OpisBaton Olimp Nutramil Diabetic, 60g smak ciasteczkowy
Baton Olimp Nutramil complex Diabetic jest produktem bogatym w białko, wysokoenergetycznym, wysokobłonnikowym. Stanowi kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety.
Produkt przeznaczony do postepowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z choroba (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja); w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji.
Smak: ciasteczkowy
Składniki
Składniki: 32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol; aromaty, węglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Składniki odżywcze |
Zawartość w 1 batonie (60g) |
Wartość energetyczna |
231 kcal |
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) |
10,2 g (3,2 g) |
Węglowodany (w tym cukry) |
12,6 g (8,4 g) |
Błonnik |
8,4 g |
Białko |
18 g |
L-leucyna |
3 g |
Sól |
0,25 g |
Witamina A |
164,4 µg |
Witamina D |
5,2 µg |
Witamina K |
15,6 µg |
Witamina C |
42 mg |
Tiamina |
0,4 mg |
Ryboflawina |
0,52 mg |
Witamina B6 |
0,52 mg |
Niacyna |
4,2 mg |
Kwas foliowy |
49,2 µg |
Kwas pantotenowy |
1,6 mg |
Biotyna |
11,4 µg |
Witamina E |
4,2 mg |
Sód |
99,6 mg |
Chlorki |
78,6 mg |
Potas |
186 mg |
Wapń |
328,8 mg |
Fosfor |
151,2 mg |
Magnez |
39,6 mg |
Cynk |
2,3 mg |
Jod |
23,4 µg |
Selen |
7,8 µg |
Mangan |
0,4 mg |
Chrom |
6 µg |
Molibden |
31,2 µg |
Wskazania
Baton Olimp Nutramil Diabetic jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwięksdzonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzyca i zaburzeniami metabolizmu glukozy, w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z choroba (m.in. nowotworowa, rozległymi oparzeniami, anoreksja); w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji.
Zalecane spożycie
Zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów, 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej.
Uwagi
Produkt gotowy do spożycia.
Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Produkt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Baton jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.