Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Pomaga schudnąć, wzmacnia wzrok, eliminuje pasożyty, wzmacnia odporność, a do tego można z niej przyrządzić naprawdę pyszne potrawy.
Charakterystyka cukinii
Cukinia, zwana też kabaczkiem to odmiana dynii zwyczajnej. Jej pochodzenie to Włochy – stąd też wzięła swoją nazwę – zucchina oznacza dosłownie "małą dynię".
Łodygi cukinii mogą być wzniesione lub płożące. Z głównego pędu wyrastają mniejsze o długości 5 – 10 cm.
Liście są osadzone na dłuższych ogonkach i mają sercowaty kształt z głębokimi wycięciami.
Kwiaty cukinii maja żółtą barwę, są zbudowane z 5 płatków oraz zalążków zapylanych przez owady.
Owoce cukinii to jagody o podłużnym, maczugowatym kształcie osiągające długość 10
Wartości odżywcze cukinii
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym: 100 g surowego miąższu to tylko 16 kalorii. W cukinii znajduje się również białko, węglowodany, błonnik pokarmowy oraz niewielkie ilości tłuszczu.
Miąższ cukini jest bogaty w witaminy: z grupy B, A, C i K oraz składniki mineralne: potas, magnez, żelazo.
Wartość odżywcza | Zawartość w 100 g surowej cukinii |
Wartość energetyczna | 21 kcal |
Białko ogółem | 2.71 g |
Tłuszcz | 0.40 g |
Węglowodany | 3.11 g |
Błonnik | 1.1 g |
Witaminy | |
Witamina C | 34.1 mg |
Tiamina | 0.042 mg |
Ryboflawina | 0.036 mg |
Niacyna | 0.705 mg |
Witamina B6 | 0.142 mg |
Kwas foliowy | 20 µg |
Witamina A | 490 IU |
Minerały | |
Wapń | 21 mg |
Żelazo | 0.79 mg |
Magnez | 33 mg |
Fosfor | 93 mg |
Potas | 459 mg |
Sód | 3 mg |
Cynk | 0.83 mg |
Tab. Wartości odżywcze cukinii
Właściwości cukinii
Wspomaga odchudzanie
Cukinia zalecana jest dla osób będących na diecie odchudzającej ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz małą kaloryczność. Jest też lekkostrawna, a jej spożywanie zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie – dzięki zawartości potasu.
Działa antynowotworowo
Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.
Wzmacnia wzrok
Zawarta w cukinii luteina i zeaksantyna chronią siatkówkę oka, tym samym zmniejszając ryzyko wystapienienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Działa alkalizująco
Spożywanie cukinii jest wskazane osobom cierpiącym z powodu wrzodów żołądka, zgagi lub nadkwasoty.
Działa przeciwpasożytniczo
Kukurbitacyny zawarte w pestkach cukinii pomagają pozbyć się tasiemca, glisty ludzkiej i owsików z organizmu.
Wspomaga układ odpornościowy
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jedzenie cukinii może wzmocnić układ odpornościowy.
Zapobiega wadom wrodzonym u płodu
Cukinia jest wskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który zapobiega wadom cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność.
Wzmacnia serce
Zawarty w cukinii potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Zapobiega powstawaniu zmarszczek
Zawiera witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Reguluje wydzielanie hormonów tarczycy
Odpowiadają za to polifenole zawarte w cukinii.
Zastosowanie cukini
Cukinia jest warzywem, które ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją spożywać na surowo, zarówno samą, jak i z dodatkiem dipów lub w towarzystwie innych warzyw pod postacią surówki.
Cukinia idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia, grillowania czy duszenia. Jadalne są również kwiaty cukinii – można je smażyć w cieście lub faszerować i zapiekać. Ze względu na swój delikatny smak doskonale komponuje się z bardziej wyrazistymi produktami: pomidorami, czosnkiem czy serem typu parmezan.
Przepisy na dania z cukinią
Zupa krem z cukinii
Składniki:
1,5 l wywaru mięsno – warzywnego
ok. 1,5 kg młodych cukinii
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
2 cebule
śmietana 18%
2 łyżki masła
ser feta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię (ze skórką) oraz czosnek, zalać wywarem i zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować 30 minut. Całość zblendować i zabielić śmietaną.
Podawać z pokrojoną fetą i posiekanym szczypiorkiem.
Makaron z cukinią
Składniki (na 2 porcje):
125 g makaronu np. kokardki
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżki masła
1 nieduża cukinia (ok. 270 g)
80 ml śmietanki 30%
bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować na pótwardo (al dente).
Mięso pokroić w niedużą kostkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i 1 przeciśnięty ząbek czosnku. Wymieszać.
Na pozostałek oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą, pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Dodać kurczaka i smażyć wszystko razem 5 minut.
Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać makaron, wymieszać i podgrzać.
Pozypać posiekaną bazylią i podawać.
Faszerowana cukinia
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (np. z szynki wieprzowej, indyka)
1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
350 ml bulionu
50 g ryżu
3 cukinie (po ok. 370 g)
2 pomidory
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
150 g tartego sera (np. mozzarelli)
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso, wymieszać i smażyć ok 5 minut.
Dodać sos i przyprawy, wymieszać i podsmażać2 minuty. Wlać bulion, dodać ryż i zagotować. Dusić pod przykryciem ok 25 minut (aż cay płyn się wygotuje).
Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce do pieczenia (rozcięciem do góry). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Wybrać miąższ ze środka za pomocą łyżki i go posiekać. Powstałe "łódeczki" z cukinii posolić.
Do mięsa dodać miąższ z cukinii, połowę posiekanegi o obranego pomidora. Całość smażyć 5 minut. Na koniec dodać posiekną natkę pietruszki.
Po lekkim przestudzeniu dodac całe jajko i dojk ladnie wymieszać. Farsz nakładać na wydrążone cukinie. Posypać serem i przykryć plasterkami pomidora. Zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut.
Przeciwwskazania
Cukinia jest bezpiecznym warzywem o delikatnym smaku. Istnieje kilka przeciwwskazań w jej spożywaniu.
Cukinii nie powinny soożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Powinno się jej unikać również w przypadku wystąpienia biegumki oraz problemów z woreczkiem żółciowym i nerkami.
Nie należy jeść cukinii również w sytuacji, gdy ma ona gorzki smak – może wtedy zawierać trujące substancje.