Odporność – jak ją wzmocnić i nie dać się chorobie
Odporność jest to zdolność organizmu do samodzielnej obrony przed różnego rodzaju szkodliwymi substancjami oraz patogentami.
Wyróżniamy odporność swoista i nie swoistą. Inaczej mówiąc odporność swoista to taka, którą jesteśmy w stanie nabyć podczas naszego życia czyli poprzez działanie różnego rodzaju bakterii. Odporność nieswoistą tzn. naturalna otrzymujemy w momencie narodzin tzn. z genami które dziedziczymy po naszych rodzicach.
Zdrowa, zróżnicowana dieta
Przede wszystkim należy dobrze rozpocząć dzień, czyli zjeść odpowiednie, zdrowe śniadanie. Podstawą wzmacniania odporności jest dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, powinniśmy spożywać odpowiednie ilości warzyw i owoców, które zawierają wiele przeciwutleniaczy, zawierają one wiele antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Zarówno warzywa jak i owoce należy spożywać w postaci nieprzetworzonej, bez obróbki termicznej wtedy zawierają najwięcej substancji odżywczych. Spożywając codziennie duże ilości warzyw i owoców w szczególności cytrusów pobudzamy nasz organizmy do działania i samoobrony przed wirusami. Bardzo dobrze w walce z wirusami sprawdzają się cebula i czosnek, zawierają one wiele substancji bakteriobójczych i mobilizujących układ odpornościowy do obrony. Kolejnym zalecanym produktem do spożycia są orzechy, ziarna oraz kasze. Powinniśmy dostarczać organizmowi również cynku, gdyż wiele osób ma niedobór tego minerału w organizmie, a jest on niezbędny w produkcji białych krwinek które zaś odpowiadają w dużej mierze za układ odpornościowy.
Rezygnacja z różnego rodzaju używek
Bardzo ważne w utrzymaniu odpowiedniej odporności organizmu jest rezygnacja z kawy, alkoholu oraz tytoniu. Wszystkie te używki wypłukują z organizmu cenne składniki odżywcze takie jak witaminę A, C, E i B oraz cynk i selen. Alkohol dodatkowo wzmaga stany zapalne oraz osłabia produkcję leukocytów odpowiedzialnych za układ odpornościowy.
Regularne ćwiczenia
Najbardziej zalecana jest aktywność fizyczna na świeżym powietrzu dzięki niej dotleniamy organizm Specjaliści zalecają również plwanie oraz bieganie, gdyż zmniejsza się prawdopodobieństwo zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych.
Hartowanie się
Zalecane jest branie naprzemiennego prysznica, należy polewać się na przemian ciepła i zimna wodą, zwiększa to odporność organizmu i przystosowuje do zmiennych temperatur na dworze. Specjaliści polecają również inne metody hartowania ciała takie jak nalewanie wody do 2 misek. Jedna miska z zimną, a druga z bardzo ciepła wodą. Należy włożyć najpierw ręce do zimnej i ciepłej wody i czynność powtarzać kilkukrotnie, następnie taki sam zabieg wykonać na stopach.
Odpoczynek i wysypianie się
Należy tak rozplanować czas wciągu dnia, aby znaleźć czas tylko dla siebie i robić to co lubi się najbardziej. Dzięki temu uspokajają się emocje oraz regenerujemy siły.
Sen jest bardzo ważny w procesie odpornościowym, zaleca się spanie głównie w nocy, w dzień powinniśmy pozwolić sobie jedynie na krótkie drzemki. Udowodniono, że spanie w nocy wspomaga produkcje limfocytów, które są odpowiedzialne za układ odpornościowy. Bardzo istotne jest także zasypianie przy zgaszonym świetle oraz zasłoniętych zasłonach dzięki czemu wzrasta wydzielanie melatoniny która również wspomaga układ immunologiczny.
Śmiech to zdrowie
Powszechnie wiadomo, że ludzie którzy są pogodni i często uśmiechają się zdrowsi i bardziej odporni na choroby. Jest to spowodowane tym iż podczas śmiechu wytwarzane są pozytywne emocje co powoduje wzrost odporności, kolejnym przykładem, że śmiech to zdrowie jest to iż pobudza ona pracę przepony dzięki czemu zwiększa się praca układu immunologicznego. Śmiech pogłębia również oddech i dotlenia mózg przez co zwiększa się produkcja endorfin odpowiedzialnych za zwalczanie stanów zapalnych.
W skrajnych przypadkach kiedy naturalne sposoby wzmacniania układu odpornościowego nie radzą sobie, zaleca się przyjmowanie szczepionek uodparniających. Jeżeli rozważa się przyjęcie szczepionki uodparniającej trzeba rozważyć ten fakt nawet na 3 miesiące przed sezonem przeziębień i grypy w innym wypadku szczepionka nie zda rezultatu i zostanie odrzucona prze organizm.
Produkty doskonale wzmacniające odporność organizmu:
-
Jogurt – zawiera bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit;
-
Zielona herbata – bogata w aminokwasy wspomagające nasz organizm w walce z wirusami, a także przeciwutleniacze, które z kolei pomagają pokonać wolne rodniki, dodatkowo działa pobudzająco;
-
Owoce cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze) – źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych;
-
Czosnek – zawierający substancje bogate w siarkę, które pomagają w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo;
-
Marchewka bogata w beta karoten – silny przeciwutleniacz;
-
Grzyby – zawierają beta glukany, które przyśpieszają produkcję komórek NK i limfocytów T walczących z infekcjami w naszym organizmie;
-
Kapusta – w której w dużych ilościach obecna jest glutamina pomagająca zachować wysoką odporność organizmu;
-
Tłuste ryby – bogate w kwasy omega, które stanowią budulec hormonów przeciwzapalnych;
-
Jajka – mają najlepszy skład aminokwasowi wśród białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w niezbędnych dla naszego organizmu proporcjach i stanowią tym samym świetne źródło materiału budulcowego dla wszystkich komórek naszego ciała, także tych biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.
-
Migdały – zawierają przeszło połowę niezbędnej dawki witaminy E dla organizmu, skutecznie działają na stres a zawarte w nich ryboflawina i niacyna chronią organizm przed niszczycielskim działaniem stresu.
-
Kiełki pszenicy – to w nich zawarta jest jedną z największych ilości witamin i minerałów między innymi witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden.