Grejpfruty - właściwości odżywcze i zdrowotne
Grejpfrut to tropikalny owoc o słodko – kwaśnym smaku z nutką goryczy oraz bogatych właściwościach prozdrowotnych. Na rynku dostępnych jest kilka odmian, które różnią się od siebie zarówno wyglądem jak i smakiem, ale także właściwościami odżywczymi i zawartością składników mineralnych. Owoce te możemy podzielić na dwie grupy: grejpfruty czerwone/różowe oraz białe (bądź też żółte). Czy wiemy, jakie właściwości prozdrowotne posiadają grejpfruty i jak można je wykorzystać?
Grejpfrut jako sam owoc ma stosunkowo niedługą historię. Powstał ze skrzyżowania dwóch odmian pomarańczy olbrzymiej oraz pomelo. Rodzimym krajem, gdzie został wyhodowany ten owoc, jest Barbados, a jego powstanie datuje się na XVIII w. Głównym obszarem, na którym hodowane są grejpfruty, jest Floryda, Kalifornia, Arizona i Teksas. Inne kraje zajmujące się produkcja grejpfrutów na skalę komercyjną to: Brazylia, Izrael i RPA. Wyglądem owoc ten przypomina pomarańczę, osiąga średnicę ok. 15 cm, a jego waga waha się od 200 do 500 g.
Grejpfrut – właściwości odżywcze
Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w swoim składzie duże ilości witaminy A, C, a także witaminy z grupy B. Owoc ten to doskonałe źródło związków mineralnych, posiada w swoim składzie dużą zawartość flawonoidów, dzięki temu wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe. Bez względu na to czy grejpfruty są białe, zielone, różowe czy też ciemnoczerwone wszystkie wykazują dużo drogocennych właściwości. Co ciekawe nie dość, że jest to doskonałe źródło składników odżywczych, jest też jednym z owoców o najniższej kaloryczności. Jeden średniej wielkości grejpfrut zawiera jedynie ok. 104 kalorie. Spożycie 1 owocu pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 1/3 zapotrzebowania na witaminę A czyli beat-karoten.
Dodatkowo grejpfruty dostarczają cennych substancji, takich jak:
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- witamina PP,
- kwas foliowego,
- wapń,
- żelazo,
- fosforu,
- cynku,
- magnezu,
- manganu,
- fluoru,
- potasu.
Warto mieć również na uwadze, iż grejpfrut zawiera w swoim składzie ok. 90% wody. Jest to jedna z najwyższych wartości wśród wszystkich owoców. Sprawia to, że doskonale nadaje się do nawadniania organizmu.
11 najważniejszych zalet grejpfrutów
- Grejpfrut to bogactwo mikro i makroskładników – regularne spożywanie tego drogocennego owocu może znacznie poprawić i uzupełnić praktycznie wszystkie niedobory odżywcze w organizmie.
- Owoc ten jest naturalnym przeciwutleniaczem dzięki zawartości w swoim składzie kwasów fenolowych, flawonoidów oraz silnych polifenoli. Składniki te działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco na skórę zapobiegając i spowalniając proces starzenia się skóry. Dzięki zawartości witamin A i C spożywanie grejpfrutów prowadzi do zmniejszenia działania wolnych rodników, które przyczyniają się do niszczenia komórek organizmu. Związki zawarte w grejpfrutach przyczyniają się do ochrony skóry przed działaniem promieni UVA i UVB.
- Jest to doskonały owoc do spożywania w szczególności w letnie, słoneczne dni. Nie dość, że zawiera duże ilości wody, to posiada w składzie związki zmniejszające możliwość powstawania oparzeń słonecznych, a także związki niwelujące zaczerwienienia.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=20) owoce te mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą, a także w profilaktyce tejże choroby. Grejpfruty regulują poziom glukozy we krwi, a także „czuwają” nad rozkładem cukrów w organizmie.
- Sok z grejpfruta oraz sam owoc jest zalecany do spożywania podczas procesu odchudzania. Dzięki zawartości w składzie błonnika zwiększają on uczucie sytości. Dodatkowo jak już zostało wspomniane powyżej, ma bardzo mało kalorii i zawiera w swoim składzie duże ilości wody. Wszystkie te cechy sprawiają, że grejpfrut sprzyja odchudzaniu.
- Niestety spożywanie grejpfrutów w niektórych okolicznościach może mieć negatywny wpływ. Mianowicie zawarte w owocach związki mogą wchodzić w reakcje z lekami i potęgować oraz osłabiać ich działanie. Należy o tym pamiętać. Zaleca się zatem, aby nie spożywać tychże owoców 4 godziny przed i po przyjęciu farmaceutyków. Grejpfrut może zmieniać działanie leków stosowanych w: bezsenności, zaburzeniach lipidowych, problemach kardiologicznych (nadciśnienie i niedokrwistość serca), alergiach, leczeniu HIV i AIDS.
- Liczne badania naukowe pokazują, iż grejpfruty mają korzystny wpływ na prace serca, obniżają poziom cholesterolu, a także ciśnienia tętniczego krwi. Doskonale przeciwdziałają miażdżycy, a to wszystko dzięki zawartości w swoim składzie silnych przeciwutleniaczy w postaci likopenu i karotenoidów. Należy pamiętać, że wszystkie te właściwości w szczególności wykazują czerwone grejpfruty. Bardzo ważne jest również, aby spożywać owoc razem z białą błonką, gdyż to właśnie tam zawarte jest najwięcej błonnika.
- Grejpfrut wykazuje również działanie detoksykacyjne, dzięki czemu oczyszcza organizm, a w szczególności wątrobę z toksyn. Sok grejpfrutowy wykazuje stymulujący wpływ na enzymy wątrobowe. Enzymy te wykazują działanie ochronne, przeciwdziałają zapaleniu oraz zwiększają poziom substancji antyoksydacyjnych.
- Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego owoc ten jest zalecany dla kobiet w ciąży. Witamina B9 (inaczej kwas foliowy) wpływa pozytywnie na rozwój płodu, a w szczególności na układ nerwowy. Jak już wcześniej wspomniano grejpfrut ma niski indeks glikemiczny, czyli może być spożywany przez kobiety z cukrzycą ciążową. Jednak nie wszystkie kobiety mogą jeść owoce grejpfruta, dlaczego? Otóż owoc nasila objawy zgagi, dlatego też jest niewskazany dla osób borykających się z tą nieprzyjemną dolegliwością.
- Grejpfruty mają w swoim składzie duże ilości witamin dlatego mogą wykazywać pozytywny wpływ zarówno na matkę, jak i dziecko. Dlatego też kobiety karmiące piersią mogą spożywać ten owoc. Jednak podobnie jak inne cytrusy są one produktem alergizującym. Po spożyciu tego owocu należy obserwować dziecko i w razie jakichkolwiek niepokojących objawów zaprzestać jedzenia tego owocu.
- Zastosowanie grejpfruta w kosmetykach zmniejsza wydzielanie sebum oraz zwęża rozszerzone pory. Takie produkty w szczególności są zalecane dla skóry tłustej i trądzikowej.
Przeciwwskazania do spożywania grejpfrutów
Jak już wcześniej zostało wspomniane, należy uważnie spożywać grejpfruty podczas stosowania różnego rodzaju leków. Zazwyczaj w ulotce informacyjnej dostępne są informacje na temat wpływu tychże owoców na stosowanie danego leku. Taka sytuacja może mieć miejsce, ponieważ grejpfruty zawierają furanokumarynę – związek chemiczny, który hamuje metabolizm leków.
Jak wybrać najlepszy owoc?
- grejpfruty można jeść przez cały rok, natomiast najlepszy okres to zima, w tym czasie dojrzewają owoce cytrusowe.
- w okresie zimowa jest największe prawdopodobieństwo, że owoce będą świeże.
- najlepsze są owoce, które pomimo swojego niepozornego wyglądu są dość ciężkie i miękkie po naciśnięciu.
- grejpfruty należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu słabo nasłonecznionym.
- najlepsze są owoce o intensywnym kolorze skórki – gdyż mają one najwięcej witamin i składników odżywczych.
- owoce powinny mieć spłaszczone końce, dzięki temu wiemy, że skórka będzie cienka, a grejpfrut soczysty.