Właściwości odżywcze i zdrowotne dyni.
Lato nieubłaganie zbliża się ku końcowi, natomiast jesień zbliża się nieubłaganie. Jest to doskonały czas na spożywanie dyni. Bez wątpienia jest to jesienny super produkt. Wygląda fantastycznie jako dekoracja, a oprócz walorów wzrokowych dodatkowo wyśmienicie smakuje, a co najważniejsze pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Czy wiemy jakie właściwości ma dynia?
Dynia to warzywo bogate w liczne witaminy i minerały. W swoim składzie zawiera między innymi cynk, który jest tak niezbędny we właściwym funkcjonowaniu organizmu każdego mężczyzny. Co istotne warzywo wykorzystuje się w 100%, gdyż zarówno miąższ, jak i pestki dyni doskonale działają na organizm człowieka. Warto jeszcze zauważyć, iż dynia zawiera niewiele kalorii.
Początki dyni pochodzą z czasów Indian. To oni używali dyni jak naturalnego leku, a także jako produkt spożywczy. Początki dyni wywodzą się właśnie z Ameryki Północnej, to właśnie ten kraj uznawany jest za największego producenta tego warzywa. Jak już wcześniej zostało wspomniane dynia wykorzystywana jest nie tylko w kuchni. Skoro mówimy o dyni i Stanach Zjednoczonych nie można nie powiązać tego warzywa z Halloween. I tutaj warto właśnie zauważyć, iż istnieją dwa rodzaje dyni: jadalna i dekoracyjna.
Dynia zawiera w swoim składzie takie wiele witamin choćby A, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C oraz PP. Dodatkowo w dyni odnaleźć można takie minerały jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jakby tego było mało dynia jest doskonałym źródłem błonnika.
Dynia – warzywo bogate w beta-karoten
Dnia zawiera w swoim składzie duże ilości beta-karotenu. Zawartości tego składnika dynia zawdzięcza swój intensywny kolor. Beta-karoten wykazuje również właściwości lecznicze, a mianowicie jest doskonałym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. To natomiast wiąże się z zapobieganiem rozwojowi różnego rodzaju nowotworów, między innymi nowotworu: żołądka, piersi, płuc czy też jelita grubego.
Dynia w walce z cholesterolem i nadciśnieniem
Również tutaj korzystne działanie wykazuje beta-karoten zawarty w warzywie. Obniża on poziom cholesterolu we krwi, wiąże się to z tym, że w naczyniach krwionośnych nie odkładają się i nie zalegają złogi. Dzięki temu zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, a co za tym idzie w późniejszym czasie chorób serca takich jak: zawał czy też udar. Dodatkową zaletą beta-karotenu zawartego w dyni jest regulacja ciśnienia tętniczego.
Dynia, a doskonałe widzenie
Tutaj również zbawienne działanie wykazuje beta-karoten, który jest składnikiem dyni. Osoby spożywające produkty z dyni mają szansę poprawić swój wzrok, zwłaszcza po zmroku, a to wszystko dzięki temu, iż Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Również beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie po zmroku. Innymi właściwościami beta-karotenu jakie zostały wykazane w obrębie oka jest: zmniejszenie suchości oka, zmniejszenie intensywności zaćmy czy też zapobieganie uszkodzeniu soczewki.
Dynia, a walka z pasożytami
Nie sama dynia, natomiast jej pestki doskonale sprawdzają się w walce z pasożytami. Takie właściwości pestki dyni zawdzięczają zawartości w swoim składzie kukurbitacyny. Jest to substancja, która znajduje się w otoczce świeżej pestki, dlatego też zaleca się rozpoczęcie kuracji antypasożytniczej w okresie jesiennym, gdyż to wtedy mamy szansę na zdobycie świeżych warzyw dyni.
Dynia na odchudzanie
Warzywo to doskonale sprawdza się u osób, które chcą utracić nieco wagi. Dlaczego dynia jest doskonała podczas odchudzania? Otóż zawiera ona bardzo mało kalorii 100g tego warzywa zawiera jedynie 26 kcal. Dodatkowo dynia sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także wykazuje właściwości odkwaszające.
Dodatkowo dynia jest zalecana do spożywania przez osoby, które miewają problemy z zaparciami. Dlaczego? Otóż pobudza ona perystaltykę jelit, a co za tym idzie pobudza również procesy trawienne. Jak wspomniano powyżej dzięki temu wspomaga odchudzanie oraz detoksykacje organizmu.
Dynia wykazuje również działanie moczopędne, dlatego tez jest wskazana do spożycia przez osoby mające problemy z oddawaniem moczu oraz osoby borykające się problemami pęcherza moczowego, oraz nerkami.
Jaką dynię wybrać?
Otóż najlepsza jest dynia o regularnych kształtach, zaleca się również wybieranie tych najcięższych. Warzywo najlepiej przechowywać w miejscach suchych i zaciemnionych, wtedy też właściwości odżywcze dyni zostaną zachowane na dłużej.
Jak widać sama dynia oraz jej pestki przynosi wiele dobroczynnych działań dla organizmu. Dlatego szczególnie w okresie jesiennym warto sięgnąć po to jakże zdrowotne warzywo.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.