OpisDiasip to specjalistyczny preparat odżywczy o obniżonej zawartości węglowodanów i składzie sprzyjającym utrzymaniu niskiej glikemii, w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości dostarcza odpowiednią ilość energii i wszystkie niezbędne osobie chorej składniki odżywcze. Dzięki formie płynnej jest łatwy do podania. Może być uzupełnieniem standardowej diety lub stanowić jedyne źródło pożywienia.
Diasip przeznaczony jest dla osób, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków i z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.
Stosować u pacjentów z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy wymagających postępowania żywieniowego, przykładowo:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji
- po udarze
- w zaburzeniach żucia i połykania
- przy braku apetytu o różnej etiologii
Diasip nie zawiera:
- glutenu - może być stosowany przez osoby chore na celiakię
Wartość energetyczna jednego opakowania (200 ml) wynosi 208 kcal, czyli 2,4 wymiennika węglowodanowego.
Sposób użycia:
- Diasip jest produktem gotowym do spożycia. Najlepiej podawać po schłodzeniu. Zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min. do 1 godz.) między posiłkami.
- Najczęściej zalecane stosowanie jako uzupełnienie tradycyjnych posiłków to 2 - 4 opakowań dziennie przez 14 dni i więcej.
- Jako kompletną dietę, zastępującą w całości normalne posiłki można stosować 7 - 10 opakowań dziennie przez okres, w którym chory wymaga wsparcia żywieniowego.
- Stosowanie należy skonsultować z lekarzem.
- Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. U dzieci w wieku 3-6 lat stosować wyłącznie jako uzupełnienie diety.
- Nie stosować w przypadku występowania alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii. Nie stosować u osób wymagających diety bezresztkowej.