GREJPFRUT - cudowny rajski owoc
Grejpfrut to zdumiewający owoc. Pod grubą skórką skrywa bogactwo najróżniejszych substancji leczniczych. Grejpfrut - czyli po łacinie Citrus paradisi - rajski owoc cytrusowy, zawiera nie tylko witaminy, lecz także flawonoidy, które wspomagają układ odpornościowy. W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych!
Stare, mądre przysłowie mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Wychodząc naprzeciw tej tezie można zaopatrzyć się na rynku w wyciągi z grejpfruta. Ekstrakt z grejpfruta działa przeciwko 800 gatunkom bakterii i wirusów, ponad 100 gatunkom grzybów, jak i wielu rodzajom jednokomórkowych pasożytów. Stosuje się go również pomocniczo w leczeniu groźnej i opornej lekowo posocznicy, (sepsie), czyli zakażeniu ogólnemu ze stałą obecnością bakterii gronkowca i paciorkowca. Antyseptycznie działa również na pneumokoki, meningokoki, czy pałeczki E. coli. To działanie antybiotyczne nie osłabia odporności ludzkiego organizmu, nie jest toksyczne, a co najważniejsze bakterie nie uodparniają się na niego. W miąższu występują karoteny – głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie. Jest on również wykorzystywany jako naturalny przeciwutleniacz (E 160d) odpowiedzialny za ochronę przed skutkami działania wolnych rodników, czyli substancji uszkadzających naczynia krwionośne, tkanki i komórki w naszym organizmie. W białych częściach występuje naringina – związek odpowiadający za smak goryczki oraz działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.
Na rynku dostępny jest m.in. wyciąg z grejpfruta pod nazwą Citrus Paradisi firmy VIRDE. Ten suplement diety to skondensowany owoc zamknięty w butelce. Dawka dzienna tego preparatu dostarcza organizmowi: 19,8mg bioflawonidów, 73 mg witaminy C, białka, węglowodany oraz potas, wapń, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, witaminy: E, B1, B6, B2.
W składzie Citrus Paradisi zawarte są miedzy innymi:
-Bioflawonoidy, czyli naturalne substancje fitochemiczne, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Chronią komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. Są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak również chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich, jak miażdżyca i choroby serca, a nawet nowotwory.
-Witamina C (kwas askorbinowy), który wzmacnia działanie biofawonoidów, a te zapobiegają utlenianiu witaminy C. Jest więc ona o wiele skuteczniejsza w walce o nasze zdrowie. Kompleks ten nie zakwasza organizmu. Ma bardzo szerokie spektrum działania.
-Jako rozcieńczalnik (nośnik) zastosowano wodny roztwór gliceryny roślinnej. Gliceryna łagodzi smak ekstraktu z twardych części grejpfruta.
Działanie grapefruita nie ogranicza się tylko do symulacji i poprawy układu odpornościowego, ale również przyspiesza metabolizm, przez co znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Reguluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii. Zupełnie naturalnie pomaga spalać nadmiar tkanki tłuszczowej. Poprawia obieg krwi oraz rozrzedza krew. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, w czym pomagają przede wszystkim białe, gorzkawe błonki występujące wokół miąższu. W leczeniu cukrzycy powoduje wzrost poziomu produkowanej insuliny i zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża zbyt wysokie stężenie zwłaszcza tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów. Likwiduje problemy trawienno-jelitowe, działa oczyszczająco, łagodzi objawy problemów ginekologicznych, zmniejsza problemy z żylakami i reumatyzmem, działa zapobiegawczo w osteoporozie. Stanowić może opatrunek na mniejsze rany cięte, otarcia, poparzenia i ukąszenia owadów oraz choroby skórne. Jest również poprawiaczem urody, ma wiele cennych substancji wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry.
Jego zbawienną mocą zainteresowała się też kosmetologia. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę dzięki zawartym w nim aminokwasom, dwutlenkom węgla i kwasom owocowym. Normalizuje też przepuszczalność skóry, zaś dzięki dużej zawartości witaminy C odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne.
Korzystając z dobrodziejstw grejpfruta trzeba być jednakże uważnym. Ten "rajski owoc" może również mieć negatywny wpływ na nasz organizm, ponieważ wchodzi w interakcje z wieloma lekami. Sok grejpfrutowy hamuje aktywność enzymów wątrobowych, które uczestniczą w przemianach niektórych leków. Efektem tego jest nawet kilkukrotny wzrost stężenia leków we krwi, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Leki z którymi może dochodzić do interakcji to: leki na obniżenie cholesterolu (oparte na bazie związków zwanych statynami), leki obniżające ciśnienie krwi (oparte na nifedypinie), leki antyarytmiczne (pochodne amiodaronu), leki uspakajające, (pochodne benzodiazepiny), leki przeciwlękowe (pochodne buspironu), leki antyhistaminowe (pochodne feksofenadyny).
Podsumowując, grejpfruty są zdrowe i powinno się je spożywać. Ale czy wystarczy zjadać jeden grejpfrut dziennie? A co z białymi, gorzkimi osłonkami lub pestkami, których przecież nie jadamy, a posiadają tak zbawienne właściwości? Jak „wycisnąć samo zdrowie"? Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie na półkę w aptece po Citrus Paradisi.
Bibliografia :
1. Shalila Sharamon, Bodo. J. Baginski: „Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta", Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998, Wydanie I
2. Allan Sachs: „Ekstrakt z grejpfruta"
3. Monika Karabela: Panacea - Leki ziołowe nr 2(35), „Grejpfrut. Słodka strona goryczy...", kwiecień - czerwiec 2011
4. Ewa Obuchowicz: „Farmakologia dla studentów i absolwentów kierunków medycznych" Mysłowice: MEDKAR, 2011
Materiały: VIRDE POLSKA Sp. z o.o.