Jak dbać o odporność dziecka w wieku przedszkolnym?
Odporność, czyli bariera ochronna organizmu to nasz największy skarb. System odpornościowy rozwija się nawet do 12 roku życia, dlatego o odporność najmłodszych warto zadbać w szczególny sposób.
Właściwie zbilansowana dieta to kluczowa rola w prawidłowym rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. Jest to też bardzo ważny element wspierania odporności organizmu i profilaktyki infekcji. Najważniejszym elementem przy wzmacnianiu odporności przedszkolaka jest zadbanie o odpowiednią, pełnowartościową i bogatą w składniki mineralne dietę. Dzieci, które są niedożywione, mają znacznie słabszą odporność. Dlatego należy tak ułożyć dietę dziecka, aby była ona bogata w produkty pochodzenia mlecznego, pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce wzbogacone o chude mięso, jaja i morskie ryby. Wzmacnianiu odporności sprzyja uzupełnianie posiłków malca w naturalne prebiotyki znajdujące się m.in. w cykorii, porach, karczochach, czosnku, szparagach, cebuli i bananach. Trzeba pamiętać również, żeby dziecko jadło regularnie, od czterech do pięciu posiłków dziennie. Co jeszcze? Jednym z warunków dobrej odporności jest sen. Według szacunków dorosły człowiek powinien przesypiać od 6 do 8 godzin na dobę, dzieci zaś, w zależności od wieku, potrzebują od 10 do 12 godzin snu. Najlepszy i najskuteczniejszy lek na odporność to również ruch i przebywanie na świeżym powietrzu. Warto codziennie maszerować z maluchem przynajmniej pół godziny i nie rezygnować z wyjścia nawet w gorszą pogodę. Stare skandynawskie porzekadło mówi, że nie ma złej pogody, są tylko źle dobrane ubrania.
W budowaniu odporności przedszkolaka niezwykle ważna jest również odpowiednia higiena. Należy nauczyć dziecko, by często myło ręce. Badania potwierdzają, że odpowiednia higiena rąk jest jednym ze skuteczniejszych sposobów na profilaktykę infekcji czy przeziębień. Odporność u przedszkolaka można wzmacniać za pomocą preparatów witaminowych. Do witamin wpływających korzystnie na układ immunologiczny należą przede wszystkim:
- witamina A, nie tyko wpływa korzystnie na procesy widzenia, ale również zapobiega zakażeniom skóry, dróg moczowych, oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Witamina A bierze udział w reakcjach immunologicznych, dzięki czemu zwalcza mikroorganizmy chorobotwórcze. Można ją odnaleźć w różnorodnych produktach spożywczych, począwszy od tłuszczy i olei rybnych, przez mięso, wątrobę, mleko
i przetwory, jaja, masło. Jest też w warzywach i owocach - głównie żółtych, pomarańczowych i czerwonych.
- witamina B2, wspomaga działanie układu odpornościowego, zwiększając zdolność organizmu do zwalczania drobnoustrojów. Najbogatszym jej źródłem w codziennej diecie, podobnie jak wszystkich witamin z kompleksu B, są rożne rodzaje mięs. Duże ilości tego składnika znajdziemy nie tylko w wołowinie i wieprzowinie, ale także w drobiu. Znajdziemy ją także w mleku i przetworach mlecznych, takich jak ser żółty, twarogi, a także jaja. Inne bogate jej źródło stanowią również produkty pełnoziarniste.
- witamina B6, jej spożywanie jest szczególnie ważne dla naszej odporności, bo uczestniczy w procesie tworzenia nowych przeciwciał. Znajdziemy ją w: mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku, drożdżach. Jednym z bogatszych źródeł witaminy B6 jest kasza gryczana.
- witamina B12, jest jedną z najważniejszych i niezbędnych witamin. Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach. Najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie. Dobrym źródłem witaminy B12 są także drożdże spożywcze.
- witamina C, występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Do najlepszych źródeł tej witaminy należą: owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, cytrusy, truskawki, papryka, nać pietruszki oraz warzywa kapustne.
- witamina D, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dzieci. Jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale jej inne źródła to tran, tłuste ryby morskie, awokado, borówki, żółtka jaj, masło, wątróbka, śmietana, sery dojrzewające.
- witamina E, jako silny przeciwutleniacz, ochrania organizm przed działaniem związków obcych, tak więc wpływa na odporność. Pozbywa się wolnych rodników z organizmu, ochrania witaminę A i C oraz kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Ponad to stabilizuje błony komórkowe, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty i co ważne – zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Witamina E znajduje się w produktach roślinnych oraz zwierzęcych, m.in. chleb, płatki, kasze, ryż, a także kiełki, warzywa i owoce, oleje roślinne i margaryny, mięso, ryby, mleko i przetwory, masło, jaja.
W przypadku małych dzieci o wzmacnianie odporności musimy dbać przez 365 dni w roku, nie tylko w okresie, gdy istnieje największe ryzyko infekcji.