Zdrowotne właściwości dzikiej róży
Dzika róża to roślina znana i doceniana już od setek lat. Jest prawdziwą bombą witaminową i bogactwem antyoksydantów. Można ją stosować zarówno w kuchni np. pod postacią konfitury, jak i w kosmetyce – woda różana lub olejek mogą przynieść wiele dobrego dla skóry. Kwiaty i owoce dzikiej róży wykazują też korzystne działanie zdrowotne.
Charakterystyka dzikiej róży
Dzika róża (Rosa canina L.) to krzew z rodziny różowatych osiągający wysokość do 3 metrów. Występuje powszechnie na terenie Europy, Azji, na Bliskim Wschodzie oraz w Ameryce Północnej.
Gałęzie krzewu posiadają ostre, zakrzywione ku dołowi kolce, a jej liście układają się w skupiska.
Kwiaty dzikiej róży są zabarwione na biało, różowo lub czerwono. Niezależnie od zabarwienia mają oszałamiająco piękny zapach.
Owoce dzikiej róży zbierają się w skupisko owoców właściwych pod postacią białych orzeszków.
W Polsce rozróżnia się ponad 20 gatunków dzikiej róży, wśród których najbardziej popularna jest róża pomarszczona. Do nieco mniej znanych gatunków należą: róża rdzawa, róża damasceńska, róża francuska i róża stulistna.
Dzika róża jest ceniona nie tylko za piękny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne. Wykorzystuje się ją do produkcji olejków aromaterapeutycznych, afrodyzjaków, lekarstw oraz konfitur.
Krzewy dzikiej róży są odporne na mróz i nie mają specjalnych wymagań co do gleby oraz nasłonecznienia.
Wartości odżywcze dzikiej róży
Owoce dzikiej róży to prawdziwe bogactwo cennych składników. Zawiera ogromne ilości witaminy C – nawet dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Znajdują się w niej również witaminy E i K, szereg witamin z grupy B, karetonoidy, flawonoidy, antyoksydanty, olejki eteryczne oraz pektyny. Można w niej znaleźć również kwasy organiczne i składniki mineralne – zarówno mikro-, jak i makroelementy.
Właściwości zdrowotne dzikiej róży
Zarówno kwiaty, jak i owoce dzikiej róży wykazują korzystne właściwości zdrowotne.
Dzika róża działa antyoksydacyjnie – związki fenolowe, kwercetyna i kwas askorbinowy neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu negatywnych skutków związanych ze stresem oksydacyjnym.
Dzika róża wykazuje działanie przeciwzapalnie – łagodzi stany zapalne kości i stawów. Zawiera niezwykle cenny galaktolipid, który pomaga w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.
Dzika róża działa przeciwbakteryjnie – z tego względu uważana jest za naturalny antybiotyk. Spożywanie herbaty z kwiatów dzikiej róży zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka.
Dzika róża zapobiega powstawaniu alergii – bogactwo witamin, minerałów i składników aktywnych sprawia, że dzika róża wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu jest mniej narażony na wystąpienie alergii. Zaleca się ją również na alergie pokarmowe.
Dzika róża niszczy drobnoustroje – zapobiega powstawaniu wrzodów.
Dzika róża działa antyseptycznie – regeneruje błonę śluzową żołądka.
Dzika róża działa moczopędnie – wypłukuje nadmiar wapnia z nerek.
Dzika róża wykazuje działanie żółciopędne – z tego względu jest wykorzystywana w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.
Dzika róża ma działanie uspokajające – herbatka z dodatkiem owoców ułatwia zasypianie, redukuje napięcie nerwowe i pomaga radzić sobie ze stresem.
Dzika róża łagodzi migreny – okłady z wody różanej mogą łagodzić dokuczliwe bóle głowy.
Dzika róża wzmacnia organizm – uważa się, że spożywanie dzikiej róży może zapobiegać powstawaniu osteoporozy.
Dzika róża działa odtruwająco – dodatkowo łagodzi biegunki. Dodatkowo regeneruje błonę śluzową żołądka.
Dzika róża zapobiega powstawaniu nowotworów – kwercetyna zawarta w owocach dzikiej róży wykazuje działanie zapobiegające rozwojowi czerniaka. Ponadto wymiata wolne rodniki z organizmu i neutralizuje efekty procesów oksydacyjnych.
Olejek różany i woda różana
Płatki dzikiej róży są surowcem do produkcji olejku różanego. W trakcie tego procesu powstaje też woda różana, którą można wykorzystać w pielęgnacji cery trądzikowej oraz do kompresów łagodzących bóle głowy.
Olejek różany jest wytwarzany również z nasion dzikiej róży. Zawiera on duże ilości witaminy C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe wykorzystuje sie go do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń oraz w przypadku trudno gojących się ran.
Olejek różany jest idealny do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, zmęczonej oraz wrażliwej. Zapobiega procesom starzenia się skóry i wygładza już istniejące zmarszczki.
Zbiór dzikiej róży
Płatki dzikiej róży powinno się zbierać na początku kwitnienia. Do spożycia nadają się zarówno świeże kwiaty, jak i suszone. Suszenie płatków powinno być przeprowadzone na świeżym powietrzu, ale w miejscu osłoniętym przed promieniami słonecznymi. Cały proces trwa około dwóch tygodni.
Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać, gdy są w pełni dojrzałe, ale zanim zaczną robić się miękkie.
Następnie należy poddać je procesowi suszenia: owoce powinno się rozdrobnić, następnie przez 10 minut poddawać je działaniu temperatury 100 °C, a potem60 °C. W ten sposób zostają zniszczone enzymy rozkładające witaminę C.
Przeciwwskazania do stosowania dzikiej róży
Dzika róża zawiera rugoscynę E – substancję, która sprzyja powstawaniu zakrzepów. Z tego powodu na dziką różę powinny uważać osoby chorujące na miażdżycę, po przebytym udarze lub zawale i narażone na wystąpienie wymienionych chorób.