Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 u dzieci
Kwasy omega 3 nazywane są również kwasami tłuszczowymi n−3 lub ω−3. Wśród nich można wymienić między innymi kwas eikozapentaenowy, α-linolenowy oraz dokozaheksaenowy. Pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie ludzi dorosłych oraz dzieci. Żeby zachować zdrowie i ochronić się przed chorobami, w szczególności tymi, które określa się mianem cywilizacyjnych, dobrym pomysłem jest zadbanie o ich odpowiednią podaż w diecie. Dowiedz się, jakie jest zapotrzebowanie na kwasy omega 3 u dzieci w różnym wieku.
Po co kwasy omega 3 w diecie?
Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędnym składnikiem diety każdego człowieka, który musi zostać dostarczony wraz z pożywieniem. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, przekazywania informacji pomiędzy komórkami nerwowymi, a także stanowią jeden z budulców tych komórek1. Mówi się o ich potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym i opóźniającym starzenie się organizmu. Mogą mieć też bardzo pozytywny wpływ na stawy i narząd ruchu.
Wpływ kwasów omega 3 na organizm
Kwasy omega 3 ograniczają stany zapalne występujące w organizmie i działają regulująco na ilość cholesterolu we krwi. Są także pośrednio powiązane ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego – mają działanie arytmiczne, stabilizują blaszki miażdżycowe i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Udowodniono, że mogą wspomagać walkę z otyłością i nadmiernie wysoką wagą, gdyż poprawiają profil lipidowy, regulują poziom cukru we krwi oraz chronią przed negatywnymi skutkami tych chorób. Poza tym biorą udział w prawidłowym rozwoju wzroku, zdolności poznawczych i wykształceniu się mowy2.
Występowanie kwasów omega 3 w produktach żywnościowych
Niezbilansowana i niezróżnicowana dieta zawsze generuje ryzyko wystąpienia niedoborów żywnościowych. Żeby wiedzieć, jak dobierać produkty, które warto wprowadzić do codziennej diety w kontekście kwasów omega 3, dobrze jest zapoznać się z listą rzeczy, w których można je znaleźć. Wśród nich wymienia się między innymi:
- olej lniany, rzepakowy, arachidowy, sojowy, sezamowy i oliwę z oliwek,
- siemię lniane,
- nasiona konopi,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- słonecznik,
- tuńczyka, dorsza, makrelę, sardynki, łososia, śledzia3.
Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3 u dzieci
Zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega 3 jest szczególnie istotne w czasie życia płodowego, a także u niemowląt i dzieci. W ciąży zaleca się spożycie ich na poziomie 300-400 mg dziennie. Badania wykazały, że suplementacja 800 mg na dobę u kobiet ciężarnych zmniejszyła ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu4. U niemowląt nie zaleca się dodatkowej suplementacji, natomiast u dzieci do 3. roku życia zaleca się spożycie 150-200 mg omega 3 na dobę. Suplementację można wdrożyć w przypadku, w którym dziecko nie je regularnie ryb5.
Zalecenia dotyczące suplementacji kwasów omega 3
Kwasy omega 3 są jednym z szeroko dostępnych preparatów dostępnych w formie suplementów diety. Dostać je można w postaci kapsułek, tabletek, płynów i kropli do stosowania pod język, które ułatwiają bezpieczne podawanie ich dzieciom. Suplementację kwasów omega 3 u najmłodszych należy zawsze skonsultować z lekarzem rodzinnym. Zakupione do tego celu preparaty warto trzymać w suchym i chłodnym miejscu, w oryginalnym opakowaniu. Stosując suplementy, trzeba trzymać się zaleceń producenta dotyczących dawkowania. Ich przekraczanie może zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Nie pozostawiać dzieci bez opieki zwłaszcza podczas stosowania kapsułek, gdyż istnieje ryzyko zadławienia.
1Krawczyk K., Rybakowski, J., Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu depresji. Farmakoter. Psychiatr. Neurol, 2(1), 101-107, 2007.
2Jańczyk W., Socha P., Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, Standardy Medyczne-pediatria, 4, 100-111, 2009.
3Jańczyk W., Socha P., Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, Standardy Medyczne-pediatria, 4, 100-111, 2009.
4Czajkowski, K., Czerwionka-Szaflarska, M., Charzewska i in., Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska, 85(6), 597-603, 2010.
5Czajkowski, K., Czerwionka-Szaflarska, M., Charzewska i in., Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska, 85(6), 597-603, 2010.