Stewia w płynie – przełom w słodzeniu. Naturalny słodzik. Gdzie można ją kupić?
Stewia to roślina z rodziny astrowatych. Obejmuje ponad 250 gatunków. Jest 300 razy słodsza od normalnego cukru buraczanego i dodatkowo nie zawiera kalorii. Jeśli dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę i nie chcesz lub nie możesz spożywać cukru – Stevia w płynie jest dla Ciebie idealną alternatywą.
W obecnych czasach ludzie używają dużych ilości szkodliwego i niezdrowego białego cukru. Znajduje się on niemal we wszystkich spożywanych przez nas produktach. Według diabetyków dorosły człowiek powinien przyjmować w ciągu dnia jedynie 90 g cukru (ok. 18 płaskich łyżeczek). W rzeczywistości spożywamy go 10 – 12 razy więcej. Przyczynia się to do rozwoju otyłości i chorób z tym związanych. Nie można całkowicie wykluczyć z naszej diety cukrów. Jednakże można je zastąpić słodkimi glikozydami znajdującymi się w stewii.
Stewia to roślina wieloroczna. Do niedawna rosnąca dziko głównie w krajach Ameryki Południowej, gdzie jej słodzące właściwości znane są od lat. Najsłodszą częścią rośliny są liście. Jednak jako surowiec wykorzystuje się oprócz liści, sproszkowane łodyżki, a także kwiaty. Stevia to roślina bogata w składniki mineralne oraz witaminy. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, potas, sód, magnez, cynk, witaminy A i C, a także sterole, taniny oraz olejki eteryczne. Roślina jest także bogata w błonnik pokarmowy
Słodki smak stewii
Zapewne wielu z nas zastanawia się nad fenomenem stewii. Swój słodki smak stewia zawdzięcza znajdującym się w liściach glikozydom stewiolowym. Przez ekstrakcję suchych liści otrzymuje się słodkie glikozydy diterpenowe. Główny glikozyd, którego w liściach jest 4 - 13%, nazwano stewiozydem. Jest białym, krystalicznym, higroskopijnym proszkiem o temperaturze topnienia 196-198°C, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Rebaudiozydu A jest tylko 2 - 4%, ale jest lepiej rozpuszczalny, najsłodszy i najsmaczniejszy z glikozydów.
Stewia jako lek na cukrzycę
W Paragwaju i Brazylii ekstrakt z liści stevii od wieków był wykorzystywany jako lek na cukrzycę. Regularna konsumpcja, nawet niewielkich ilości stevii normalizuje poziom cukru we krwi. Na podkreślenie zasługuje również fakt, że w toku badań nie wykazano żadnych skutków ubocznych, a wręcz przeciwnie, u chorych spożywających pół łyżeczki ekstraktu stewii dziennie zaobserwowano znaczną poprawę samopoczucia. Stevia, pomimo ogromnego potencjału słodzącego, jest absolutnie bezkaloryczna i nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto wspomaga utratę wagi poprzez osłabienie apetytu na potrawy tłuste, a przede wszystkim na słodycze. W przeciwieństwie do cukrów nie wywołuje procesów fermentacyjnych w jelitach i co ważne jest nietoksyczna. Z relacji diabetyków, którzy do słodzenia potraw wykorzystywali stewię i jednocześnie regularnie pili herbatę z jej liści wynika, że znacznie poprawił się ich ogólny stan fizyczny i psychiczny, a niektórzy mogli nawet zmniejszyć przyjmowaną do tej pory dawkę insuliny.
Paradoksalnie bardzo słodka stevia sprawdza się jako skuteczny środek w leczeniu paradontozy i próchnicy zębów. Dodatkowo regularne płukanie jamy ustnej naparem z jej liści zapobiega tworzeniu się osadu i kamienia nazębnego. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze często jest wykorzystywana jako dodatek do produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Sprawdza się też w leczeniu oparzeń, skaleczeń i trudno gojących się ran. Ekstrakty stewii działają przeciwgrzybicznie i hamują wzrost drożdży.
Stewia pobudza czynności trawienne, reguluje czynności jelit, leczy niestrawność. Stosuje się ją przy schorzeniach wątroby, bólach żołądka i nadkwasocie.
Stewia jest polecana przez Indian z Paragwaju jako środek wzmacniający serce, układ krążenia oraz regulujący ciśnienie tętnicze. Współczesne analizy potwierdziły tę teorię. Badania wykazują istotne spadki ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, bez istotnych zmian we wskaźniku masowo-wzrostowym i wskaźnikach biochemicznych krwi.
Zasobna w witaminę C stevia wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym częstotliwość przeziębień i grypalnych infektów. Stosowana zewnętrznie leczy trądzik i inne choroby skóry oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Aby uzyskać widoczne efekty odmładzające wystarczy wcierać w skórę kilka kropel ekstraktu płynnego, a następnie spłukiwać substancje po upływie 30 minut.
Stewia nie zawiera kalorii także z powodzeniem może być stosowana przez osoby pragnące zachować zdrowy, piękny wygląd. Polecana jest osobom stosującym różnego rodzaju diety w celu słodzenia pożywienia. Diabetolodzy zalecają dodawanie stewii do codziennych pokarmów i napoi. Zawarte w stewii glikozydy stewiowe nie powodują wzrostu wagi, gdyż używanie ich nie niesie za sobą żadnego ładunku energetycznego.
Zastosowanie stewii w kuchni
Stevię można hodować w doniczce w kuchni i świeże listki dodawać do potraw. Suszone, pokruszone nadają się do słodzenia kawy czy herbaty. Herbata słodzona stewią lepiej smakuje po dodaniu soku cytrynowego lub innego kwaśnego dodatku. Suszone liście mogą być długo przechowywane i nie tracą słodkiego smaku.
Stevia w płynie to naturalny słodzik
Najlepszą propozycją jest stevia w płynie. Jest skondensowana i bardzo wydajna, a także lepiej przyswajalna przez organizm niż dostępne na rynku środki w postaci tabletek. Stosuje się ją według własnego uznania do słodzenia napojów i potraw. Nawet niewielka ilość tj. 2-3 krople zamiast 1 łyżeczki / kostki cukru powoduje zauważalną różnicę w smaku. Doskonała do słodzenia kawy, herbaty, zimnych i gorących napojów, jogurtu, budyniu, sałatek, różnego rodzaju sosów i deserów oraz ciast.
Stevia w płynie to same korzyści - poznaj zalety stewii
- 0 kcal w porcji – polecana dla osób na diecie, dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę;
- bez konserwantów, bez alkoholu
- bezpieczna dla diabetyków, nie podnosi poziomu glukozy we krwi;
- zmniejsza łaknienie i chęć podjadania wspomagając utratę wagi;
- nie powoduje próchnicy zębów;
- bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię
- nietoksyczna – brak jakichkolwiek niepożądanych efektów przy długotrwałym stosowaniu;
- może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez dzieci;
- odporna na wysoką temperaturę (do 200˚C) – idealna do gotowania i pieczenia;
- nie ulega fermentacji – przeznaczona do wszelkiego rodzaju marynat i przetworów.
- płynna, łatwo przyswajalna postać
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.