10 korzyści zdrowotnych z jedzenia borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska to niezwykle pyszny owoc wywodzący się z Ameryki Północnej, ale z powodzeniem uprawiany również w Polsce. Warto zajadać się tymi owocami, ponieważ zawartość składników aktywnych może przynieść wiele dobrego dla naszego zdrowia. Występujące w borówce antyoksydanty usuwają toksyny z organizmu oraz pomagają zachować młodość, a flawonoidy sprawność umysłu. Z kolei zawartość antocyjanów regeneruje wzrok, a fitoestrogeny w połączeniu z kwasem elagowym mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów.
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska, zwana również niebieską jagodą (łac. Vaccinum corymbosum L) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny wrzosowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej, ale została rozprzestrzeniona również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, gdzie rośnie w warunkach naturalnych. W Polsce występuje zarówno "na dziko", jak i jest uprawiana na plantacjach.
Borówka amerykańska rośnie w krzewach osiągających wysokość do 2,5 m. Jej pędy są silnie rozgałęzione.
Liście mają eliptyczny kształt i są lekko ząbkowane.
Kwiaty zbierają się w grona i mają dzwonkowatą koronę o białej, białozielonej lub różowej barwie.
Borówka amerykańska kwitnie od kwietnia do maja i jest roślina miododajną.
Owoce borówki dojrzewają od połowy lipca do września. Mają ciemnogranatowy kolor i są dużo większych rozmiarów niż borówka czarna.
Uprawa borówki amerykańskiej
Światowa produkcja borówki koncentruje się głównie w Ameryce Północnej oraz w Chile. Z kolei największymi producentami borówki na rynku europejskim jest Hiszpania oraz Polska.
Roczne zbiory borówki amerykańskiej w Polsce sięgają nawet 40 tysięcy ton owoców.
Owoce borówki amerykańskiej mają bardzo duże wymagania odnośnie gleby – wymaga gleby bardzo kwaśnej, próchniczej. Jeśli jest uprawiana na glebach lekkich, wymagane jest jej regularne podlewanie.
Krzaki borówki amerykańskiej są w stanie przetrzymać mrozy do -25°C
Borówka amerykańska posiada aż 450 odmian. Do najpopularniejszych należy zaliczyć: Chandler, Bluecrop, Darrow, Blueray, Bluetta, Patriot.
Wartość odżywcza borówki amerykańskiej
Borówki amerykańskie są owocami o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym 55. Są również niskokaloryczne – 100 g świeżych owoców to zaledwie 55 kcal.
Owoce borówki amerykańskiej są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, Witamin A, E i K, witaminy C oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku.
Wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna | 55 kcal |
Bialko | 0,74 g |
Tłuszcz | 0,33 g |
Węglowodany (w tym cukry proste) | 14,49 g (9,96 g) |
Błonnik | 2,4 g |
Witaminy | |
Witamina C | 9.7 mg |
Tiamina | 0.037 mg |
Ryboflawina | 0.0416 mg |
Niacyna | 0.418 mg |
Witamina B6 | 0.052 mg |
Kwas foliowy | 6 µg |
Witamina A | 54 IU |
Witamina E | 0.57 mg |
Witamina K | 19.3 µg |
Składniki mineralne | |
Wapń | 6 mg |
Żelazo | 0.28 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 12 mg |
Potas | 77 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0.16 mg |
Właściwości borówki amerykańskiej
1. Regulują trawienie – zawarte w borówce błonnik i antyoksydanty usuwają toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu. Ponadto zawarte w borówkach garbniki wykazują działanie przeciwbakteryjne niszcząc szczepy bakterii E.coli.
2. Obniżają poziom cholesterolu – zawarte w borówkach fitoestrogeny i błonnik spowalniają zmiany miażdżycowe i zmniejszają ryzyko chorób serca.
3. Działają przeciwnowotworowo – wysoka zawartość fitoestrogenu oraz kwasu elagowego w borówkach może skutecznie blokować powstawanie tzw. nowotworów hormonozależnych (np. nowotworów piersi).
4. Poprawiają pamięć – zawarte w borówkach flawonoidy pomagają utrzymać sprawność umysłu. Ponadto poprawiają one połączenia w mózgu i wspomagają regenerację neuronów.
5. Zapobiegają marskości wątroby – niektóre odmiany borówki amerykańskiej mogą hamować rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C. Ponadto działają ochronnie na komórki wątroby.
6. Obniżają ciśnienie – jedzenie borówek przynajmniej raz w tygodniu może zapobiec powstawaniu nadciśnienia.
7. Spowalniają starzenie się organizmu – wysoka zawartość antyoksydantów chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, dzięki usuwaniu wolnych rodników.
8. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci – flawonoidy zawarte w owocach borówki mają korzystny wpływ na skórę – zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
9. Wzmacniają i chronią wzrok – zawartość antocyjanów regeneruje narząd wzroku, natomiast witamina A wykazuje działanie antyoksydacyjne, tym samym zapobiegając uszkodzeniom wzroku
10. Poprawiają pracę nerek – glikozydy fenolowe zawarte w owocach borówki amerykańskiej działają odkażająco na drogi moczowe.
Borówka amerykańska w kuchni
Borówka amerykańska jest owocem bardzo często spożywanym na surowo. Można ją dodawać do jogurtów, deserów, lodów, koktajli i sałatek. Doskonale pasuje również do galaretek, ciast, muffinek oraz do pierogów.
Z borówki amerykańskiej można przyrządzić przepyszne soki i przetwory. Doskonale nadaje się również do mrożenia.
Przepisy z borówką amerykańską
Placki z borówkami
Składniki:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka borówek
1 łyżka cukru
ulubione dodatki np. Miód, cukier puder, krem czekoladowy, sos karmelowy.
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia zmiksować. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Wylewać porcjami na rozgrzany olej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Konfitura z borówki amerykańskiej
Składniki
800 g borówki amerykańskiej
160 g miodu
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Borówki umyć i wsypać do garnka. Zalać 100 ml wody, zagotować i dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę. Następnie dodać miód i dusić jeszcze ok. 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.
Przeciwwskazania do jedzenia borówek amerykańskich
Borówek amerykańskich powinny unikać osoby szczególnie wrażliwe na salicylany oraz uczulone na leki z grupy NLPZ.
Na borówki amerykańskie powinny również uważać osoby z nietolerancją fruktozy oraz z podwyższonym poziomem potasu.