OpisNutramil to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia mający na celu dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Nutramil stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Produkt ma truskawkowy smak, dostępny jest w małych, poręcznych saszetkach dzięki czemu możliwe jest szybkie sporządzenie wysokoenergetycznego napoju.
Preparat jest klinicznie wolny od laktozy oznacza to, że ilość laktozy w produkcie nie przekracza dziennej dozwolonej dawki do spożycia: 0,02g/100kcal w całodziennej diecie.
Produkt został opracowany w oparciu o najbardziej aktualne normy żywieniowe i założenia dla diet kompletnych, wysokoenergetycznych stosowanych w niedożywieniu. Dodatkowo spełnia on wszystkie wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia medycznego.
Produkt przeznaczony w stanach:
- braku apetytu o różnej etiologii;
- niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
- rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
- stanach po udarach i urazach;
- okresach przed- i pooperacyjnych;
- chorobach zapalnych jelit;
- zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
- resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy
Sposób użycia:
Produkt stosujemy w zależność od dziennego energetycznego zapotrzebowania organizmu.
Zazwyczaj:
kompletna dieta: 5 – 7 saszetek dziennie (1500-2100kcal)
uzupełnienie diety: 1 – 3 saszetki dziennie (300-900kcal)
W celu sporządzenia posiłku należy do naczynia w którym znajduje się ok 170 ml. przegotowanej, ostudzonej do temperatury pokojowej wody dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się proszku. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu posiłku.