Wrzody żołądka a dieta – co jeść, a czego nie?
Choroba wrzodowa to problem wymagający kompleksowego leczenia. Jednym z jego elementów jest właściwy jadłospis, który pomaga organizmowi w powrocie do normy. Na czym polega dieta przy wrzodach żołądka? Jakie założenia powinna spełniać? Dowiedz się więcej.
Wrzody żołądka – co to takiego?
Na co dzień ściany żołądka i dwunastnicy pokryte są błoną śluzową, której zadaniem jest ochrona tkanek przed negatywnym działaniem soków trawiennych. Jednak gdy w błonie pojawi się ubytek, może dojść do tzw. nacieku zapalnego i uszkodzenia tkanek. Taką sytuację określa się mianem wrzodu. Mogą się one pojawić zarówno w żołądku, jak i na początku jelita cienkiego.
Jak powstają wrzody żołądka?
Za jedną z najczęstszych przyczyn występowania wrzodów żołądka wskazuje się bakterie Helicobacter pylori. To rodzaj drobnoustroju osiedlającego się w układzie pokarmowym i produkującego toksyny. Wśród innych przyczyn wrzodów wymienia się także stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, podatność na stres oraz predyspozycje osobowościowe (osobowość stresowa).
Objawy wrzodów żołądka
W jaki sposób objawia się problem wrzodów żołądka? Dolegliwości towarzyszyć może szereg charakterystycznych oznak. W takiej sytuacji warto przeprowadzić kilka podstawowych badań, by potwierdzić swoje podejrzenia. Zaburzenia można wykryć dzięki gastroskopii, choć czasem może być konieczne przeprowadzenie potwierdzającego RTG układu pokarmowego. Jak objawiają się wrzody?
- ból w nadbrzuszu występujący po zjedzeniu posiłku;
- wymioty;
- nudności;
- zgaga;
- wzdęcia;
- zaparcia lub biegunka;
- nieprzyjemny posmak w ustach.
Wrzody żołądka - dieta i jej znaczenie
Podstawowym elementem w leczeniu wrzodów żołądka jest terapia farmakologiczna. Zwykle opiera się na zastosowaniu terapii IPP oraz antybiotyków . Jednak jej skuteczność zależy nie tylko od samego procesu leczenia, ale także zmiany nawyków pacjenta – w tym trzymania się dietetycznych zaleceń lekarzy.
Zadaniem diety przy wrzodach żołądka jest ograniczenie spożycia produktów, które wspierają wydzielanie soków trawiennych. Właściwie skomponowany jadłospis dostarcza organizmowi składników niezbędnych do właściwej regeneracji, a dodatkowo łagodzi występujące objawy. Ograniczona produkcja soków żołądkowych sprawia, że błona śluzowa może się spokojnie regenerować .
Wrzody żołądka – poznaj przeciwwskazania
Dieta na wrzody żołądka powinna być przede wszystkim lekkostrawna i nieobciążająca dla układu trawiennego. Staraj się sięgać po produkty, które nie będą zalegać w przewodzie pokarmowym. To jedynie zachęca organizm do produkcji soków żołądkowych, które spowodują nasilenie się nieprzyjemnych objawów.
Warto unikać również gorących oraz zimnych potraw. Skrajne temperatury pobudzają układ trawienny do pracy, a to może wpłynąć na stan zapalny. Aby ułatwić trawienie, warto przecierać i rozdrabniać posiłki.
Wrzody żołądka - zalecenia dotyczące diety
Dozwolone produkty:
- Produkty mięsne – chude mięso, drób, cielęcina, wołowina, indyk.
- Ryby - gotowane lub duszone ryby (bez obsmażania): dorsz, leszcz, szczupak, sola.
- Tłuszcze – produkty o niskiej zawartości tłuszczu: świeże masło, olej słonecznikowy lub sojowy, oliwa z oliwek, słodka śmietana.
- Warzywa – gotowane warzywa – marchew, seler, buraki, pietruszka, dynia, szpinak, liście kalafiora. Do tego warzywa surowe – pomidory bez skóry, liście zielonej sałaty.
- Owoce – głównie dojrzałe, pozbawione pestek i skórki – jabłka, morele, truskawki, banany. Owoce można spożywać także w formie przecierów i soków – najlepiej z owoców jagodowych lub cytrusów.
- Przyprawy – możliwość stosowania łagodnych przypraw – kopru, kminku, majeranku, soli, cukru, wanilii, soku z cytryny.
- Napoje – niegazowana woda mineralna, mleko, słaba herbata, kawa zbożowa z mlekiem, soki.
Przeciwwskazania:
- Produkty mięsne – tłuste gatunki mięsa i wyroby wędliniarskie: wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi.
- Ryby – należy unikać ryb o dużej zawartości tłuszczu: łososia, śledzia, halibuta. Zrezygnuj także z produktów wędzonych i konserwowych.
- Tłuszcze – kwaśna śmietana, boczek, słonina, smalec, twarde margaryny.
- Warzywa – kapusta (wszystkie odmiany), ogórki, rzodkiewka, papryka, rzepa, szczaw, grzyby. Unikaj także warzyw smażonych i podawanych z zasmażkami.
- Owoce – należy unikać też spożywania surowych i suszonych owoców, m.in. gruszek, śliwek, czereśni, agrestu.
- Przyprawy – unikać spożywania pieprzu, octu, musztardy, ostrej papryki, chrzanu, kostek bulionowych.
- Napoje – kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe i gazowane.
Dieta przy wrzodach żołądka – dodatkowe zalecenia
W przypadku diety przy wrzodach żołądka warto pamiętać także o utrzymaniu regularności w spożywaniu posiłku. Istotne znaczenie ma nie tylko ograniczenie produkcji soków trawiennych, ale także unikanie uczucia głodu. Jadłospis powinien obejmować 5 posiłków dziennie – w odstępach co ok. 3 godziny.
Należy unikać dań smażonych – dania należy przygotowywać na parze, gotować, dusić lub piec w pergaminie. Podczas przyrządzania posiłków należy ograniczyć także stosowanie tłuszczu.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.