OpisDo postępowania dietetycznego w:
- niedoborach witaminy D,
- obniżonej odporności,
- osteoporozie, osteopenii i osteomalacji,
- zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu.
Rola witaminy D:
- Pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Bierze udział w procesie podziału komórek.
Przyczyny niedoboru witaminy D:
Optymalne stężenie witaminy D (25(OH)D) we krwi osoby dorosłej powinno wynosić 30-50 ng/ml. Uznaje się, że u większości osób w Polsce, podobnie jak w innych krajach w tej szerokości geograficznej występuje wysokie ryzyko niedoboru witaminy D. Najczęstszymi przyczynami niedoborów witaminy D w organizmie są niewystarczająca podaż w diecie i niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Uznaje się, że w Polsce wystarczająca synteza skórna ma miejsce jedynie w miesiącach od kwietnia do września, przy zapewnieniu ekspozycji na słońce minimum 18% powierzchni ciała – bez stosowania filtrów ochronnych - w godzinach 10 - 15 przez co najmniej 15 minut.
Szczególnie narażone na niedobór witaminy D są:
- Osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i rzadko przebywają na słońcu.
- Mieszkańcy terenów o niewielkim rocznym nasłonecznieniu (np. Polska), co wynika z położenia geograficznego.
- Osoby regularnie stosujące kremy z filtrami przeciwsłonecznymi (filtr UV 15 blokuje syntezę skórną witaminy D w 99%).
- Osoby powyżej 65 roku życia (zmniejszona synteza witaminy D w skórze).