Owocowo – warzywne witaminy.
Witaminy które znajdują się zarówno w owocach jak i warzywach wspomagają pracę całego organizmu i wszystkich układów znajdujących się w ciele człowieka. Wpływają one na prawidłowe działanie hormonów, dbają o prawidłowy wygląd skóry czy też wspomagają metabolizm. Witaminy i minerały zawarte w owocach i warzywach mogą również wpływać na skórę, włosy oraz paznokcie. Zatem przygotowując codzienne posiłki nie należy zapominać o tych jakże ważnych składnikach.
Awokado – jest to wiecznie zielony owoc, który posiada bardzo dużo kalorii (aż 221 kcal), Zawiera również bardzo dużo witamin m.in. A, B1, B2, B3, B7, C, K, kwas pantotenowy. Minerały obecne w awokado to głównie wapń, potas i fosfor. Awokado posiada spora ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Owoc ten ma ma dobroczynne działanie na serce oraz układ krążenia. Może on być również wykorzystywany w leczeniu niepłodności zarówno kobiet jaki mężczyzn, a także chroni organizm przed problemami sercowymi, wylewami czy też nowotworami. Zawarte w awokado witaminy A i E wpływają na prawidłowa syntezę kolagenu, a co za tym idzie dba o piękny wygląd i zachowanie młodej skóry. Dodatkowo awokado wspomaga walkę z cholesterolem, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę.
Banany - 100 g produktu dostarcza 89 kcal (373 kJ), ok. 1 g białek, 23 g węglowodanów, 2,6 g błonnika oraz 0,3 g tłuszczu. Owoce te posiadają wiele pożytecznych składników dla ludzkiego organizmu. Między innymi witaminy które można odnaleźć w bananach to: C, PP, B5 i B6. Dodatkowo w bananach w nieco mniejszych ilościach znajdują się również takie witaminy jak: B1, B2, B11, A, E, K. Owoce te są również bogatym źródłem makroelementów z potasem (w ilości 358 mg w 100 g owocu) na czele. Pozostałe to: magnez (27 mg), fosfor (22 mg), wapń (5 mg), sód (1 mg). Wśród mikroelementów zawartych w bananach znajdziemy: żelazo (0,29 mg), mangan (0,27 mg), cynk (0,15 mg) oraz mniejsze ilości miedzi, fluoru i selenu. Banany posiadają dobroczynne działanie na:
- wspomaga i chroni układ krążenia,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniżają poziom cholesterolu, a także przeciwdziałają miażdżycy,
- wpływają na pamięć i koncentrację,
- odkwaszają organizmu,
- wspomagają walkę ze zgaga oraz niestrawnością, a także zapobiegają wrzodom,
Owoce te doskonale sprawdzają się po wzmożonym wysiłku czy też jako środek wzmacniający organizmu. Są to produkty, które nie wywołują reakcji alergicznych dlatego też można podawać je jako pierwsze niemowlakom.
Granat – Wartość energetyczna granatów wynosi 83 kcal w 100 g owocu. Jest bogatym źródłem witaminy C, E, K, B1, B2, B3, B4, B6, B12, kwasu foliowego i pantotenowego. Jest też zasobny w składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen. Owoce te wykazują doskonałe działanie przeciwbakteryjne, a także wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiegają również chorobą serca, poprzez zmniejszone odkładanie związków lipidowych w arteriach. Kolejna bardzo ważną właściwością granatu jest to iż obniża ciśnienie skurczowe poprzez co zmniejsza ryzyko udaru. Niewątpliwie najważniejszą właściwością owoców granatu jest działanie antyoksydacyjne a także przeciwstarzeniowe. Granat to właśnie jeden z tych owoców które łączy w sobie zarówno wyśmienity smak z doskonałymi działaniami prozdrowotnymi.
Maliny – owoc, który występuje w postaci krzewów w Polsce. Owoce malin to przede wszystkim bogate źródło prowitaminy A, witamin: B2, C, PP, sole mineralne (żelazo, potas, miedź), kwasy organiczne (np. salicylowy i jabłkowy, kwas elagowy). Maliny wykazują działanie napotne, przeciwgorączkowe, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Owoce te są dostępne w Polsce w okresie letnim, dlatego też warto w sezonie tym zrobić zapasy tego owocu w formie mrożonej. Jest to idealne rozwiązanie w sezonie zimowym, kiedy to dopada Nas przeziębienie czy też grypa. Maliny posiadają duże ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Sok z malin łagodzi kaszel, a także łagodzi bóle menstruacyjne.
Truskawki – to kolejny owoc sezonowy. Należy zrobić jego zapasy w okresie letnim choćby po to, aby móc skorzystać z nich w okresie zimowym. są świetnym źródłem witaminy C (aż 60 mg/100 g), witaminy A (30 mg) oraz witamin z grupy B: B1 (0,01 mg), B2 (0,03 mg), B3, czyli PP (0,4 mg), kwasu foliowego (20 mcg). Zawierają też potas (160 mg/100 g), żelazo (0,7 mg), magnez (12 mg), wapń (22 mg), mangan (0,3 mg), fosfor (23 mg), cynk (0,3 mg), miedź (0,1 mg). Owoce te sprzyjają wchłanianiu się żelaz z pokarmów, a także wykazują działania moczopędne czy też odtruwające. Wspomagają pracę nerek i regulują wydzielanie żółci, także neutralizują substancje rakotwórcze, zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Jabłka – w porównaniu z innymi owocami posiadają w swoim składzie znacznie mniej witamin i minerałów, jednakże są one bardzo zbawienne dla zdrowia. Dlaczego? Otóż jabłka posiadają w swoim składzie 2 bardzo istotne składniki a mianowicie błonnik oraz pektynę, które oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Dodatkowo jabłka wpływają na poprawę cholesterolu, a także na prawidłową pracę serca. Dodatkowo zawarty w skórce jabłka krzem oraz wapń wpływają pozytywnie na włosy oraz paznokcie. Badania wykazały, że spożywanie 2 jabłek dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Czosnek – pierwszą i najważniejszą cecha tego znanego od dawien dawna warzywa jest wzmacnianie odporności. Czosnek jest znany od starożytności, jednakże w ostatnim czasie zyskał on na znaczeniu i powrócił do łask. Ponadto poza tą jedną właściwością czosnek wykazuje również inne dobroczynne działanie:
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- przeciwdziała miażdżycy naczyń i nadciśnieniu
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- usprawniając przepływ krwi przez tkanki i narządy
- odkaża przewód pokarmowy i nerki - działa moczopędnie.
- leczy dolegliwości żołądkowe palaczy.
- pobudza przemianę materii
- przeciwdziała reumatyzmowi i artretyzmowi.
Burak – zawiera bardzo duże ilości składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas czy tez sód. Buraki maja bardzo zbawienne działanie a mianowicie oczyszczają i odtruwają organizm. Oczyszczają zarówno nerki jak i wątrobę, dzięki czemu wykazują działanie antyrakowe. Dodatkowo buraki wpływają na regulacje poziomu cholesterolu.
Pomidory to warzywa ogólnie dostępne w Polsce. Istnieje wiele szklarni, które zajmują się hodowlą tych jakże prozdrowotnych warzyw. Pomidory mają bardzo dużą zawartość likopenów, które doskonale sprawdzają się w przeciwdziałaniu nowotworów, a w szczególności nowotworu prostaty, dodatkowo zmniejszają one prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżyce oraz wystąpienie zawału serca. Likopeny wykazują najlepsze działanie po obróbce termicznej dlatego też warto jeść wszelkiego rodzaju przetwory. Ponadto pomidory są dla człowieka źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń czy potas. Zawarty w pomidorach potas wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłowa prace mięśni.
Rzodkiewki – odnaleźć można w niej takie witaminy jak: A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i pantotenowy. Jest bogatym źródłem potasu (223 mg/100 g) oraz innych składników odżywczych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, selen. Warzywo to obniża poziom kwasów żołądkowych, zapobiegają niestrawności i likwidują zgagę, a także wspomaga wydzielanie żółci. Korzystnie wpływa na cały układ trawienny. Jednakże powinny unikać jej osoby z chorobami wątroby, a także osoby mające wrzody na żołądku czy też dwunastnicy.
Cebula – Razem z czosnkiem wykazuje doskonałe działanie na układ odpornościowy. Warzywo to jest szczególnie polecane przy różnego rodzaju infekcjach, w szczególności infekcjach górnych dróg oddechowych. Ma również działanie bakteriobójcze oraz regulujące poziom cukru we krwi. Cebula zawiera przede wszystkim witaminę C, a także sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy.
Szpinak – warzywo to wykazuje dobroczynne działanie poprzez bardzo dużą zawartość żelaza. Dodatkowo szpinak zawiera duże ilości witaminy C oraz magnezu. Zawarte w nim antyoksydanty (witamina E, C, beta karoten) chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega starzeniu organizmu. Zielone liście szpinaku są także bogate w witaminę A i B2 a także mangan, wapń, fosfor, jod, sód oraz potas.
Jak widać zarówno owoce jak i witaminy są bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego tez nie należy zapominać o nich podczas codziennych posiłków, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowo – wiosennym.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.