Zgaga – jakie są przyczyny powstania i domowe sposoby na łagodzenie objawów
Zgaga to przypadłość, która dotyka sporą część społeczeństwa zamieszkującego głównie kraje wysokorozwinięte. Uczucie nieprzyjemnego pieczenia w okolicach mostka powoduje dyskomfort, który często uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie. Zgaga pojawia się zwykle, gdy zjemy za szybko lub za dużo, ale może też być objawem choroby. Podpowiadamy, jak ją złagodzić.
Co to jest zgaga?
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia w okolicy klatki piersiowej i palenia w przełyku. To przypadłość, która może dokuczyć każdemu, ale zwykle przydarza się osobom po 50. roku życia oraz kobietom w ciąży. Jej objawy są nieprzyjemne i utrudniają normalne funkcjonowanie. Poznaj sprawdzone domowe sposoby na zgagę, które złagodzą jej przebieg i poprawią Twój komfort – podpowiadamy, co na zgagę pomoże szybko i skutecznie.
Jakie są przyczyny zgagi?
Uczucie palenia i pieczenia w okolicach mostka związane jest z cofaniem się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku1. Zwykle dolny zwieracz przełyku rozwiera się jedynie w trakcie przełykania pokarmu i blokuje wędrówkę niestrawionych resztek z żołądka do następnych partii układu pokarmowego. Jednak są sytuacje, że mięsień ten rozluźnia się, co umożliwia cofnięcie się treści żołądkowej do gardła. Nabłonki przełyku są zalewane kwasem solnym z żołądka i powstaje stan zapalny.
Do najczęstszych przyczyn zgagi zaliczamy m.in. spożywanie zbyt dużej ilości potraw, dań ciężkostrawnych, smażonych, typu fast food i napojów gazowanych, jedzenie w pośpiechu, zmiany hormonalne, palenie papierosów, niska aktywność fizyczna, zażywanie niektórych leków, stres, nadwagę.
Domowe sposoby na zgagę
W przypadku kiedy zgaga pojawia się rzadko, a jej przebieg jest delikatny, pomocne mogą okazać się domowe sposoby na zgagę.
Najczęstszym wyborem są różnego rodzaju herbaty lub napary ziołowe. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pomagają zneutralizować kawasy żołądkowe. Można sięgnąć po rumianek, miętę czy melisę, ale można też przygotować napar imbirowy. Potrzebny do tego będzie jedynie świeży imbir i gorąca woda. Wystarczy kilka plasterków imbiru zalać wodą, odczekać kilka minut, aż się zaparzy i ostygnie.
Lecznicze działanie kminku w procesach trawiennych jest znane. Nasiona kminku działają, m.in. rozkurczowo i przeciwbólowo – z tego też powodu są często dodawane do ciężkostrawnych potraw, które z kolei przyczyniają się do powstawania zgagi. Dość podobnie brzmi i działa napar z kminu – nie kminku! Tak samo jak w przypadku imbiru, należy dwie łyżeczki kminu rzymskiego zalać gorącą wodą, odczekać parę minut i wypić. W ten sam sposób można użyć kopru włoskiego.
Bardzo popularnym ostatnio sposobem na różnego rodzaju problemy związane z układem pokarmowym jest siemię lniane. Oprócz działań łagodzących i neutralizujących, siemię bogate jest witaminy i minerały. Jest to preparat roślinny, który w przypadku zgagi najlepiej zadziała w formie kisielu. Wystarczy jedną 1 łyżeczkę siemienia zalać gorącą wodą i zaczekać, aż napęcznieje i ostygnie. Siemię lniane można też dodawać do koktajli, smoothies, owsianek czy jogurtów.
Istnieje jeszcze kilka innych sposobów na zgagę. Są to, m.in.:
- Migdały
- Mleko, kefir, maślanka
- Soki ze świeżych warzyw, np. buraka.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zgadze lepiej zapobiegać, czyli zrezygnować z przejadania się czy smażonych dań typu fast food. Najlepiej jadać mniejsze porcje, ale regularnie, a ostatni posiłek przygotować lekkostrawny i spożyć go dwie lub trzy godziny przed snem. By uniknąć zgagi, wprowadź odpowiednią dietę oraz zrównoważony styl życia. Jeśli jednak palący ból za mostkiem już dokucza, spróbuj sprawdzonych sposobów na zgagę, które szybko zapewnią pomoc i lepsze samopoczucie.
Domowe sposoby na zgagę sprawdzają się w przypadku delikatnych dolegliwości. Mogą złagodzić objawy i na jakiś czas je wyciszyć. W sytuacji, gdy męcząca zgaga pojawia się regularnie, należy umówić się na wizytę do lekarza. Wówczas specjalista zleci odpowiednie badania, wskaże konkretną przyczynę powstawania zgagi i zastosuje odpowiednie leczenie.
Źródła
Stanisław J. Konturek, 2006, Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
M. Gałęcka, 2021, Dysbioza jelitowa, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.