Działanie kwasów tłuszczowych Omega-3 na organizm człowieka
Kwasy Omega-3 i Omega-6 to niezbędne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, dlatego konieczne jest przyjmowanie kwasów Omega wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i procesie wzrostu oraz różnicowania komórek.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 możemy podzielić na 3 grupy:
- kwasy α-liponowe - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich,
- kwasy eikozapentaenowe - EPA (Eicosapentaenoic acid),
- kwasy dekozakeksaenowe - DHA (Decosakexaenoic acid).
Jaki wpływ mają kwasy tłuszczowe Omega-3 ?
- Kwasy tłuszczowe Omega-3 są istotnym elementem prawidłowo zbilansowanej i zróżnicowanej diety. W wielu badaniach wykazały one działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
>>> Preparat Biomarine -
Wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia.
Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia poprzez:
- działanie antyarytmiczne - szczególne znaczenie ma zmniejszanie podatności na komorowe zaburzenia rytmu (migotanie komór), co obniża ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45%;
- działanie hipotensyjne poprzez obniżenie oporu naczyń obwodowych;
- poprawę funkcji komórek śródbłonka naczyń krwionośnych (endothelium);
- hamowanie agregacji płytek krwi i zmniejszanie lepkości krwi - spadek ryzyka powikłań zatorowo-zakrzepowych;
- obniżanie poziomu trój glicerydów;
- działanie przeciwzapalne;
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe - szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 - wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne.
Kwasy tłuszczowe omega 3 - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) są niezbędne dla życia człowieka - są głównym składnikiem fosfolipidów błon komórkowych, stanowią około 36% kwasów tłuszczowych mózgu, siatkówki oka i plemników
-
Stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują zwłaszcza ryby morskie, mogą działać terapeutycznie w różnych schorzeniach neurologicznych. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę jako składniki strukturalne fosfolipidów błon komórkowych mózgu oraz biorą udział w regulacji czynności układu nerwowego poprzez modyfikację systemu przekaźnikowego oraz regulację funkcji receptorów membranowych -
Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w naszym organizmie
Wpływają na krzepnięcie krwi, zwężanie oskrzeli, różnicowanie komórek, reakcje naczynioruchowe, reakcje układu odpornościowego. Ponadto ze względu na ich udział w budowie serotoniny (hormon szczęścia) wykazują antydepresyjne działanie. Ich niski poziom, poza wymienionymi stanami depresyjnymi, może wywoływać również zaburzenia emocjonalne. -
Wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.
Kwasy z szeregu Omega odgrywają kluczową rolę w fizjologii skóry. Niedobór tych związków prowadzi do łuszczenia się i pogrubienia naskórka oraz zwiększonego dyfundowania z niego wody. Spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z przyczyn trądziku pospolitego.
Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na skórę poprzez:
- pomoc w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i trądzikiem;
- leczenie odleżyny, owrzodzenia i czyraki;
- przyspieszanie regeneracji naskórka i skóry właściwej;
- pomoc przy kuracji zapobiegającej wypadaniu włosów;
- symulację zdrowego wzrostu włosów;
- przyspieszanie tempa gojenia się oparzeń;
- wzmacnianie paznokci oraz ochronę ich przed rozdwajaniem i łamaniem. -
Pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa.
Kwasy Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym.
Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na układ kostny poprzez:
- łagodzenie objaw choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz innych schorzeń stawowo–kostnych;
- sprzyjanie likwidacji przewlekłych stanów zapalnych;
- zwiększanie skuteczność leków przeciwzapalnych;
- zmniejszanie resorpcję kości (utratę masy kostnej) wspomagając profilaktykę i leczenie osteoporozy. Badania wykazały, że nadmiar kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3 są przyczyną zwiększonej symulacji resorpcji kości. -
Wspomagają odchudzanie
Kwasy omega-3 i omega-6 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Poza tym wspomagając pracę mózgu ułatwiają jego odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową - leptynę. Hormon ten wpływa na zmniejszanie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organiźmie człowieka jest propocjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U ludzi z nadwagą i otyłych jest go więc za dużo. To z kolei powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny powodując zaburzenia łaknienia. Wzbogacenie diety w kwasy omega-3 i omega-6 reguluje ten proces, ułatwiając nam spalanie tkanki tłuszczowej. -
Podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie i wirusy.
Podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju. Natomiast po przebytej chorobie wspomagają procesy regeneracyjne. Ponadto przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmom i różnego typu alergiom.
Wykazano związek niedoboru kwasów tłuszczowych omega 3 z następującymi chorobami:
- endokrynologicznymi (rozregulowany system hormonalny)
- metabolicznymi (cukrzyca, otyłość)
- układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość -zespół ADHD, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja)
- nowotworami
- dermatologicznymi (egzemy, pęknięcia skóry - np. pięt),
- układu odpornościowego (alergie, stany zapalne)
- układu pokarmowego (zaburzenia trawienia -regulowane przez prostaglandyny).
- układu krążenia (miażdżyca)
Objawy, które towarzyszą deficytowi omega-3 w organizmie to:
- sucha skóra i włosy,
- problemy z drogami oddechowymi (astma, zapalenie oskrzeli),
- pękanie skóry na piętach,
- częste oddawanie moczu,
- pragnienie,
- nadwaga,
- zespół suchego oka,
- apetyt na tłuszcze,
- wolne gojenie się ran,
- obniżenie odporności,
- "brzydkie" paznokcie,
- chroniczne zapalenie gardła,
- kurcze nóg w czasie chodzenia,
- częste infekcje ucha środkowego,
- o wiele szybsze starzenie się,
- choroby układu krążenia (zawał, wylew).
Głównymi naturalnymi źródłami kwasów Omega-3 są:
- Łosoś atlantycki
- Sardela europejska
- Sardynki w sosie pomidorowym
- Śledź atlantycki
- Makrela atlantycka
- Pstrąg tęczowy
- Miecznik (ryba miecz)
- Tuńczyk biały
- Halibut smażony
- Dorsz atlantycki
- Len
- Orzechy włoskie
- Olej rzepakowy
- Zielone warzywa liściaste