Zaparcia – problem, z którym trzeba walczyć.

Zaparcia – problem, z którym trzeba walczyć.

0,0 (0)

Podstawowym zadaniem układu pokarmowego jest dostarczanie organizmowi niezbędnych składników do właściwego funkcjonowania. W dzisiejszych czasach pokarmy są sztucznie modyfikowane, zawierają liczne substancje konserwujące, barwiące, korygujące smak, zapach i wygląd. Zmienia się również mentalność ludzi - mniej się ruszają. Jedną z konsekwencji niewłaściwej diety i siedzącego trybu życia są zaparcia.

Zaparcia to stan polegający na niskiej częstotliwości lub utrudnieniu wypróżniania co może prowadzić do dokuczliwego dyskomfortu. Powtarzające się zaparcia to problem niezwykle uciążliwy. Nieleczone, długotrwałe zaparcia mogą być zagrożeniem dla zdrowia pacjenta. Na zaparcia cierpi blisko 20% dorosłych. O zaparciach mówimy w momencie, kiedy osoba oddaje mniej niż 3 stolce w ciągu tygodnia. Optymalne jest oddawanie przynajmniej 1 stolca raz dziennie. Znacznie częściej kłopoty z właściwym wypróżnianiem mają kobiety niż mężczyźni.
Szacuje się, że problemy z zaparciami ma średnio co 2 kobieta i co 4 mężczyzna.

Można wyróżnić zaparcia:

- przypadkowe mówimy o nich wtedy, gdy na skutek różnorakich sytuacji życiowych (np. podróż, nagła zmiana sposobu odżywiania się) mamy zaparcie.
- krótkotrwałe ma zazwyczaj charakter okresowy, nawracający. Charakteryzuje się tym, że okresy zaparć przeplatają się z okresami prawidłowego oddawania stolca.
- przewlekłe bardzo często są nazywane nawykowymi bądź atonicznymi.

Główne objawy zaparć to niemożność regularnego wypróżnienia się, ciągłe uczucie pełności i rozpierania. Jest to spowodowane zalegającymi gazami w jelitach. Sytuacja ta ma miejsce, ponieważ gazy nie mają możliwości ujścia poprzez zalegające w jelitach stolce. Niekiedy mogą występować również bóle w podbrzuszu, a także może pojawić się gorączka, nudności i wymioty. Przewlekłym zaparciom może towarzyszyć stałe uczucie niecałkowitego wypróżnienia i jednocześnie parcie na stolec. Taki stan określamy jako chorobowy – jest on wywołany truciznami zalegającymi w organizmie. Jednym z pierwszych objawów, które mogą świadczyć o pojawiających się zaparciach jest twardy stolec, którego oddawaniu może towarzyszyć ból i duży wysiłek.

Przyczyn zaparć przede wszystkim należy doszukiwać się w nieprawidłowej diecie. Spożywam bardzo dużo produktów zawierających cukry proste, tłuszcze zwierzęce, białe pieczywo, makarony. Jemy zbyt mało owoców, warzyw, pełnoziarnistych przetworów zbożowych. Wypijamy małe ilości wody. Wszystko to prowadzi do tego, że nasza dieta jest ubogoresztkowa, zawiera ona zbyt małe ilości substancji mogących rozciągnąć ściany jelit, np. błonnika. W efekcie niewłaściwej diety perystaltyka jelit jest spowolniona, przez co masy kałowe zalegają w jelicie grubym.

Innymi przyczynami powstających zaparć mogą być:

- wrodzone rozszerzenie jelita grubego warunkowane brakiem w nim zwojów nerwowych,
- wydłużenie jelita grubego z zaburzeniami w unerwieniu,
- choroby neurologiczne,
- przyczyny sytuacyjne (np. długotrwałe podróże, brak możliwości wypróżnienia, długotrwałe wylegiwanie się w łóżku),
- zwężenie światła jelita przez guz rozrastający się wewnątrz jelita lub uciskający jelito z zewnątrz,
- zaburzenia czynnościowe (np. zaparcie nawykowe lub kurcz zwieraczy),
- choroby miednicy mniejszej: nowotwory jajnika, macicy,
- choroby odbytu i odbytnicy: zwężenie, rak odbytu, guzki krwawnicze (hemoroidy), uchyłki odbytnicy, szczelina odbytu

Również przyjmowanie różnego rodzaju leków może być przyczyną narastającego problemu z zaparciami. Jeżeli będziemy mieli do czynienia z zaparciami należy zwrócić uwagę czy nie powodują ich przyjmowane przez nas inne leki. Najczęściej zaparcia wywołują środki przeciwbólowe, przeciwkaszlowe, leki stosowane do znieczulenia ogólnego, środki na zgagę, leki nadciśnieniowe, psychotropowe, moczopędne, antykoncepcyjne, preparaty przeciwdepresyjnych, przeciwdrgawkowych, leków w chorobie Parkinsona, zawierających wapń czy glin, preparatów żelaza.

W zaparciach szczególnie ważna jest profilaktyka. Nie wystarczy jedynie korekta codziennej diety. Należy unikać siedzącego trybu życia. Niezwykle istotny jest ruch. Kiedy jest to tylko możliwe należy wybierać spacer czy też jazdę rowerem zamiast samochodem, należy wybierać schody zamiast windy. Kiedy pracujemy przy biurku musimy pamiętać o codziennym spacerze, przysiadach, brzuszkach, pompkach, jeździe na rowerze.

Jeżeli codzienna korekta diety nie wystarczy na rynku dostępne są bez recepty łagodne środki przeczyszczające. Należy jednak pamiętać, że długotrwałe stosowanie takich „wspomagaczy" przyzwyczajają organizm, który traci zdolność samodzielnego wypróżniania się. Jednak to nie koniec problemów. Większość środków przeczyszczających zawiera substancje syntetyczne, które mogą niekorzystnie działać na przewód pokarmowy.

- Fix Normolax Natural, 2,3g, 20 szt.
- Normolax Control, 10 kapsułek
- Normolax Regular Smak Jabłkowy 100G +Normolax Regular Smak Śliwkowy 100G Gratis
- Normolax Regular smak śliwkowy, 100 g
- Normolax Regular, 100G 1+1 gratis
- Fibraxine, 6 g, 15 saszetek
- Dulcobis, tabletki dojelitowe, 5 mg, 20 szt.
- Dagomed Alvia Zaparcia, syrop, 150 ml
- Colon C, proszek, 100 g
- Ispagul S, torebki 200 g
- Alax, drażetki 20 sztuk
- Forlax 10 g, proszek 20 saszetek (import równoległy)
- Senefol Labofarm, tabletki, 60 szt.

Przed zastosowaniem takich środków należy również zapoznać się z ogólnymi zasadami stosowania takich preparatów.
- stosujemy je dopiero w momencie, kiedy korekta diety oraz trybu życia nie przynosi efektów
- kurację zaczynamy od najmniejszej możliwej dawki, w razie konieczności stopniowo ja zwiększamy, aż do uzyskania zadowalającego nas efektu
- jeżeli istnieje konieczność długotrwałego stosowania tych środków, należy je regularnie zmieniać, zażywając produkty o odmiennych mechanizmach działania.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek medykamentów warto sięgnąć po naturalne wspomagacze pobudzające jelita do wzmożonej, intensywniejszej pracy.

Do takich naturalnych produktów można zaliczyć:

- suszone śliwki,
- rodzynki,
- daktyle,
- figi,
- nasiona słonecznika

Produkty te są bezpieczne, jednakże ich długotrwałe stosowanie może zaburzać wchłanianie witamin. Związków mineralnych, a także aminokwasów.

Można również stosować inne domowe sposoby na walkę z zaparciami takie jak:

Kiszona kapusta – zawiera ona duże ilości błonnika, swój specyficzny smak zawdzięcza fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. W naszym organizmie poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B.
Jabłka – mogą okazać się pomocne przy zaparciach trwających 3 – 4 dni. Zawierają one duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit.
Buraki – są szczególnie pomocne, gdy czujemy bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, dokuczliwe skurcze jelit, nudności oraz zaparcia. Burak zawiera duże ilości błonnika ułatwiającego trawienie.
Siemię lniane – od lat wiadomo, że siemię posiada właściwości silnie przeczyszczające. Dla uzyskania jak najlepszych efektów zaleca się regularne picie napoju z nasion siemia lnu. Lecytyna znajdująca się w nasionach lnu zmniejsza ponadto ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu i zapobiega powstawaniu skrzepów.
Kasze – w diecie nie należy zwracać jedynie uwagi na owoce i warzywa, ważne są również inne składniki pokarmowe choćby kasze. Są one bogate przede wszystkim w błonnik pokarmowy, zawierający w swym składzie m.in. celulozę, hemicelulozy, ligniny. Te składniki błonnika usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała i zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy.
Truskawki – zawierają w swoim składzie enzym, który ułatwia trawienie. Obfitują w błonnik pokarmowy — niezbędny składnik zdrowej diety, który reguluje właściwą pracę przewodu pokarmowego oraz ułatwia wydalanie toksyn. Mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne, a poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają również właściwości odtruwające i oczyszczające.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.