OPISBioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci oleju.
Produkt nie zawiera białek (w tym parwalbuminy) odpowiedzialnych za reakcję alergiczną na ryby.PRZEZNACZENIEProdukt przeznaczony
dla dorosłych i dzieci o masie ciała powyżej 10 kg do postępowania dietetycznego w:
- zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i mieszanych (w trakcie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę oraz w trakcie i po antybiotykoterapii),
- chorobach nowotworowych (w okresie przed i w trakcie chemio- i radioterapii oraz po jej zakończeniu),
- zaburzeniach morfologii (leukopenia, trombocytopenia, erytropenia),
- chorobach autoimmunologicznych m.in. RZS - reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, AZS - atopowe zapalenie skóry, SM - stwardnienie rozsiane),
- chorobach neurologicznych i psychicznych (m.in. schizofrenii, depresji),
- chorobach metabolicznych, np. cukrzyca,
- zaburzeniach profilu lipidowego, np. hipertrójglicerydemia, hipercholesterolemia, dyslipidemia,
- miażdżycy, zaburzeniach rytmu i przewodzenia, zapaleniu mięśnia sercowego, nadciśnieniu, chorobie niedokrwiennej serca,
- okresie rekonwalescencji po poważnych incydentach sercowo-naczyniowych, np. zawał serca, udar mózgu,
- okresie okołooperacyjnym i podczas rekonwalescencji po zabiegach,
- chorobach przyzębia (paradontoza i afty nawrotowe),
- trakcie stosowania diety ketogenicznej,
równolegle z leczeniem w celu uruchomienia przez organizm, genetycznie i fizjologicznie nadrzędnych procesów tłuszczozależnych, o skuteczności dowiedzionej wynikami 44 badań naukowych u pacjentów.
WŁAŚCIWOŚCIBioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids to specjalistyczna kompozycja wyższych tłuszczów budulcowych (tłuszczów złożonych: skwalenu, alkigliceroli, witamin A (retinol) i D3, wyższych nienasyconych kwasó tłuszczowych: 6 grupy omega-3: DHA + DPA + HPA + EPA + ETA + ETE, 2 grupy omega-9: NA, GA), niezbędnych organizmowi człowieka do genetycznej i fizjologicznej budowy głównych narządów i wytwarzanych przez nie nadrzędnych procesów tłuszczozależnych:
- szpiku kostnego czerwonego - 65,8%* tłuszczów,
- mózgu (istota biała) - 57,5%* tłuszczów,
- serca - 34,5%* tłuszczów,
- mleka matki - 31,9%* tłuszczów,
wątroby - 28,7%* tłuszczów.
*% suchej masyi nadrzędnych procesów tłuszczozależnych wytwarzanych przez:
- układ odpornościowy, limfatyczny i krwiotwórczy,
- system przeciwzapalny,
- mózg i układ nerwowy,
- serce i układ krążenia,
- skórę.
SKŁADNIKIBioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids jest połączeniem 4 rodzajów pełnowartościowych, niewzbogacanych olejów rybich o biologicznym składzie:
- BioMarine - olej z wątroby rekinów głębinowych,
- BioCardine Omega-3 - olej z mięśni sardynek, sardeli i makreli,
- BioNeuro Omega-3 - olej z mięśni ryb sardelowatych, śledziowatych i tuńczyków,
- Tran OLAVA - olej z wątroby dorszy alaskańskich.
Składniki dodatkowe: aromaty - naturalny aromat jagodowy, przeciwutleniacze - mieszanina tokoferoli (E306)
Wartość odżywcza |
100 ml |
5 ml |
Wartość energetyczna |
3499 kJ / 837 kcal |
175 kJ / 42 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
93 g |
4,65 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
14 g |
0,7 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym: |
29 g |
1,45 g |
- NA - kwas nerwonowy |
1 g |
0,05 g |
- GA - kwas gondolowy |
4 g |
0,2 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
26 g |
1,3 g |
- DHA omega-3 |
17 g |
0,85 g |
- EPA omega-3 |
8 g |
0,4 g |
- skwalen |
8 g |
0,4 g |
- alkiloglicerole |
8 g |
0,4 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
0 g |
- cukry |
0 g |
0 g |
- alkohole wielowodorotlenowe (poliole) |
0 g |
0 g |
- skrobia |
0 g |
0 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0 g |
0 g |
Witamina A |
3000 µg |
150 µg |
Witamina B3 |
15 µg |
0,75 µg |
ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIEBioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 należy spożywać w następujący sposób:
Równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej:nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób neurologicznych i psychicznych, chorób serca,stosować jednocześnie z dietą niskotłuszczową |
u dorosłych: 0,8-1,2 ml oleju na kg masy ciała na dzień do 6 miesięcy |
u dzieci: 0,5 ml oleju na kg masy ciała na dzień do 6 miesięcy |
Równolegle z leczeniem chorób w fazie przewlekłej: infekcji, nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób neurologicznych i psychicznych, chorób przyzębia, chorób serca oraz w okresie rekonwalescencji. Spozywać w porcjach |
u dorosłych: 0,3 ml oleju na kg masy ciała na dzień, bezterminowo |
u dzieci: 0,25 ml oleju na kg masy ciała na dzień, bezterminowo |
Równolegle z diagnozowaniem zaburzeń lub chorób: szpiku kostnego, układów odpornościowego i krwiotwórczego, mózgu i układu nerwowego, serca i układu krążenia oraz o podłożu zapalnym |
u dorosłych i dzieci: 0,1 ml oleju na kg masy ciała, bezterminowo |
SPOSÓB UŻYCIA- Na podstawie tabelki stosowania należy wyliczyć, jakiej ilości BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 potrzebuje organizm pacjenta. Dzienną porcje produktu należy obliczyć z uwzględnieniem należnej masy ciała (idealna masa ciała wg. wskaźnika BMI).
- Rekomendowane jest podzielenie dziennej ilości oleju na porcje nieprzekraczające 10 ml, spożywane 15-20 minut przed posiłkami, w równych odstępach czasu w ciągu dnia - dzięki temu zapewnione jest optymalne wchłanianie lipidów zawartych w produkcie.
- Przed zastosowaniem wyjąć z lodówki, ogrzać chwilę w temperaturze pokojowej i wstrząsnąć przed nalaniem wyznaczonej porcji.
- Olej rybi wykorzystywany jest przez organizm już na poziomie błon śluzowych jamy ustnej. Dlatego przed połknięciem zaleca się przytrzymanie oleju przez kilkanaście sekund w jamie ustnej - w ten sposób błony śluzowe ulegną bezpośredniej fizjologicznej budowie i regeneracji.
- Jeśli rybi posmak oleju jest trudny do zaakceptowania lub gdy pacjentowi "odbija się rybą", poleć wymieszanie porcji oleju z naturalnym sokiem owocowym np. malinowym lub wiśniowym, ale nigdy z cytrusowym. Soki cytrusowe, zwłaszcza grejpfrutowy, zawierają duże ilości furanokumaryn. Związki te wpływają na aktywność enzymów wątrobowych, które współuczestniczą w metabolizmie tłuszczów złożonych i wyższych kwasów tłuszczowych. Zaleca się, aby między spożyciem produktów na bazie olejów rybich, a cytrusów bądź soków cytrusowych zachować co najmniej godzinny odstęp czasowy. Jeżeli objawy nietolerancji występują przy stosowaniu oleju na "pusty" żołądek, można olej stosować do lub po posiłku, pod warunkiem, że posiłek jest niskotłuszczowy. Można również porcję oleju przegryźć kawałkiem pieczywa lub popić niewielką ilością przegotowanej wody lub herbaty ziołowej.
- W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego lub zgagi olej należy stosować równocześnie z posiłkiem, należy jednak w takiej sytuacji pamiętać, aby sam posiłek był niskotłuszczowy.
- Spożywając zalecane ilości BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej, należy stosować dietę niskotłuszczową, aby umożliwić organizmowi człowieka prawidłowe wykorzystanie tej kompozycji tłuszczów.
OBJĘTOŚĆ NETTO200 ml
WAŻNE INFORMACJEProdukt przyjmuje się według wskazań lekarza lub pod jego nadzorem.
BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids 4 nie zastępuje terapii zaordynowanej przez lekarza, lecz przeznaczony jest do równoległego stosowania z leczeniem.
Produkt niekompletny pod względem odżywczym, nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia osób, dla których został przeznaczony.
Nie przekraczać zaleconej porcji do spożycia we ciągu dnia. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Produkt nie zawiera białek (w tym parwalbuminy) odpowiedzialnych za reakcję alergiczną na ryby.
OSTRZEŻENIANie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
PRZECHOWYWANIEZamknięte opakowanie przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 60 dni.
PRODUCENT / DYSTRYBUTORMarinex International Sp. z o.o.
ul. Placowa 4
93-446 Łódź