Na co zwrócić uwagę podczas wyboru tranu.
Tran jako suplement diety oraz środek leczniczy. Niegdyś na samą myśl o oleistej substancji o woni ryby- nabieraliśmy niechęci.... Dziś dzięki nowatorskim metodom produkcji , pozbawiono tran nieprzyjemnego zapachu i zamknięto w łatwych do połknięcia kapsułkach.
Czym jest tran?
Tran w postaci ciekłego tłuszczu otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, z wątroby rekina jak również wieloryba. Ma charakterystyczną woń i smak.
Najbardziej popularne rodzaje tranu obecnie na rynku?
W każdym tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. Jednak zależnie od pochodzenia różnią się proporcjami poszczególnych składników. W specyfiku morskim jest prawdziwą skarbnicą witamin, znajdziemy w nim również tak zwany skwalen. Związek ten ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a ponadto działa jako inhibitor chorób nowotworowych i zwiększa odporność immunologiczną. Olej z wątroby dorsza dodatkowo zawiera brom i jod .
Tran w płynie czy w kapsułkach?
Obecnie producenci tych preparatów oferują w postaci płynnej i stałej dla dorosłych i dzieci. Dodatkowo urozmaicają produkty o walory smakowo , aby ułatwić pacjentom spożycie. Co najważniejsze w każdej z tych form nie różnią się wartości odżywcze.
Dlaczego tran jest potrzebny?
W okresie jesienno-zimowym kiedy pogoda jest dość zmienna, a odporność organizmu spada, wskazane jest przygotować się odpowiednio, aby przetrwać ten czas w dobrej formie...Odpowiednio wcześnie rozpoczęta profilaktyka oraz systematyczne stosowanie tranu daje nam poczucie bezpieczeństwa, ponieważ jest szeroki wachlarz zastosowań w profilaktyce jak również metodach leczniczych.
Tran na odporność.
Olej z wątroby ryb dorszowatych ze względu na właściwości substancji, które zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 wykazuje funkcje budulcowe przy produkcji hormonów przeciwzapalnych, a tym samym poprawiają pracę układu odpornościowego. Natomiast dzięki zawartości witaminy A tworzy mikro odbudowy oraz regenerację błony śluzowej dzięki temu uniemożliwia przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego suplementacja tranem jest nierozłącznym elementem, który ma na celu poprawę odporności, a w połączenie ze zdrową dietą i ruchem da nam 100% efektów. Należy pamiętać, aby podawać tran po zakończonej kuracji antybiotykowej, ponieważ w trakcie będzie wspomagał nie tylko osłabiony organizm,ale również stanie się pożywką dla bakterii i wirusów, które wywołałyby chorobę.
Właściwości profilaktyczne tranu.
Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym tran obniża krzepliwość krwi, tym samym zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a w rezultacie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serce i miażdżycy. W związku z tym tran może być stosowany w celu uregulowania nadciśnienia tętniczego krwi.
Według prowadzonych badań, które mają potwierdzić działania zmniejszenie ryzyko raka piersi, jajników oraz jelit,ukazują nam wyniki,że zawarte w tranie kwasy omega 3 nie tylko mają działanie profilaktyczne, ale również mają działanie lecznicze przeciwdziałania przerzutom nowotworu.
Witamina A może zapobiec chorobom wzroku, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Jej niedobór może również spowodować niedowidzenie o zmierzchu, tzw. kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek, a nawet owrzodzenie rogówki.
Z kolei kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku. Natomiast ich niedobór w diecie ciężarnej może doprowadzić do retinopatii wcześniaków (która może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Zawarta w tranie witamina A ma działanie ma właściwości zapobiegania chorobom wzroku. Jej niedobór powoduje niedowidzenie o zmierzchu tzw. kurzą ślepotę, ale może być również przyczyną utraty wzroku, które jest skutkiem zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina D która jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia i fosforu, minerałów które prawidłowo kształtowanie się kości i zębów. Dlatego jest tak ważne uzupełnienie diety dziecka w okresie wzrostu.
Tran dla dzieci.
Już w latach 60-tych i 70-tych tran był stosowany w przedszkolach w nieprzetworzonej formie płynnej, jednak już nie jest stosowany w formie publicznej profilaktyki. Obecnie wzrosła świadomość zalet tego preparatu i wraca do łask...Dzięki zawartej w nim witaminy A jest stosowany jako środek leczniczy w krzywicy kości u dzieci. Ma za zadanie pobudzenie procesu regeneracji tkanek kostnych oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto zawiera vit D, która bierze udział w układzie kostnym, nerwowym i krążenia. Dodatkowo wzmocnieniem dla ścian naczyń krwionośnych jest zawarta w tranie witamin E. Natomiast kwasy omega 3 wspomagają koncentrację, co jest istotne podczas nauki.
W związku z tak szerokim wachlarzem zalet działania tranu warto jest wprowadzić ten preparat jako uzupełnienie diety każdego z rodziny, a tym samych chronić swoje zdrowie.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.