Czy znasz objawy niedoboru wapnia w organiźmie?

autor artykułu
Dodano dnia 

produkty spożywcze bogate w wapń

Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który powinien być dostarczany do organizmu z codziennym pożywieniem. Zarówno niedobór, jak i nadmiar wapnia w organiźmie jest niebezpieczny. Zatem jak właściwie zdiagnozować stan wapnia w organiźmie i co jeść, aby uzupełnić jego niedobór?

Wapń jest niezbędnym składnikiem do funkcjonowania całego naszego organizmu, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, poprawia przekazywanie impulsów nerwowych, a także szkieletowego. Wpływa również na przepuszczalność błon komórkowych i naczyń włosowatych. Pełni ważną funkcję w skurczu i rozkurczu naczyń krwionośnych i mięśni. Wchłanianie odbywa się w sposób aktywny w dwunastnicy i górnej części jelita cienkiego, a w sposób bierny na całej długości jelita. Przede wszystkim wapń odpowiada za prawidłowy wzrost naszych kości i zębów. Bardzo ważne jest systematyczne uzupełnianie wapnia szczególnie przez kobiety ciężarne, zwłaszcza te, które mają problemy z donoszeniem ciąży.

Dorosły człowiek powinien dostarczać do organizmu ok. 1000 mg wapnia w ciągu dnia, jednakże to zapotrzebowanie zmienia się w zależności od różnych przemian zachodzących w naszym organiźmie. Wapń jest szczególnie ważny u dzieci, kobiet w ciąży, a także osób starszych. Jego dzienne zapotrzebowanie wynosi od 1200 do 1500 mg.

Podstawowe funkcje wapnia:

  • niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu (m.in. do budowy komórek)
  • przyczynia się do zachowania mocnych zębów oraz kości
  • wspomaga układ nerwowy
  • reguluje ciśnienie krwi
  • bierze udział w krzepnięciu krwi i ułatwia gojenie ran
  • uczestniczy w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich oraz mięśnia sercowego

Niedobór wapnia w organiźmie nazywamy Hipokalcemią. O jego niedoborze mówimy w momencie, kiedy ilość wydalanego z organizmu wapnia znacznie przekracza tą, która jest dostarczana do organizmu.

Niedobór wapnia w organiźmie objawia się między innymi:

  • problemami z układem kostnym (próchnicą zębów, kruchością oraz łamliwością kości, krzywicą),
  • problemami z układem krwionośnym (zaburzeniami krzepliwości krwi, krwotoki z nosa, zaburzeniami rytmu serca),
  • bólami mięśniowymi oraz stawowymi,
  • mrowieniem oraz drętwieniem kończyn,
  • stanami depresyjnymi oraz lękowymi.

Niedobór wapnia prowadzi do znacznego osłabienia kości, a co za tym idzie do ich zwiększonej łamliwości. Niedobór dotyka również zęby, które stają się znacznie słabsze i bardziej wrażliwe. Są także bardziej podatne na powstawanie próchnicy.

Nieodpowiednia ilość wapnia może również doprowadzić do nadmiernych skurczów mięśni. Skurcze te dotykają okolic mimicznych twarzy, a także dłoni poprzez ich gwałtowne zaciskanie.

Kolejnym z zauważalnych objawów niedoboru tego pierwiastka jest drętwienie kończyn i mrowienie. Pojawiają się także zaburzenia w krzepnięciu krwi, nadciśnienie tętnicze, krwotoki z nosa, nadpobudliwość, rzadziej bóle mięśni oraz stawów.

Bardzo ważne jest uzupełnianie niedoboru wapnia u dzieci i osób starszych. Osoby w podeszłym wieku znacznie częściej mają problemy z kośćmi. Dopada ich osteoporoza, jedna z najpopularniejszych chorób układu kostnego. Charakteryzująca się zmniejszeniem masy kostnej w organiźmie, pogorszeniem struktury kości, co zwiększa ich łamliwości.

Dzieci ze względu na szybki wzrost w okresie dojrzewania powinny zadbać o właściwy wzrost kości, gdyż niedobór tego pierwiastka może powodować wady postawy, a także zahamować sam wzrost dziecka. Wapń ważny jest także we właściwym uzębieniu, a także we właściwym funkcjonowaniu zębów w późniejszym czasie.

Nie tylko niedobór, ale i nadmiar wapnia we krwi może przynosić negatywne skutki. Zbyt wysoki poziom wapnia może powodować nudności, zaparcia oraz brak apetytu. Zwiększone stężenie wapnia pojawia się przy nadmiernym wchłanianiu go z przewodu pokarmowego, zbyt dużym uwalnianiu go z kości, a także na skutek niewielkiego wydalania z moczem.

Wapń przede wszystkim powinien być dostarczony w formie pożywienia. W taki też sposób nie można przedawkować tego jakże ważnego pierwiastka. Przede wszystkim najwięcej znajduje się go znajduje się w mleku i jego przetworach.

Produkty bogate w wapń:

  • Ser twarogowy chudy
  • Ser żółty ementaler
  • Żółtko jaja
  • Schab
  • Pietruszka zielona
  • Brokuły
  • Fasola biała
  • Fasolka szparagowa
  • Marchew
  • Morele suszone
  • Czekolada mleczna z orzechami laskowymi
  • Soja, nasiona

Trzeba zwracać również uwagę na inne pierwiastki przyjmowane w pożywieniu. Należy przy tym pamiętać, że nadmiar białka i fosforu w diecie może obniżyć wchłanianie wapnia. Produkty o dużej ilości sodu również mogą ujemnie wpłynąć na jego działanie.

Jeżeli w naszym organiźmie wystąpią znaczące braki wapnia, na rynku dostępne są produkty, które wspomagają uzupełnienie tego składnika. Należy jednak pamiętać o tym, że wapń przyjmowany w suplementach diety może nam zaszkodzić. Optymalna dzienna dawka to ok. 3 – 4 g wapnia przyjmowanego w tabletkach.

>>> SUPLEMENTY ZAWIERAJĄCE WAPŃ

Przed użyciem któregokolwiek z produktów należy uprzednio zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania. Konieczne jest także poinformowanie lekarza przepisującego nam antybiotyki o stosowaniu wapnia, gdyż wapń zmniejsza ich wchłanianie.

25,80 zł
Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej
40,50 zł
Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej
28,36 zł
Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej
40,64 zł
Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej
145,18 zł
Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.
Anemia – sprawdź na czym polega, jakie są objawy i skutki nieleczenia
Anemia – sprawdź na czym polega, jakie są objawy i skutki nieleczenia
Anemia – na czym polega i jakie są jej objawy?
Wpływ witamin z grupy B na organizm człowieka
Wpływ witamin z grupy B na organizm człowieka
Witaminy to niezbędne związki potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zazwyczaj dostarczane są wraz z pożywieniem, ale mogą być również dostarczane przez promienie słoneczne jak witamina D3. Witamin nie można przedawkować w szczególności tych rozpuszczalnych w wodzie. Do takich należą witaminy z grupy B. Zatem na co wpływają witaminy z grupy B? Jakie produkty są bogate w witaminy z tej grupy? Jak wpływa niedobór witamin B na nasz organizm?
Czym grożą niedobory żelaza w organizmie?
Czym grożą niedobory żelaza w organizmie?
Żelazo podobnie jak i magnez jest jednym z ważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Jego niedobór może powodować zadyszkę, zawroty głowy czy też szybsze bicie serca. Jeżeli zostanie stwierdzony niedobór żelaza w naszym organizmie trzeba niezwłocznie uzupełnić ten jakże ważny pierwiastek. Najlepszym sposobem jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata w produkty zawierające w swoim składzie żelazo.
Dawka Słońca
Dawka Słońca
Rola wapnia w organizmie i jego znaczenie u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Rola wapnia w organizmie i jego znaczenie u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Moringa i jej ogromne właściwości lecznicze
Moringa i jej ogromne właściwości lecznicze
Moringa – właściwości i zastosowanie
Suplementacja witaminą D. Czy warto ją włączyć do diety?
Suplementacja witaminą D. Czy warto ją włączyć do diety?
Witamina D odgrywa w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Wykazano, że zapewnia wytrzymałość mechaniczną kościom, w tym zębom. Ponadto oddziałuje na prawidłową pracę układu immunologicznego. Jej niedobór prowadzi do spadku odporności. Udowodniono również, iż witamina D wpływa na układ nerwowy i mięśniowy. Mogłoby się wydawać, że skoro jest syntetyzowana przez nasz organizm, to nie musimy jej dostarczać z zewnątrz. Nic bardziej mylnego! Suplementacja witaminą D to podstawa. Dlaczego warto na stałe włączyć witaminę D do codziennej diety?
Spirulina – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Spirulina – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Spirulina jest rodzajem alg, które stają się coraz bardziej popularnym produktem żywnościowym na terenie Polski. Chociaż w krajach dalekiego wschodu jest stosowana od wieków, w Europie dopiero zauważa się dobroczynne skutki wprowadzenia jej do codziennej diety. Spirulina stosowana była już przez Azteków, znanych ze swojej długowieczności i dobrego zdrowia. Od XX wieku zaczęła towarzyszyć ludziom jako suplement diety1
X
0