Prozdrowotne właściwości ananasa
Ananas to owoc bogaty w cenne witaminy i minerały. Zawiera niewiele kalorii, jest lekkostrawny, a przy tym niezwykle smaczny. Jego spożywanie poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i poprawia samopoczucie.
Charakterystyka ananasa
Ananas to roślina z rodziny bromeliowatych (z łac. Bromeliaceae), występująca naturalnie w Ameryce Południowej. Rozróżnia się 7 gatunków ananasa, z których najbardziej popularną odmianą jest Ananas jadalny.
Ananas to roślina ciepłolubna, która do optymalnego wzrostu potrzebuje temperatury powyżej 20 stopni Celsiusza. Z tego powodu jego produkcją zajmują się kraje słynące z wysokiej temperatury: Hawaje, Brazylia, Meksyk, Filipiny, Tajlandia, RPA, Malezja oraz europejskie Azory. Roczna światowa produkcja ananasa wynosi 14 mln ton.
Owoce ananasa rosną na drzewie, którego gruba łodyga osiąga wysokość do 150 cm. Liście ananasa są długie, sztywne i kłujące, a kwiaty przybierają fioletową barwę. Jeden owoc ananasa powstaje z około 100 połączonych kwiatów. Gdy ananas osiąga dojrzałość, przybiera żółty kolor i waży od około 1,5 do nawet 5 kg. Owoc ananasa zwieńczony jest pióropuszem liści zwanym koroną.
Każde drzewo ananasa owocuje tylko raz, po około dwóch latach od posadzenia ściętego pióropusza.
Skład i wartość odżywcza ananasa
Owoc ananasa to bogactwo witamin oraz minerałów. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz manganu. Ponadto można w nim znaleźć witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, foliany oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, selen.
Indeks glikemiczny 2 plastrów ananasa wynosi 45.
Wartość odżywcza | Zawartość w 2 plastrach ananasa (ok 165 g) |
Wartość energetyczna | 80 kcal |
Witaminy | |
Witamina C | 78,9 mg |
Witamina B1 | 0,13 mg |
Witamina B2 | 0,005 mg |
Niacyna | 0,82 mg |
Kwas pantotenowy | 0,35 mg |
Witamina B6 | 0,18 mg |
Foliany | 29,7 µg |
Witamina A | 4,95 µg |
Minerały | |
Mangan | 1,53 mg |
Wapń | 21,4mg |
Żelazo | 0,48 mg |
Magnez | 19,8 mg |
Fosfor | 13,2 mg |
Potas | 180 mg |
Sód | 1,65 mg |
Cynk | 0,2 mg |
Selen | 0,16 µg |
Wartości odżywcze ananasa
Właściwości ananasa
Prozdrowotne działanie na organizm ananas zawdzięcza składnikom aktywnym zawartym w jego miąższu. Należy do nich bromelaina, która ma niezwykłe właściwości:
- poprawia stan zdrowia osób cierpiących na dolegliwości ze strony trzustki poprzez lepsze wchłanianie białka w jelicie cienkim;
- zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów;
- zwiększa odporność, przez co zmniejsza ryzyko występowania infekcji wirusowych i bakteryjnych;
- zmniejsza objawy zwyrodnieniowego zapalenia stawów;
- przyspiesza rekonwalescencję – pomaga zmniejszać stan zapalnyw organizmie, zmniejsza obrzęki oraz siniaki.
Z kolei zawarta w ananasie duża ilość Witaminy C wpływa na:
- wzmocnienie odporności;
- przyspieszenie gojenia ran;
- zapobieganie powstawaniu zmarszczek i starzeniu skóry;
- ułatwianie przyswajania żelaza;
- zapobiega rozwojowi próchnicy i hamuje krwawienia z dziąseł.
Antyoksydanty zawarte w ananasie:
- spowalniają starzenie organizmu;
- zapobiegają chorobom degradacyjnym np. chorobie Parkinsona, czy Alzhaimera.
Wysoka zawartość manganu w owocach ananasa:
- ułatwia przyswajanie witamin niezbędnych dla zachowania zdrowia;
- usprawnia funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego;
- reguluje poziom hormonów tarczycy;
- usprawnia układ mięśniowy;
- hamuje namnażanie wolnych rodników;
- wzmacnia układ kostno – stawowy;
- zwiększa libido;
- pozytywnie wpływa na układ rozrodczy;
- wpływa na właściwy rozwój narządu słuchu u płodu.
Jakie ananasy wybierać?
Podczas kupowania ananasa warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zapach i wybrać owoc o lekko słodkim aromacie. Ponadto powinien być on twardy oraz bez ciemnych plam.
Przechowywanie ananasa
Ananasa nie powinno trzymać się w temperaturze pokojowej dłużej niż dwa dni. Najlepiej włożyć go do pojemnika w całości lub pociętego na plastry i przechowywać w lodówce maksymalnie do 5-ciu dni.
Ananas w kuchni
Ananas jest owocem szczególnie cenionym w kuchni. Można przyrządzić z niego orzeźwiające koktajle i smoothie, słodkie desery, pyszne sałatki oraz dodać go do dań głownych. Doskonale komponuje się zwłaszcza z drobiem i jest częstym składnikiem dań kuchni chińskiej.
Przepisy na dania z ananasem
Przed konsumpcją ananasa należy odciąć pióropusz oraz dolną część. Następnie zaleca się przekrojenie owocu na ćwiartki. Z każdej części należy usunąć twardy środek oraz skórę.
Sałatka z ananasem
Składniki:
puszka ananasa
5 jajek
30 dkg szynki wieprzowej
słoik selera konserwowego
20 dkg startego sera żóltego
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ananasa i szynkę pokroić w kostkę, jajka drobno posiekać, selera odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śledzie w sosie słodko – kwaśnym
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
słoik sosu słodko – kwaśnego
puszka ananasa
20 dkg sera żółtego w kawałku
szklanka mleka
Przygotowanie:
Filety umyć i namoczyć w mleku przez pół godziny, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Ser pokroić w słupki. Na każdym filecie układać kawałek sera, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu.
Odsączonego ananasa wymieszać z sosem i podgrzewać 5 minut. Przestudzić i polać przygotowane śledzie. Podawać.
Szaszłyki z kurczakiem, papryką i ananasem
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 nieduży ananas
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa
cząstki cytryny lub limonki
po 1 łyżeczce oregano, kurkumy, kolendry, wędzonej papryki
po 1/2 łyżeczki tymianku i chili
Przygotowanie:
Mięso pokroić w około 1 cm kostkę, dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, przyprawy oraz oliwę i dokładnie wymieszać.
Obranego ananasa pokroić w kostkę wielkości mięsa. To samo zrobić z papryką.
Nadziewać na patyki na przemian mięso, ananasa, paprykę. Skropić oliwą, doprawić solą. Odtawić na pół godziny. Grillować około 10 minut często obracając szaszłyki. Podawać z cząstkami cytryny lub limonki.
Ananas w kosmetyce
Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje pozytywne działanie na skórę, dlatego też jest składnikiem kosmetyków dedykowanych skórze wrażliwej i z niedoskonałościami. Szczególne zastosowanie znalazła w preparatach oczyszczających oraz peelingach enzymatycznych. Świetnie wygładza skórę, nawilża ją oraz wyrównuje koloryt. Ponadto enzym ten rozjaśnia cerę, pomaga pozbyć się blizn np, potrądzikowych, a także reguluje nadmierne wydzielanie sebum.
Wyciągi z ananasa można znaleźć także w preparatach przeznaczonych do walki z cellulitem oraz przyspieszających gojenie ran.
Domowa hodowla ananasa
Ananasa można samodzielnie wyhodować na domowym parapecie. W tym celu potrzebna będzie sadzonka ze ściętego pióropusza wraz z ok. dwucentymetrowym plastrem owocu. Należy ją oczyścić z owocu i liści, tak aby widoczny był 2 – 3 cm goły pęd. Następnie trzeba go umieścić w doniczce i przysypać lekkim podłożym o odczynie zasadowym. Ważne jest, żeby doniczka z tak przygotowaną sadzonką stała na parapecie od strony południowej i dobrze nasłonecznionej. Trzeba pilnować, żeby w okresie zimowym temperatura nie spadła poniżej 20 stopni Celsiusza. Podłoże nie powinno być nadmiernie mokre, ale wilgotne. Podczas podlewania najlepiej zraszać roślinę od góry – bezpośrednio na koronę ananasa. Gdy roślina zacznie wypuszczać pędy, można ją od czasu do czasu przesuszyć.
Jeśli te warunki zostaną spełnione, owoc ananasa powinien pojawić się po około dwóch latach od chwili posadzenia rośliny.
Przeciwwskazania
Spożywanie zarówno surowego jak i konserwowanego ananasa nie jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę ze względu na stosunkowo dużą ilość występujących w nim cukrów prostych oraz średni indeks glikemiczny.