OpisBebiko Junior 3 jest to mleko modyfikowane dla dzieci powyżej 1-go roku życia.
Wszystkie składniki odżywcze zostały starannie zbilansowane tak, aby wspierać prawidłowy rozwój Twojego dziecka na danym etapie.
Właściwie odżywiony brzuszek to podstawa dobrego samopoczucia i intensywnego rozwoju Twojego dziecka.
Bebiko Junior 3 z formułą NUTRIflor Expert dba o szczęście małych brzuszków, gdyż zawiera kompozycję składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój Twojego dziecka.
Formuła Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert
- Unikalna kompozycja błonnika GOS/FOS.
- Kwas ALA* (omega 3) niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej**.
- Wapń* i witamina D* dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.
- Żelazo* i jod* ważne dla rozwoju poznawczego.
*Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert podobnie jak inne mleka po 1. roku życia zawiera żelazo, wapń, witaminę D, jod oraz kwas ALA.
** Dla porcji 200 ml.
Tabela żywienia
Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert w proszku należy przygotowywać zgodnie z poniższą tabelą:
Wiek dziecka 1-2 lata
- Liczba porcji na dobę 2
- Woda (ml) 180
- Liczba płaskich miareczek na porcję 6
- 100 ml Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert = 90 ml wody + 3 płaskie miareczki = 275 kJ (65 kcal)
1 płaska miareczka = 5,0 g = 92 kJ (22 kcal)
Zalecane dzienne spożycie mleka Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert
Podawaj dziecku 2 kubki po 200 ml Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, jako część zróżnicowanej diety, aby w pełni zaspokoić jego dzienne zapotrzebowanie na witaminę D i wapń.
Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert może również służyć do przygotowania kleików i bezmlecznych kaszek BoboVita.
Instrukcja karmienia dziecka
Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert powinno być przygotowane zawsze bezpośrednio przed spożyciem
- Mleko należy wykorzystać w ciągu dwóch godzin po przygotowaniu
- Nigdy nie należy używać ponownie niewykorzystanej części mleka. Niewypitą porcję mleka należy wylać bezpośrednio po skończonym posiłku
- Po skończonym karmieniu nie należy pozostawiać smoczka z resztą mleka w buzi dziecka
- Należy zwrócić uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków, szczególnie przed snem
- Mleko modyfikowane nie powinno być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych ze względu na zagrożenie oparzeniem.
Sposób przygotowania mleka
1. Umyj ręce, wyparz wszystkie przybory i naczynia potrzebne do przygotowania mleka.
2. Gotuj wodę pitną przez 5 minut i pozostaw do wystygnięcia do temperatury ok. 40°C.
3. Do wyparzonego kubka wlej odpowiednią ilość wody (wg tabeli żywienia).
4. Zawsze używaj wyłącznie załączonej miareczki.
5. Dodaj dokładną liczbę płaskich nieubitych miareczek Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert.
6. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku.
7. Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Kubek umyj od razu po użyciu.
Dla zachowania najwyższej jakości i właściwości produktu po otwarciu:
Nie zaleca się przesypywania mleka do innych pojemników.
- Po każdym użyciu foliowa torebka powinna być szczelnie zamknięta.
- Tekturowe pudełko powinno być wyrzucone dopiero po wykorzystaniu zawartości, ze względu na umieszczone na nim ważne informacje.
- Opakowanie przed i po otwarciu powinno być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C.
- Nie przechowywać w lodówce.
- Zawartość otwartego opakowania foliowego powinna być zużyta w ciągu 1 miesiąca.
Skład:
- odtłuszczone mleko w proszku
- laktoza z mleka
- produkt serwatkowy w proszku (odmineralizowana serwatka, koncentrat białka serwatkowego) z mleka
- maltodekstryna
- galaktooligosacharydy z mleka (12%)
- olej słonecznikowy
- olej rzepakowy
- potas
- wapń
- fruktooligosacharydy (0,84%)
- magnez
- witamina C
- sód
- emulgator (lecytyny z soi)
- żelazo
- cynk
- witamina D
- witamina E
- kwas pantotenowy
- witamina B12
- kwas foliowy
- niacyna
- witamina A
- ryboflawina
- biotyna
- witamina B6
- tiamina
- jod
- witamina K
|
100 ml gotowego do spożycia mleka (% RWS*) |
Wartość energetyczna kJ/kcal |
275/65 |
Tłuszcz, w tym g |
2,6 |
kwasy tłuszczowe nasycone g |
0,6 |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone g |
1,4 |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone g |
0,4 |
Węglowodany, w tym g |
8,5 |
cukry g |
6,7 |
Błonnik g |
0,8 |
Białko g |
1,5 |
Sól g |
0,07 |
Witaminy: |
|
Witamina A µg |
68 (17%) |
Witamina D µg |
3,1 (44%) |
Witamina E mg |
1,1 (22%) |
Witamina K µg |
5,1 (43%) |
Witamina C mg |
15 (33%) |
Tiamina mg |
0,04 (8%) |
Ryboflawina mg |
0,23 (33%) |
Niacyna mg |
0,2 |
Witamina B6 mg |
0,06 (9%) |
Kwas foliowy µg |
12 (10%) |
Witamina B12 µg |
0,4 (50%) |
Biotyna µg |
1,3 (13%) |
Kwas pantotenowy mg |
0,58 (19%) |
Składniki mineralne: |
|
Potas mg |
150 (15%) |
Chlorek mg |
51 (10%) |
Wapń mg |
120 (22%) |
Fosfor mg |
97 (18%) |
Magnez mg |
10 (13%) |
Żelazo mg |
1,2 (15%) |
Cynk mg |
0,9 (18%) |
Jod µg |
20 (25%) |
Inne: |
|
GOS/FOS (9:1)** g |
1,2 |
Kwas α-linolenowy (ALA) mg |
64 |
* Referencyjna Wartość Spożycia |
|
** Galaktooligosacharydy i Fruktooligosacharydy |
|