Pobudź trawienie i pozbądź się uczucia ciężkości
Problemy z trawieniem mogą pojawić się w każdym wieku. Osoby, które bardzo często cierpią na dolegliwości żołądkowe powinny zacząć od zmian w diecie. Wybierajmy produkty pełne wartości odżywczych: chude mięso, ryby, owoce morza, zboża, warzywa, owoce, orzechy, pestki, rośliny strączkowe, oleje roślinne.
Aby poprawić trawienie w sposób naturalny należy zadbać o ilość zjadanego pokarmu. Nieregularne jedzenie oraz przejadanie się sprzyjają bowiem zaburzeniom trawienia. Dlatego najlepiej jeść mniej, ale częściej.
Dieta na dobre trawienie powinna być bogata w błonnik, który reguluje prace układu pokarmowego, powoduje, że jesteśmy syci i pobudza perystaltykę jelit. Duże ilości błonnika znajdują się w warzywach, owocach, orzechach, nasionach, a także produktach zbożowych: kaszach, pieczywie razowym, otrębach i płatkach owsianych. Niezbędna dla zachowania regularności wypróżnień jest również odpowiednia ilość płynów. Należy pić co najmniej 2 litry wody. Przy mniejszej ilości płynów, błonnik może powodować zaparcia.
Prawidłową pracę układu pokarmowego wspomagają probiotyki zawierające dobre bakterie. Znajdziemy je m.in. w jogurtach naturalnych, kefirze i kiszonych ogórkach.
Na liście produktów zakazanych dla osób z problemami żołądkowymi znajdują się oczywiście tłuste potrawy, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Należy również ograniczyć ilość produktów wywołujących wzdęcia, takich jak fasola, kapusta i napoje gazowane.
By polepszyć pracę układu pokarmowego warto rozpoczynać dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem. Taki napój nie tylko podkręca metabolizm, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie, ale również wzmacnia odporność.
Produkcję soków żołądkowych zwiększy zielona herbata. Będzie ona niezastąpiona na ból po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Przy problemach z układem pokarmowym sprawdzi się też herbata imbirowa bądź herbata z ostropestu. Ta ostatnia pomaga na wzdęcia, zgagę i uczucie pełności w żołądku. Możemy też wykorzystać ostropest mielony i dodawać go do jogurtu, musli, sałatek itp.
Receptą na kłopoty z zaparciami może okazać się również siemię lniane. Ziarna lnu wystarczy zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum 1 godzinę, a następnie wypić miksturę. Nasiona lnu w kontakcie z wodą pęcznieją i pokrywają się żelem, co pozwala im na przesuwanie treści pokarmowej aż do jelita grubego. Regularne picie kisielu z siemienia lnianego ułatwia wypróżnianie i wpływa na jego regularność.
Niektóre warzywa, owoce, nasiona i przyprawy przyspieszają wydzielanie niektórych enzymów, więc tym samym przyczyniają się do poprawy trawienia. Wśród naturalnych „wspomagaczy” trawienia znajdziemy min.:
- ocet jabłkowy, wpływa korzystanie na nasze trawienie dzięki zawartości wielu składników mineralnych oraz pektyny
- zioła, wśród nich min. mięta pieprzowa, ziele dziurawca, melisa, mniszek lekarski, rumianek, chmiel
Do poprawy naszego trawienia może przyczynić się również stosowanie przypraw:
- chili, dzięki zawartości kapsakainy stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza wzdęcia i poprawia apetyt
- bazylia, rozluźnia jelita i sprzyja większemu wytwarzaniu soków żołądkowych
- anyż, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i żółci, przyspiesza detoksykację organizmu
- oregano, łagodzi wzdęcia oraz pobudza przepływ żółci
- kolendra i pietruszka, pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, wpływają pozytywnie na proces trawienia
Pomocna przy problemach z trawieniem jest również aktywność fizyczna. Ruch pomaga przesuwać treść jelitową, a tym samym reguluje procesy trawienne. Pomocne mogą okazać się spacery lub inne formy ruchu jak bieganie czy jazda na rowerze.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.