Na co zwrócić uwagę podczas wyboru tranu.
Imubion, 30 kapsułek

Imubion, 30 kapsułek

Cena 27,32 zł
Isla Medic Acute, 20 pastylek

Isla Medic Acute, 20 pastylek

Cena 18,18 zł

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru tranu.

0,0 (0)

Tran jako suplement diety oraz środek leczniczy. Niegdyś na samą myśl o oleistej substancji o woni ryby- nabieraliśmy niechęci.... Dziś dzięki nowatorskim metodom produkcji , pozbawiono tran nieprzyjemnego zapachu i zamknięto w łatwych do połknięcia kapsułkach.

Czym jest tran?

Tran w postaci ciekłego tłuszczu otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, z wątroby rekina jak również wieloryba. Ma charakterystyczną woń i smak.
Najbardziej popularne rodzaje tranu obecnie na rynku?
W każdym tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. Jednak zależnie od pochodzenia różnią się proporcjami poszczególnych składników. W specyfiku morskim jest prawdziwą skarbnicą witamin, znajdziemy w nim również tak zwany skwalen. Związek ten ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a ponadto działa jako inhibitor chorób nowotworowych i zwiększa odporność immunologiczną. Olej z wątroby dorsza dodatkowo zawiera brom i jod .

Tran w płynie czy w kapsułkach?

Obecnie producenci tych preparatów oferują w postaci płynnej i stałej dla dorosłych i dzieci. Dodatkowo urozmaicają produkty o walory smakowo , aby ułatwić pacjentom spożycie. Co najważniejsze w każdej z tych form nie różnią się wartości odżywcze.

Dlaczego tran jest potrzebny?

W okresie jesienno-zimowym kiedy pogoda jest dość zmienna, a odporność organizmu spada, wskazane jest przygotować się odpowiednio, aby przetrwać ten czas w dobrej formie...Odpowiednio wcześnie rozpoczęta profilaktyka oraz systematyczne stosowanie tranu daje nam poczucie bezpieczeństwa, ponieważ jest szeroki wachlarz zastosowań w profilaktyce jak również metodach leczniczych.

Tran na odporność.

Olej z wątroby ryb dorszowatych ze względu na właściwości substancji, które zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 wykazuje funkcje budulcowe przy produkcji hormonów przeciwzapalnych, a tym samym poprawiają pracę układu odpornościowego. Natomiast dzięki zawartości witaminy A tworzy mikro odbudowy oraz regenerację błony śluzowej dzięki temu uniemożliwia przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego suplementacja tranem jest nierozłącznym elementem, który ma na celu poprawę odporności, a w połączenie ze zdrową dietą i ruchem da nam 100% efektów. Należy pamiętać, aby podawać tran po zakończonej kuracji antybiotykowej, ponieważ w trakcie będzie wspomagał nie tylko osłabiony organizm,ale również stanie się pożywką dla bakterii i wirusów, które wywołałyby chorobę.

Właściwości profilaktyczne tranu.

Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym tran obniża krzepliwość krwi, tym samym zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a w rezultacie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serce i miażdżycy. W związku z tym tran może być stosowany w celu uregulowania nadciśnienia tętniczego krwi.
Według prowadzonych badań, które mają potwierdzić działania zmniejszenie ryzyko raka piersi, jajników oraz jelit,ukazują nam wyniki,że zawarte w tranie kwasy omega 3 nie tylko mają działanie profilaktyczne, ale również mają działanie lecznicze przeciwdziałania przerzutom nowotworu.

Witamina A może zapobiec chorobom wzroku, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Jej niedobór może również spowodować niedowidzenie o zmierzchu, tzw. kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek, a nawet owrzodzenie rogówki.

Z kolei kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku. Natomiast ich niedobór w diecie ciężarnej może doprowadzić do retinopatii wcześniaków (która może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Zawarta w tranie witamina A ma działanie ma właściwości zapobiegania chorobom wzroku. Jej niedobór powoduje niedowidzenie o zmierzchu tzw. kurzą ślepotę, ale może być również przyczyną utraty wzroku, które jest skutkiem zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina D która jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia i fosforu, minerałów które prawidłowo kształtowanie się kości i zębów. Dlatego jest tak ważne uzupełnienie diety dziecka w okresie wzrostu.

Tran dla dzieci.

Już w latach 60-tych i 70-tych tran był stosowany w przedszkolach w nieprzetworzonej formie płynnej, jednak już nie jest stosowany w formie publicznej profilaktyki. Obecnie wzrosła świadomość zalet tego preparatu i wraca do łask...Dzięki zawartej w nim witaminy A jest stosowany jako środek leczniczy w krzywicy kości u dzieci. Ma za zadanie pobudzenie procesu regeneracji tkanek kostnych oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto zawiera vit D, która bierze udział w układzie kostnym, nerwowym i krążenia. Dodatkowo wzmocnieniem dla ścian naczyń krwionośnych jest zawarta w tranie witamin E. Natomiast kwasy omega 3 wspomagają koncentrację, co jest istotne podczas nauki.

W związku z tak szerokim wachlarzem zalet działania tranu warto jest wprowadzić ten preparat jako uzupełnienie diety każdego z rodziny, a tym samych chronić swoje zdrowie.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.