Zdrowe jelita - klucz do zdrowia całego organizmu
Dobrze znany od dłuższego czasu temat zdrowych jelit przewija się w poradnikach zdrowotnych, publikacjach medycznych i zaleceniach profilaktycznych. Dlaczego jest tak ważny, żeby o nim aż tyle mówić? Wyjaśnijmy to w szczegółach, aby poznać właściwą drogę nie tylko do praktykowania zdrowego stylu życia, pięknego wyglądu skóry, lecz także dobrej kondycji naszego organizmu i lepszego samopoczucia.
Mikrobiota jelitowa - dlaczego jest tak ważna?
Nie od dziś wiadomo, że właściwe odżywianie się jest jednym z głównych aspektów praktykowania zdrowego stylu życia. To, co jemy, wpływa na skład mikroflory jelitowej człowieka, który nazywany jest właśnie mikrobiotą. Od jej składu zależy bardzo wiele –począwszy od zachowania ogólnego zdrowia, odporności organizmu na różnego rodzaju infekcje przez zgrabną i smukłą sylwetkę, dobre samopoczucie aż po ochronę przed takimi chorobami jak demencja czy innego rodzaju dolegliwości związane z procesem starzenia się. Szczególną ważną funkcję w mikrobiocie pełnią bakterie probiotyczne. Są to bakterie, które korzystnie wpływają zarówno na przewód pokarmowy, jak i na cały organizm. To właśnie ich ogromną rolę, a także ważną rolę innych mikroorganizmów tworzących mikroflorę układu pokarmowego powinniśmy docenić i jednocześnie zadbać, by ich w jelitach nie zabrakło.
Warto wiedzieć, że masa mikrobioty to aż 1,5–2 kg, a liczba komórek organizmów, które wchodzą w jej skład, wynosi 10 razy więcej niż komórek budujących ciało człowieka! Dzięki prawidłowej strukturze ilościowej i jakościowej komórek tworzących mikrobiotę zachowana jest równowaga w funkcjonowaniu całego organizmu, a co za tym idzie – kształtuje się jego odporność, zapewniony jest odpowiedni metabolizm i synteza wielu cennych związków chemicznych. Ważne jest to, by w organizmie przeważały właśnie te dobre bakterie, mające korzystny wpływ na procesy, jakie zachodzą w jelitach, co gwarantuje zdrowie całego organizmu.
W stanie tak zwanej eubiozy mikrobioty jelitowej, czyli kiedy jelita są zdrowe, przeważają właśnie te dobre bakterie, potrzebne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, wchłaniania, prawidłowego metabolizmu, a także do budowania odporności. Kiedy eubioza jest zaburzona, co może być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak stres, nieodpowiednie żywienie czy długorwałe leczenie antybiotykami, zaczynają przeważać szkodliwe bakterie. Objawia się to między innymi takimi dolegliwościami jak: zaparcia, biegunka i wzdęcia. Niedostrzegalnymi gołym okiem rezultatami są: wzrost substancji toksycznych, uszkodzenie kosmków jelitowych czy wzrost przepuszczalności płynów do światła jelita.
Dobroczynne probiotyki w jelitach
Aby zachować stan euzbiozy, jedną z najważniejszych rzeczy, o jakie powinniśmy zadbać, jest dostarczanie organizmowi dobroczynnych bakterii zwanych probiotykami. To dzięki odpowiedniej ich ilości w jelitach wytwarzane są enzymy potrzebne do rozkładu substancji, które organizm ciężko trawi. Prawidłowa aktywność korzystnych bakterii sprawia też, że z docierających do jelita grubego pozostałości po trawieniu organizm potrafi odzyskać substancje potrzebne do życia, a także syntetyzować kwas foliowy oraz cały szereg witamin: K, B1, B6 czy B12.
Probiotyki – jak podaje definicja – to żywe organizmy, które podawane we właściwych ilościach wykazują korzystne działanie zdrowotne. Sam ich źródłosłów na to wskazuje. Z języka greckiego termin pro bios znaczy dla życia. Do probiotyków zaliczamy bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, a także drożdżaki Saccharomyces boulardii.
W jelicie grubym wśród bakterii chroniących nasz organizm znajdziemy: Bifidobacterium spp., Bacteroides spp. oraz Lactobacillus spp. Biorą one udział w rozkładzie węglowodanów, białek i lipidów, a także syntetyzują między innymi kwas mlekowy, dzięki któremu środowisko jelitowe utrzymuje korzystne, lekko kwaśne pH, zwalczając jednocześnie bakterie chorobotwórcze. Skąd dostarczać organizmowi dobrych bakterii? Cennymi źródłami wyżej wymienionych probiotyków są fermentowane produkty mleczne: zsiadłe mleko, jogurty, kefiry, maślanka, mleko acidofilne, a także kiszonki, na przykład ogórki kiszone czy kiszona kapusta. Jednak ich przyswajalność z tych produktów jest ograniczona. Warto więc sięgać po preparaty uzupełniające, suplementy takie jak Tributron, które jednorazowo pomagają dostarczyć dużą ilość szczepów bakteryjnych o naukowo potwierdzonym korzystnym działaniu, w tym przypadku aż miliard bakterii z pięciu szczepów w jednej kapsułce.
Wybierając suplement probiotyczny, należy zwrócić uwagę na technologię jego produkcji – ta z zastosowaniem krioprotekcji zapewnia bowiem ochronę przed tzw. stresem mechanicznym i termicznym podczas wytwarzania i przechowywania, a także przed działaniem kwasu żołądkowego i żółci w organizmie. Dzięki tak nowoczesnej technologii odpowiednia liczba żywych bakterii dociera do jelita i może pełnić tam pożyteczną funkcję.
Prebiotyki - przyjaciele probiotyków
Prebiotyki to substancje ułatwiające namnażanie się dobroczynnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Do prebiotyków zaliczamy oligosacharydy (fruktooligosacharydy) oraz polisacharydy (najważniejsze to inulina oraz skrobia oporna). Są one rodzajem błonnika, który nie ulega strawieniu. Znajdziemy je w wielu pokarmach. Inulina jest składnikiem niektórych warzyw i owoców, a w większej ilości występuje w korzeniu cykorii. Skrobia oporna natomiast to taka, która nie może zostać strawiona w jelicie cienkim, a tym samym nie jest wchłaniana do organizmu. Skrobię oporną uzyskuje się poprzez schładzanie skrobiowych pokarmów, takich jak: ryż, ziemniaki czy makaron. Zimne ziemniaki, ryż czy makaron są zatem doskonałymi prebiotykami! Zamiast więc odgrzewać je na patelni, lepiej zjeść je na zimno, a będzie zdecydowanie zdrowiej. Źródłem najlepszych prebiotyków są też: mniej dojrzałe banany, czosnek, cebula, topinambur, pomidory, szparagi i karczochy.
Spośród wielu suplementów bakterii probiotycznych warto wybierać synbiotyki, czyli te zawierające obok szczepów probiotycznych także szczepy prebiotyków. Taki skład przyjmowanego preparatu zapewni większą skuteczność i obecność jeszcze większej ilości dobroczynnych bakterii w jelitach.
Błonnik do kompletu
Gdy w organizmie występują pożyteczne drobnoustroje, w procesach fermentacji powstają tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwas masłowy. Jest to najlepiej zbadany krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, mało stabilny chemicznie i szybko przekształcający się w maślan. Kwas masłowy działa przeciwzapalnie, odżywia i regeneruje komórki nabłonka jelitowego, a tym samym wspiera prawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej. Poprawia wzrost kosmków jelitowych i motorykę jelit. Produkcję kwasu masłowego w jelicie grubym zwiększają substancje zawarte w diecie, zwłaszcza błonnik.
Błonnik to nic innego jak węglowodany złożone, które stanowią składnik ścian komórkowych roślin i nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo że błonnik nie jest trawiony przez ludzkie enzymy, pełni ważne funkcje, między innymi: pobudza wzrost mikroflory jelitowej, wpływa na perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, absorbuje różne toksyczne substancje i wzmaga ich wydalanie. Spożywając zatem produkty zawierające błonnik, możemy wspomóc produkcję kwasu masłowego w jelitach. Znajdziemy go w surowych owocach (ze skórką): jabłkach, gruszkach; suszonych owocach: morelach, śliwkach, figach; warzywach korzeniowych: selerze, pietruszce, burakach, marchwi; razowym pieczywie czy roślinach strączkowych: fasoli, soczewicy i ciecierzycy.
Niestety, nie przez wszystkich błonnik jest dobrze tolerowany. Powinny go unikać osoby cierpiące na częste biegunki czy uskarżające się na przewlekłe dolegliwości żołądkowe. W ostatnich latach pojawiły się na szczęście nowoczesne preparaty, które kompleksowo wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit i mikroflory jelitowej, dostarczając probiotyki i prebiotyki, czyli substancje wspomagające namnażanie się pożytecznych bakterii, a także kwasu masłowego. Mogą je stosować także osoby z nadmierną wrażliwością jelit, będące na diecie lekkostrawnej i ubogiej w błonnik, oraz ci, którzy chcą zadbać o właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Technologia zastosowana przy produkcji tych suplementów, tzw. mikrootoczkowania kwasu masłowego, czyli chronienia w matrycy lipidowej, i mikrogranulacji powoduje, że uwalnianie kwasu masłowego odbywa się dopiero w pożądanym miejscu docelowym, czyli w jelicie cienkim – na całej jego długości – oraz w jelicie grubym. Z mikrogranulki są uwalniane kolejne ilości kwasu masłowego.
Ta zaawansowana technologia zapewniająca trwałość i właściwe uwalnianie zawartości kapsułki została zastosowana także w suplemencie diety Tributron.
Rola mikroflory jelitowej w organizmie jest nie do przecenienia, gdyż ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dowodzą tego najnowsze odkrycia naukowe, a właściwa suplementacja kombinacji bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium, neutralizuje wiele negatywnych czynników i przywraca naturalną funkcję ochronną jelit. Z pomocą przychodzą nowoczesne preparaty farmaceutyczne, na przykład suplement diety Tributron, które ułatawiają dbanie o równowagę i właściwy skład mikrobioty.