Helicid Control 10 mg 14 kaspułek

Helicid Control 10 mg 14 kaspułek

Cena 10,10 zł
Maalox, zawiesina, 250 ml

Maalox, zawiesina, 250 ml

Cena 18,18 zł

Wrzody żołądka a dieta – co jeść, a czego nie?

0,0 (0)

Choroba wrzodowa to problem wymagający kompleksowego leczenia. Jednym z jego elementów jest właściwy jadłospis, który pomaga organizmowi w powrocie do normy. Na czym polega dieta przy wrzodach żołądka? Jakie założenia powinna spełniać? Dowiedz się więcej.

Wrzody żołądka – co to takiego?

Na co dzień ściany żołądka i dwunastnicy pokryte są błoną śluzową, której zadaniem jest ochrona tkanek przed negatywnym działaniem soków trawiennych. Jednak gdy w błonie pojawi się ubytek, może dojść do tzw. nacieku zapalnego i uszkodzenia tkanek. Taką sytuację określa się mianem wrzodu. Mogą się one pojawić zarówno w żołądku, jak i na początku jelita cienkiego.

Jak powstają wrzody żołądka?

Za jedną z najczęstszych przyczyn występowania wrzodów żołądka wskazuje się bakterie Helicobacter pylori. To rodzaj drobnoustroju osiedlającego się w układzie pokarmowym i produkującego toksyny. Wśród innych przyczyn wrzodów wymienia się także stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, podatność na stres oraz predyspozycje osobowościowe (osobowość stresowa).

Objawy wrzodów żołądka

W jaki sposób objawia się problem wrzodów żołądka? Dolegliwości towarzyszyć może szereg charakterystycznych oznak. W takiej sytuacji warto przeprowadzić kilka podstawowych badań, by potwierdzić swoje podejrzenia. Zaburzenia można wykryć dzięki gastroskopii, choć czasem może być konieczne przeprowadzenie potwierdzającego RTG układu pokarmowego. Jak objawiają się wrzody?

  • ból w nadbrzuszu występujący po zjedzeniu posiłku;
  • wymioty;
  • nudności;
  • zgaga;
  • wzdęcia;
  • zaparcia lub biegunka;
  • nieprzyjemny posmak w ustach.

Wrzody żołądka - dieta i jej znaczenie

Podstawowym elementem w leczeniu wrzodów żołądka jest terapia farmakologiczna. Zwykle opiera się na zastosowaniu terapii IPP oraz antybiotyków . Jednak jej skuteczność zależy nie tylko od samego procesu leczenia, ale także zmiany nawyków pacjenta – w tym trzymania się dietetycznych zaleceń lekarzy.

Zadaniem diety przy wrzodach żołądka jest ograniczenie spożycia produktów, które wspierają wydzielanie soków trawiennych. Właściwie skomponowany jadłospis dostarcza organizmowi składników niezbędnych do właściwej regeneracji, a dodatkowo łagodzi występujące objawy. Ograniczona produkcja soków żołądkowych sprawia, że błona śluzowa może się spokojnie regenerować .

Wrzody żołądka – poznaj przeciwwskazania

Dieta na wrzody żołądka powinna być przede wszystkim lekkostrawna i nieobciążająca dla układu trawiennego. Staraj się sięgać po produkty, które nie będą zalegać w przewodzie pokarmowym. To jedynie zachęca organizm do produkcji soków żołądkowych, które spowodują nasilenie się nieprzyjemnych objawów.

Warto unikać również gorących oraz zimnych potraw. Skrajne temperatury pobudzają układ trawienny do pracy, a to może wpłynąć na stan zapalny. Aby ułatwić trawienie, warto przecierać i rozdrabniać posiłki.

Wrzody żołądka - zalecenia dotyczące diety

Dozwolone produkty:

  • Produkty mięsne – chude mięso, drób, cielęcina, wołowina, indyk.
  • Ryby - gotowane lub duszone ryby (bez obsmażania): dorsz, leszcz, szczupak, sola.
  • Tłuszcze – produkty o niskiej zawartości tłuszczu: świeże masło, olej słonecznikowy lub sojowy, oliwa z oliwek, słodka śmietana.
  • Warzywa – gotowane warzywa – marchew, seler, buraki, pietruszka, dynia, szpinak, liście kalafiora. Do tego warzywa surowe – pomidory bez skóry, liście zielonej sałaty.
  • Owoce – głównie dojrzałe, pozbawione pestek i skórki – jabłka, morele, truskawki, banany. Owoce można spożywać także w formie przecierów i soków – najlepiej z owoców jagodowych lub cytrusów.
  • Przyprawy – możliwość stosowania łagodnych przypraw – kopru, kminku, majeranku, soli, cukru, wanilii, soku z cytryny.
  • Napoje – niegazowana woda mineralna, mleko, słaba herbata, kawa zbożowa z mlekiem, soki.

Przeciwwskazania:

  • Produkty mięsne – tłuste gatunki mięsa i wyroby wędliniarskie: wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi.
  • Ryby – należy unikać ryb o dużej zawartości tłuszczu: łososia, śledzia, halibuta. Zrezygnuj także z produktów wędzonych i konserwowych.
  • Tłuszcze – kwaśna śmietana, boczek, słonina, smalec, twarde margaryny.
  • Warzywa – kapusta (wszystkie odmiany), ogórki, rzodkiewka, papryka, rzepa, szczaw, grzyby. Unikaj także warzyw smażonych i podawanych z zasmażkami.
  • Owoce – należy unikać też spożywania surowych i suszonych owoców, m.in. gruszek, śliwek, czereśni, agrestu.
  • Przyprawy – unikać spożywania pieprzu, octu, musztardy, ostrej papryki, chrzanu, kostek bulionowych.
  • Napoje – kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe i gazowane.

Dieta przy wrzodach żołądka – dodatkowe zalecenia

W przypadku diety przy wrzodach żołądka warto pamiętać także o utrzymaniu regularności w spożywaniu posiłku. Istotne znaczenie ma nie tylko ograniczenie produkcji soków trawiennych, ale także unikanie uczucia głodu. Jadłospis powinien obejmować 5 posiłków dziennie – w odstępach co ok. 3 godziny.

Należy unikać dań smażonych – dania należy przygotowywać na parze, gotować, dusić lub piec w pergaminie. Podczas przyrządzania posiłków należy ograniczyć także stosowanie tłuszczu.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.