Spirulina jest rodzajem alg, które stają się coraz bardziej popularnym produktem żywnościowym na terenie Polski. Chociaż w krajach dalekiego wschodu jest stosowana od wieków, w Europie dopiero zauważa się dobroczynne skutki wprowadzenia jej do codziennej diety. Spirulina stosowana była już przez Azteków, znanych ze swojej długowieczności i dobrego zdrowia. Od XX wieku zaczęła towarzyszyć ludziom jako suplement diety1. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne mogą płynąć z jej spożywania.
Gdzie można znaleźć spirulinę?
Spirulinę dodaje się nie tylko do produktów żywnościowych, ale również kosmetyków, leków oraz chemii domowej. Jest także coraz chętniej stosowana przez producentów do barwienia żywności w sposób naturalny2. Kupić ją można w formie suplementów dostępnych pod różnymi postaciami – zielonego proszku, tabletek, kapsułek, kropli czy koktajli. Występuje także w żywności dedykowanej osobom na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej oraz sportowcom. W sklepach znaleźć można jogurty, mleko oraz batony proteinowe z jej dodatkiem.
Działanie spiruliny
Mówi się o działaniu oczyszczającym i poprawiającym odporność. W badaniach wykazano, że spirulina ma potencjał obniżający poziom cholesterolu w surowicy3. Z jej pomocą można uzupełnić zapotrzebowanie na wiele witamin i minerałów, na których niedobory jesteśmy w obecnym czasie szczególnie narażeni w związku ze wzrostem dostępności wysokoprzetworzonej żywności. Kiedy decydujemy się na stosowanie spiruliny w postaci suplementu, warto zwrócić uwagę na prawidłowe dawkowanie, zgodne z zaleceniami producenta.
Spirulina a starzenie się i otyłość
Spirulina może pomóc chronić organizm przed negatywnym wpływem promieni UV, a w konsekwencji opóźniać również procesy związane ze starzeniem się. Ma działanie kojące w odniesieniu do układu nerwowego i immunologicznego, dlatego coraz częściej stosowana jest w kosmetykach dla skór wrażliwych i alergicznych4.Chociaż skuteczność spiruliny w leczeniu otyłości i nadmiernej masy ciała nie została jeszcze w pełni potwierdzona, pojawiają się głosy mówiące o tym, że może być ona skuteczna w leczeniu wspomnianych dolegliwości. Jej działanie w tym zakresie wynika z pozytywnego wpływu na perystaltykę jelit, przyspieszenie metabolizmu oraz związek ze spadkiem poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie5.
Wartości odżywcze spiruliny
Spirulina zawiera witaminy z grupy B oraz C i E, a także cynk, magnez, żelazo czy jod6. Jest także bogatym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych, fenyloalaniny i beta-karotenu7, Może stanowić świetny dodatek do diet osób wykluczających z codziennego żywienia składniki odzwierzęce, ponieważ zawiera duże ilości białka, które jest niezbędne w rozbudowie masy mięśniowej, utrzymaniu zdrowia układu kostnego, narządów oraz prawidłowej wagi.
W czym może pomóc spirulina?
Spirulina może mieć pozytywny wpływ na obniżanie stężenia glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze. Jej regularne stosowanie zwiększa możliwości adaptacyjne organizmu, jego wydolność i zdolności antyoksydacyjne8. Znaczy to tyle, że jest bardzo pomocna w profilaktyce wielu chorób, zachowaniu młodego i świeżego wyglądu oraz dobrego samopoczucia. Pomimo wszystkich korzyści związanych z jej stosowaniem, warto pamiętać również o tym, że jak każdy produkt, niesie ze sobą ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Należy zatem uważnie obserwować swój organizm i nie przekraczać zalecanych do spożycia dawek.
1 Ali, S.K i Saleh A.M, Spirulina – przegląd. Międzynarodowe czasopismo Farmaceutyczne i Farmaceutyczne, 4 (3), 9-15, 2012.
2 Krępska, M., Jagiełło, J., Lasoń-Rydel, M., Nowe kierunki i perspektywy rozwoju barwienia produktów spożywczych barwnikami naturalnymi. Technologia i Jakość Wyrobów, 2014.
3Nakaya, Noriaki, Y. Homma, Y. Goto, Spirulina obniża poziom cholesterolu, Międzynarodowe raporty żywieniowe, 1988.
4Zdrojewicz, Z., Idzior, A.,Kocjan, O.,Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Medycyna Rodzinna, 1, 18-22, 2015.
5Grabiec, M., Skrypnik, D., Zastosowanie preparatów naturalnych w prewencji i leczeniu otyłości. Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 10, No. 4, pp. 171-185), 2019.
6Drozłowska E., Potencjał alg w żywieniu człowieka. Nauka, Badania i Doniesienia Naukowe, 2018.
7Zdrojewicz, Z., Idzior, A., Kocjan, O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Medycyna Rodzinna, 1, 18-22, 2015.
8Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne. Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 4, No. 4, pp. 199-209), 2013.