OpisNie-sodową solą kuchenną nazywamy sól, w której słony smak tworzony jest przez związki inne niż chlorek sodu. Choć sól taka może zawierać niewielkie ilości wszechobecnego sodu, nie ma to większego wpływu na dzienne spożycie tego pierwiastka. Sól nie-sodowa daje możliwość smacznego przyrządzania potraw o bardzo niskiej, praktycznie zerowej zawartości sodu.
Sól zero pozwala ograniczyć ilość sodu w diecie, co daje korzyść wszystkim pragnącym kontrolować jego spożycie.
W przypadku niesodowej Soli Zero – słony smak tworzą przede wszystkim niesodowe, naturalne sole magnezowe i potasowe – składniki perełek solnych.
Potas odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, wspomaga między innymi pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Stosując w domu Sól Zero zamiast soli tradycyjnej nasza dzienna dieta wzbogaci się o taką ilość cennego potasu jaka znajduje się np. w 2-3 pomidorach lub ziemniakach.
Sól Zero pozwala ograniczyć ilość sodu w diecie, co daje korzyść wszystkim pragnącym kontrolować jego spożycie. Szczególnymi beneficjentami są ci, którzy mają lub mogliby mieć w przyszłości problemy z nadciśnieniem tętniczym. Przy chorobach nerek, przy stosowaniu diuretyków oszczędzających potas oraz w przypadku przyjmowania leków opartych na naparstnicy należy poinformować lekarza o zamiarze stosowania produktu spożywczego zawierającego potas.