Właściwa dieta. Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?
Active Flora Duo, 20 kapsułek

Active Flora Duo, 20 kapsułek

Cena 24,04 zł
Liponexin, 30 kapsułek

Liponexin, 30 kapsułek

Cena 22,00 zł

Właściwa dieta. Jakich produktów nie należy ze sobą łączyć?

0,0 (0)

Pomimo, iż jemy dużo zdrowych i świeżych produktów w niewłaściwym połączeniu mogą one zaszkodzić. Powstaje pytanie co jeść, aby nie szkodzić układowi pokarmowemu? Sery, warzywa, ryby to składniki, które powinny znaleźć się w każdej diecie, jednakże w połączeniu nie zawsze przynoszą korzyści dla naszego organizmu.

Niekiedy mamy do czynienia z dwoma składnikami o wysokiej zawartości substancji odżywczych, witamin i minerałów jednak kiedy składniki te zostaną połączone stają się bezwartościowe i nie wnoszą nic do organizmu. Należy zastanowić się nad tym jakie składniki można, a jakich kategorycznie nie należy ze sobą łączyć.

Pomimo, iż jemy dużo świeżych i ekologicznych produktów, w niewłaściwym połączeniu mogą powodować one dolegliwości żołądkowe. Dlatego warto pochylić się, nad jakich tym produktów nie należy ze sobą łączyć.

Okres wiosenno – letni to czas, kiedy na lokalnych bazarach pojawiają się świeże warzywa i owoce. Zielone ogórki czy też czerwone pomidory zachęcają do robienia różnego rodzaju sałatek.

Ogórek + pomidor

To najczęstsze połączenie, z jakim można się spotkać. Smaczna sałatka, jednakże nie do końca. Dlaczego? Otóż ogórek zawiera w swoim składzie specyficzny składnik zwany askorbinazą, enzym ten doskonale utlenia witaminę C. Pomidor natomiast posiada w swoim składzie bardzo dużo dobroczynnej witaminy C. Dlatego też już kilka kropli soku z ogórka powoduje całkowite utlenienie witaminy C zawartej w 3 litrach soku z pomidorów. Jednakże takie połączenie nie do końca jest szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Wystarczy dodać kilka kropli soku z cytryny do sałatki z ogórka i pomidora, a zostanie obniżone pH przez co zostanie również zneutralizowana askorbinaza. Innym równie dobrym rozwiązaniem jest zamiana ogórka zielonego, na ogórka kiszonego. Wynika z tego, iż problem niełączenia ze sobą pomidora z ogórkiem można rozwiązać w prosty sposób.

Herbata + ciasto drożdżowe

Chyba nie ma osoby, która raz w życiu nie jadłaby ciasta i nie popijała go pyszną aromatyczną herbatą. Otóż to jeden z podstawowych błędów. Dlaczego? Zawarte w herbacie składniki nadające jej gorzkawy smak powodują ograniczenia wchłaniania białek poprzez błonę śluzową przewodu pokarmowego. Substancje te powodują również ograniczenie wchłaniania wapnia, żelaza, cynku, miedzi i magnezu. Niszczą one również witaminę B1, która odpowiada za sprawne działanie układu nerwowego. Ciasto drożdżowe jest doskonałym źródłem tejże witaminy. Dlatego też, jeżeli już mamy ochotę na ciasto drożdżowe z herbata należy wypić słabszy napar. Warto również zauważyć, iż garbniki występują również w kawie.

Herbata + cytryna

To połączenie bardzo często praktykowane zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym. Liście herbaty są bogatym źródłem składników, które chronią organizm przed rakiem i udarem mózgu. Natomiast cytryna jest bogatym źródłem witaminy C. Połączenie tych dwóch jakże dobroczynnych składników powinno dawać doskonały eliksir zdrowotny, niestety jest zupełnie odwrotnie. Liście herbaty są odpowiedzialne za niektóre choroby między innymi Alzhaimera. Mówi się, iż jest to spowodowane zawartością glinu, który w herbacie występuje w postaci nieprzyswajalnej, jednakże kiedy połączymy herbatę z cytryną glin zostaje przekształcony w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. Dlatego też zalecane jest unikanie picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny.

Herbata + nabiał

Często zapominamy o tym, iż herbata jest źródłem szczawianów. Niestety ograniczają one wchłanianie się wapnia oraz innych składników mineralnych (magnez, żelazo). Najwięcej szczawianów zawiera w swoim składzie herbata czarna, inne rodzaje herbat: biała, czerwona, zielona, o ile są parzone zgodnie z instrukcją zawarta na opakowaniu zawierają w swoim składzie znacznie mniejsze ilości szczawianów. Dlatego koniecznie należy przestrzegać instrukcji parzenia. Należy unikać spożywania herbaty z innymi pokarmami zawierającymi w swoim składzie szczawiany, a mianowicie z: kakao, rabarbarem, szpinakiem czy też szczawiem. Nie zaleca się również picia herbaty wraz z posiłkami bogatymi w swoim składzie w nabiał. Jednakże musiałoby być to działanie długofalowe, aby miało wpływ na nasz organizm. Sporadyczne picie herbaty wraz z twarożkiem nie zaszkodzi organizmowi.

Ryba + olej słonecznikowy

Ryby są eliksirem młodości, zawierają w swoim składzie duże ilości kwasów Omega – 3, które przyczyniają się do utrzymania zdrowych stawów. Dzięki zawartości tegoż tłuszczu w swoim składzie powoduje neutralizację prostaglandyny, która odpowiada za powstawanie zmian zapalnych w stawach, a także choroby nowotworowe oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Niestety przeciwnikiem kwasów Omega – 3 są kwasy Omega – 6 zawarte w oleju słonecznikowym, a także kukurydzianym. Niestety, jeżeli w organizmie występuje niekorzystny stosunek kwasów Omega – 6 do kwasów Omega – 3 dochodzi do przyśpieszonego starzenia się organizmu. Dlatego też zalecane jest spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Zalecenia te są skierowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Zatem jak należy jeść ryby? W związku z występowaniem kwasów Omega – 6 w oleju nie jest zalecane smażenie ryb, innym alternatywnym rozwiązaniem jest pieczenie, gotowanie czy też przyrządzanie ryb na parze.

Ryby + warzywa krzyżowe

Ryby oprócz tego, że są doskonałym źródłem kwasów Omega – 3 dostarczają do organizmu również jod, który jest szczególnie ważny u osób cierpiących na choroby gruczołu, jakim jest tarczyca. Dlatego też nie zaleca się, aby spożywać ryby w połączeniu z warzywami takimi jak brokuł, kapusta czy też brukselka. Powstaje pytanie dlaczego? Otóż warzywa te są bogatym źródłem substancji antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie się jodu. Takiego połączenia powinny unikać osoby cierpiące na choroby związane z tarczycą. Jednakże, gdy nie dotyka Cię ten problem bez większego problemu możesz łączyć ryby z zielonymi warzywami. Dodatkowo warto pamiętać, że gotowanie w otwartym naczyniu pozwala zmniejszyć ilość goitrogenów nawet o 30%.

Kiwi + żelatyna

Owoc ten posiada w swoim składzie związek, który przyczynia się do rozkładania kolagenu, a jak wiadomo żelatyna składa się głównie z kolagenu. Dlatego też galaretka z kiwi nie zetnie się. Aby wyeliminować ten problem tuż przed przyrządzeniem galaretki z kiwi, owoc należy sparzyć.

Ziemniaki + masło

Zarówno ziemniaki, jak i łyżka masła to dwa produkty, które nie tuczą. 2 duże ziemniaki to zaledwie 100 kcal, natomiast łyżka masła to ok. 60 kcal. Także jak widać obydwa produkty nie są bombami kalorycznymi. Oczywiście mówimy o tym, iż obydwa składniki nie są połączone. W połączeniu niestety nie wygląda to już tak dobrze, jak na początku. Ziemniaki dzięki swoim właściwością są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Mają one bardzo wysoki indeks glikemiczny przez co po ich zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi. Aby zniwelować takie działanie trzustka zaczyna wytwarzać insulinę, która ma za zadanie obniżyć poziom glukozy. Niestety insulina jest także odpowiedzialna za pracę komórek tłuszczowych. Dlatego tez tak ważne jest, aby nie łączyć ze sobą tłuszczy i węglowodanów, ponieważ stanowi to zagrożenie dla naszej figury. Wystrzegajmy się zatem dodatku masła, oleju, oliwy itp. do owoców, cukru, białej mąki i niektórych warzyw (marchew, ziemniaki, buraki).

Jeżeli chcemy dbać o nasze zdrowie należy unikać powyższych połączeń. Jak wiadomo oczywiście co za dużo to nie zdrowo, natomiast w małych ilościach i dużych odstępach czasowych nie są one szkodliwe i nie wpływają bardzo na właściwe funkcjonowanie organizmu.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.