Drzewa awokado hoduje się od prawie 10 tysięcy lat – nie bez powodu! Ich drewno niegdyś służyło do wyrobów wykorzystywanych w wyposażeniu domów czy transporcie, owoce można spożywać, a drzewa sadzić w celach dekoracyjnych. Wraz ze wzrostem popularności diet roślinnych w ostatnich latach, awokado zaczęło przeżywać swoisty renesans. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść.
Awokado – kiedyś i dziś
Awokado było intensywnie hodowane na terenach Meksyku, by później stopniowo rozpowszechnić się w pozostałych częściach Ameryki i innych miejscach na ziemi. Spożywali je również Aztekowie, znani ze swojej siły i długowieczności. W dawnych czasach wierzono, że owoc ma silne właściwości lecznicze – stosowano go na bóle brzucha i problemy żołądkowe, a nawet jako afrodyzjak. Obecnie, kiedy tabele wartości odżywczych są powszechnie dostępne, wiadomo, że zawiera ogrom witamin, minerałów, antyoksydantów i zdrowych tłuszczy. Awokado nie bez powodu nazywane jest najzdrowszym owocem świata.
Wartości odżywcze awokado
Wartość energetyczna 100 g awokado to nieco ponad 160 kcal, 2 g białka, prawie 15 g tłuszczy i 9 g węglowodanów. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, ponieważ zawiera go niecałe 7 g. Zawiera kwasy omega 3 i 6, a poza tym znajdziemy w nim witaminy takie jak A, B6, E, K i C, a także kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę i niacynę. Dodatkowo bogate jest w wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas i cynk. Z powodzeniem zatem można nazwać je kopalnią witamin i minerałów. Powinny uważać na nie jedynie osoby, które są w trakcie stosowania diet odchudzających. Nieco większej ilości kalorii w awokado nie należy się jednak bać.
Kto powinien wprowadzić awokado do swojej diety?
Awokado wprowadzić do diety może każdy, jednak szczególne korzyści mogą czerpać osoby, które mają trudności z koncentracją, problemy z ciśnieniem i nadmiar cholesterolu we krwi. Awokado dzięki wysokiej zawartości cennych składników odżywczych będzie także ratunkiem (szczególnie w okresie jesienno-zimowym) dla osób o obniżonej odporności, które podatne są na częste infekcje. Stopniowo wprowadzane do diety może przyczynić się także do ograniczenia przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a witaminy w nim zawarte pozwolą dodatkowo zadbać o wzrok. Doskonałym pomysłem będzie jedzenie awokado przez osoby, dla których istotne są:
- zachowanie równowagi psychicznej,
- zadbanie o swoją cerę, włosy i paznokcie,
- zachowanie jak najdłużej młodego wyglądu,
- stosowanie zdrowej i zróżnicowanej diety.
„Nie” dla awokado dla zwierząt
Trzeba pamiętać o tym, że awokado jest toksyczne dla wielu zwierząt domowych, takich jak: psy, koty, króliki, ptaki czy ryby, a także zwierząt gospodarskich. Powoduje u nich niewydolność przewodu pokarmowego, układu krążenia i oddechowego. Zwierzętom nie powinno się podawać żadnej części rośliny – owoców, pestek, ani liści. W przypadku zwierząt roślinożernych trująco działa toksyna persin, natomiast mięsożercom nie powinno podawać się produktów roślinnych w nadmiarze. Awokado podane zwierzakowi może spowodować u niego nawet śmierć.
Jak jeść awokado?
Awokado jest niesamowicie prostym w przyrządzeniu owocem, pod warunkiem, że jest odpowiednio dojrzałe. Zależnie od odmiany może się różnić kolorem, wielkością, a nawet kształtem. To, czy awokado nadaje się już do spożycia, można łatwo rozpoznać po jego kolorze. Najczęściej jego skórka powinna być ciemnozielona lub brązowa. Żeby mieć pewność czy kupowane awokado nadaje się już do spożycia, najlepiej jest go dotknąć. Niedojrzałe owoce są o wiele twardsze. Żeby zjeść awokado, wystarczy je rozkroić, a następnie wyjąć pestkę. Później można wydrążyć je łyżeczką lub obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Zastosowania awokado
Zastosowania awokado w kuchni mogą być bardzo różne. Jednym z podstawowych jest stosowanie go w taki sam sposób jak margaryny, rozsmarowując je na chlebie. Doskonałym pomysłem na pożywny posiłek jest też pokrojenie go w plasterki, połączenie z innymi warzywami i zrobienie kolorowej kanapki. Awokado świetnie nadaje się do sałatek i tworzenia rozmaitych past warzywnych. Doskonale łączy się z pomidorem, kiełkami, cebulą, papryką, a nawet jajkiem. Można dodawać je też do koktajli warzywno-owocowych. W niektórych krajach ogromną popularność zdobyły desery z awokado. Oprócz tego, że można je jeść, z awokado warto robić maski na włosy lub masła odżywcze do ciała. Ma ono silne właściwości odżywcze, zapobiegające utracie wody z naskórka i kojące.