OpisBebilon 4 Pronutra-Advance jest mlekiem modyfikowanym przeznaczonym dla dziecka po 2. roku życia.
Jedyna taka formuła łącząca naszą wyjątkową kompozycję składników z naszym unikalnym procesem, aby stworzyć mleko dla dzieci po 2. roku życia Bebilon 4.
- ALA (Omega 3) dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych**.
- Unikalna kompozycja oligosacharydów GOS/FOS odwzorowuje kompozycję oligosacharydów mleka matki.
- Niezbędne witaminy i składniki mineralne w odpowiednich ilościach, w tym:
- C i D* dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- jod i żelazo* dla prawidłowego rozwoju poznawczego,
- wapń dla mocnych kości.
- HMO 3'GL: Oligosacharyd mleka kobiecego 3'GL naturalnie występuje w mleku matki. 3'GL pochodzi z naszego unikalnego procesu.
*Zawiera jod i żelazo dla prawidłowego rozwoju poznawczego oraz witaminy C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
**dla porcji 200 ml
Tabela żywienia
O ile lekarz nie zaleci inaczej
Zalecane dzienne spożycie mleka po 2. roku życia to 400 - 500 ml.
- Wiek dziecka powyżej 2. roku życia
- Liczba porcji na dobę 2
- Ilość wody na 1 porcję (ml) 180
- Liczba płaskich miarek na 1 porcję 6
1 płaska miareczka to 5,0 g.
Zaleca się, aby przejście z karmienia mlekiem Bebilon 3 na Bebilon 4 przeprowadzać stopniowo, zmniejszając ilość proszku Bebilon 3 i zwiększając ilość proszku Bebilon 4. Bebilon 4 może być podawany jako samodzielny posiłek lub jako podstawa do przygotowania posiłków mlecznych.
Sposób przygotowania
1. Umyj ręce i wyparz naczynia potrzebne do przygotowania mleka. Świeżą wodę pitną gotuj przez 5 min, po czym pozostaw do schłodzenia (do ok. 40°C). Do wyparzonego kubka wlej odpowiednią ilość wody (wg tabeli żywienia).
2. Używając wyłącznie załączonej, umytej i wysuszonej miarki, odmierz dokładną liczbę płaskich, nieubitych porcji proszku i dodaj je do przygotowanego kubka. Przestrzegaj wartości podanych w tabeli żywienia.
3. Zamknij kubek i energicznie potrząsaj pionowo przez 10 s do całkowitego rozpuszczenia proszku.
4. Sprawdź temperaturę mleka wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Kubek umyj od razu po użyciu.
Skład:
- laktoza z mleka
- odtłuszczone mleko w proszku
- maltodekstryna
- galaktooligosacharydy GOS z mleka (11,82%)
- produkt serwatkowy (odmineralizoana serwatka, koncentrat serwatki) w proszku z mleka
- olej palmowy z certyfikowanych upraw
- olej rzepakowy
- wysokooleinowy olej słonecznikowy
- wpań
- olej kokosowy
- olej słonecznikowy
- fruktooligosacharydy FOS (0,85%)
- potas
- olej rybi
- magnez
- sód
- witamina C
- emulgator (lecytyny z soi)
- chlorek choliny
- żelazo
- inozytol
- cynk
- L-karnityna
- przeciwutleniacz (palmitynian askorbylu)
- kwas pantotenowy
- aromat mleczny
- witamina E
- niacyna
- ryboflawina
- witamina A
- witamina B6
- witamina D
- tiamina
- jod
- kwas foliowy
- witamina K
- biotyna
- witamina B12
Wartość odżywcza:
|
100 ml gotowego do spożycia mleka |
% RWS* |
Wartość energetyczna |
273 kJ |
|
Wartość energetyczna |
65 kcal |
|
Tłuszcz w tym: |
2,6 g |
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
0,83 g |
|
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,31 g |
|
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,46 g |
|
Węglowodany w tym: |
8,7 g |
|
cukry |
6,6 g |
|
Błonnik |
0,9 g |
|
Białko |
1,3 g |
|
Sól |
0,06 g |
|
Witaminy |
|
|
Witamina A |
49 µg |
12% |
Witamina D |
3,1 µg |
44% |
Witamina E |
0,94 mg |
19% |
Witamina K |
4,9 µg |
41% |
Witamina C |
15 mg |
33% |
Tiamina |
0,04 mg |
8% |
Ryboflawina |
0,23 mg |
33% |
Niacyna |
0,25 mg |
|
Witamina B6 |
0,061 mg |
9% |
Kwas foliowy |
8,7 µg |
|
Witamina B12 |
0,40 µg |
50% |
Biotyna |
1,5 µg |
15% |
Kwas pantotenowy |
0,65 mg |
22% |
Składniki mineralne |
|
|
Potas |
151 mg |
15% |
Chlorek |
51 mg |
10% |
Wapń |
120 mg |
22% |
Fosfor |
96 mg |
17% |
Magnez |
10 mg |
13% |
Żelazo |
1,2 mg |
15% |
Cynk |
0,39 mg |
8% |
Jod |
20 µg |
25% |
Inne |
|
|
Kwas a-linolenowy (ALA) |
56,4 mg |
|
GOS/FOS (9:1)** |
1,24 g |
|
3'GL (3'galaktozylolaktoza) |
0,010 g |
|
Opakowanie Bebilon 4 pozwala na przygotowanie około 26 kubków mleka zgodnie z tabelą żywienia. |
|
|
* Referencyjna Wartość Spożycia |
|
|
** Galaktooligosacharydy/Fruktooligosacharydy |