Naturell Bergamota 100 kapsulki x 30

Cena 29,98 zł

Czystek Sok płyn 500ml

Cena 24,36 zł

Rutinacea Max, 60 tabletek

Cena 9,90 zł

Jaki tran na sezon jesienno-zimowy?

0,0 (0)

Zalety tranów  od dawna wykorzystywane są  dla wspomagania naszego organizmu, a same trany szczególnie kojarzone z okresem jesiennych słot i zimowych mrozów,  stanowiąc wręcz synonim  naszej wzmacniania odporności przed infekcjami.

W aptekach dostępna jest szeroka oferta produktów zawierających tran, w jaki zatem sposób dokonać optymalnego wyboru?

Należy wiedzieć, że sama nazwa „tran” używana przede wszystkim do oleju z ryb morskich z rodziny dorszowatych, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, choć potocznie stosuje się tą nazwę dla innych rodzajów rybich olejów, np. dla oleju pozyskiwanego z wątroby rekina (grenlandzkiego, tasmańskiego).

Odporność

Myśląc o lepszej odporności organizmu na przeziębienia i infekcje, powinniśmy sięgnąć po olej z wątroby rekina. Jest on bogaty przede wszystkim w alkiloglicerole, które w szczególny sposób wspomagają nas w tym względzie:

  • aktywują nasz układ immunologiczny,

  • zwiększają ilość przeciwciał,

  • działają przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie,

  • mają właściwości regenerujące i przyspieszają powrót do zdrowia.

Zdrowe sercie i sprawny umysł

Natomiast tran z ryb morskich z rodziny dorszowatych, dzięki zawartości kwasów Omega 3, w głównej mierze wspomaga układ krążenia. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie chroni serce i nasze naczynia krwionośne, poprzez wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym hamuje postępujący z wiekiem proces miażdżycy naczyń.

W efekcie zmniejsza się np. ryzyko zawału mięśnia sercowego czy innych schorzeń będących następstwem uogólnionej miażdżycy. Stąd tran omega polecany jest do regularnego spożycia u osób z obciążeniami rodzinnymi (choroby serca u bliskich krewnych), zwłaszcza po 40 roku życia.

Zaleca się go także u małych dzieci w okresie intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego, gdyż stanowiąc składnik istoty szarej mózgu, wspomaga prawidłowy rozwój umysłowy dziecka.

Wysoka zawartość witamin A, D, E w tranach z ryb morskich to z kolei wspomaganie odporności (witamina A, D), wzrostu kości i zębów u dzieci oraz opóźnienie zrzeszotnienia u osób starszych (witamina D), a także ochrona przed wolnymi rodnikami – witamina E.

W aptekach trany dostępne są w postaci kapsułek lub płynnej. Wygodniejsze do spożycia, ze względu na formę, jak i na smak (trany kojarzą się z nieprzyjemnym rybim zapachem i posmakiem), są kapsułki. Należy jednak pamiętać, że forma płynna, a zwłaszcza emulsyjna jest lepiej przyswajalna. Producenci zadbali również o poprawę walorów smakowych. Najnowsze emulsyjne formy tranów prawie zupełnie pozbawione są nieprzyjemnego smaku.

Lekarz med. Jacek Smoleń

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.