Jaki tran na sezon jesienno-zimowy?
Zalety tranów od dawna wykorzystywane są dla wspomagania naszego organizmu, a same trany szczególnie kojarzone z okresem jesiennych słot i zimowych mrozów, stanowiąc wręcz synonim naszej wzmacniania odporności przed infekcjami.
W aptekach dostępna jest szeroka oferta produktów zawierających tran, w jaki zatem sposób dokonać optymalnego wyboru?
Należy wiedzieć, że sama nazwa „tran” używana przede wszystkim do oleju z ryb morskich z rodziny dorszowatych, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, choć potocznie stosuje się tą nazwę dla innych rodzajów rybich olejów, np. dla oleju pozyskiwanego z wątroby rekina (grenlandzkiego, tasmańskiego).
Odporność
Myśląc o lepszej odporności organizmu na przeziębienia i infekcje, powinniśmy sięgnąć po olej z wątroby rekina. Jest on bogaty przede wszystkim w alkiloglicerole, które w szczególny sposób wspomagają nas w tym względzie:
-
aktywują nasz układ immunologiczny,
-
zwiększają ilość przeciwciał,
-
działają przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie,
-
mają właściwości regenerujące i przyspieszają powrót do zdrowia.
Zdrowe sercie i sprawny umysł
Natomiast tran z ryb morskich z rodziny dorszowatych, dzięki zawartości kwasów Omega 3, w głównej mierze wspomaga układ krążenia. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie chroni serce i nasze naczynia krwionośne, poprzez wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym hamuje postępujący z wiekiem proces miażdżycy naczyń.
W efekcie zmniejsza się np. ryzyko zawału mięśnia sercowego czy innych schorzeń będących następstwem uogólnionej miażdżycy. Stąd tran omega polecany jest do regularnego spożycia u osób z obciążeniami rodzinnymi (choroby serca u bliskich krewnych), zwłaszcza po 40 roku życia.
Zaleca się go także u małych dzieci w okresie intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego, gdyż stanowiąc składnik istoty szarej mózgu, wspomaga prawidłowy rozwój umysłowy dziecka.
Wysoka zawartość witamin A, D, E w tranach z ryb morskich to z kolei wspomaganie odporności (witamina A, D), wzrostu kości i zębów u dzieci oraz opóźnienie zrzeszotnienia u osób starszych (witamina D), a także ochrona przed wolnymi rodnikami – witamina E.
W aptekach trany dostępne są w postaci kapsułek lub płynnej. Wygodniejsze do spożycia, ze względu na formę, jak i na smak (trany kojarzą się z nieprzyjemnym rybim zapachem i posmakiem), są kapsułki. Należy jednak pamiętać, że forma płynna, a zwłaszcza emulsyjna jest lepiej przyswajalna. Producenci zadbali również o poprawę walorów smakowych. Najnowsze emulsyjne formy tranów prawie zupełnie pozbawione są nieprzyjemnego smaku.
Lekarz med. Jacek Smoleń
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.