Mandarynki – właściwości i składniki odżywcze.
Koper włoski sok EKO, 200 ml

Koper włoski sok EKO, 200 ml

Cena 15,83 zł
Collaflex Only 1, 30 kapsułek

Collaflex Only 1, 30 kapsułek

Cena 38,28 zł
NeoMag Forte, 30 tabletek

NeoMag Forte, 30 tabletek

Cena 9,23 zł

Mandarynki – właściwości i składniki odżywcze.

0,0 (0)

Grudzień to czas kiedy w powietrzu unosi się słodki zapach mandarynek. To znak, że Święta zbliżają się wielkimi krokami. Mandarynki są uważane za następczynie pomarańczy z tymże są od nich sporo mniejsze i bardzie słodkie. Mają one w swoim składzie znacznie więcej witamin, składników odżywczych i niezbędnych minerałów.

Mandarynki wykazują szczególne działanie lecznicze. Podobnie jak wiele innych owoców posiadają w swoim składzie duże ilości witaminy C, jednakże dodatkowym składnikiem jest również nobiletyna - flawonoid który wspomaga między innymi walkę z otyłością czy też zapobiega cukrzycy typu 2. Te pomarańczowe owoce dzięki zawartości witaminy C i A, które są naturalnymi przeciwutleniaczami wspomagają działanie układu odpornościowego, spowalniają proces starzenia się skóry, a także wspomagają jej kondycję.

Mandarynki na poprawę skóry

Mandarynki są bezkonkurencyjne dzięki dużej ilości witaminy A zawartej w tychże owocach. Sprzyjają one poprawie wyglądu skóry, a także zapobiegają jej starzeniu. Ilość witaminy A w tych owocach jest znacznie większa niż choćby w pomarańczach, cytrynie czy też pomelo. Ustępują one jedynie czerwonym grejpfrutą. Dodatkowo witamina A zawarta w mandarynce pozytywnie wpływa na wzrost kości oraz zębów, a także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Znakiem szczególnym witaminy A zawartej w mandarynkach jest przeciwdziałanie chorobom oczu w tym jaskrze i zaćmie.

Mandarynki wspierają odporność

Mandarynki jak i wszystkie inne cytrusy to doskonałe źródło witaminy C, która jest odpowiedzialna za wzmacnianie odporności. Jednakże to nie jest jedyna właściwość witaminy C chroni ona organizm przed działaniem różnego rodzaju drobnoustrojów.

Mandarynki na otyłość, choroby serca oraz cukrzycę typu 2

Oprócz witaminy C w mandarynkach można odnaleźć taki dobroczynny składnik jak flawonoid zwany nobiletyna. Ten dobroczynny składnik ma za zadanie zapobiegać odkładaniu się tłuszczów w wątrobie. Warto wiedzieć, iż niestety ten dobroczynny flawonoid znajduje się głównie w skórce mandarynki.

Mandarynki, a walka z nowotworami

Liczne badania wykazują, iż związek pozyskiwany ze skórek mandarynek wykazuje zdolność do niszczenia komórek nowotworowych w niektórych rodzajach choroby m.in. w raku wątroby. Zatem jak to się dzieje? Otóż substancja ta podana bezpośrednio do wnętrza chorobowo zmienionej komórki przekształca się w toksyczny związek przez co wyniszcza od wnętrza chorobowo zmienione komórki przy czym nie uszkadza zdrowych komórek.

Mandarynki, a odchudzanie

Mandarynki są doskonałym składnikiem wszelkiego rodzaju diet. Jeden owoc (ok. 65g) dostarcza jedynie 35 kCal. Dzieje się tak dlatego, iż owoce te składają się w dużej mierze z wody. Mandarynki przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. Te pomarańczowe owoce polecane są szczególnie osobom otyłym oraz z nadwagą.

Mandarynki, a cukrzyca

Owoce te polecane są zarówno osoba chcącym zapobiegać cukrzycy tupu 2 jaki te, które chorują już na tę chorobę. Jest to spowodowane tym, że mandarynki maja niski indeks glikemiczny wynoszący ok. 30. Charakteryzują się również średnia ilością węglowodanów oraz niską wartością energetyczną.

Mandarynki, a ciąża

Te pomarańczowe owoce nie są polecane do spożywania przez kobiety w ciąży. Podobnie jak wszystkie pozostałe owoce cytrusowe mogą one powodować alergie. Oczywiście nie są to produkty zakazane do spożywania, jednakże należy znacznie je ograniczyć w diecie kobiet ciężarnych.

Jak wybrać dobre mandarynki?

Przy wyborze tego owocu należy kierować się zarówno jego wyglądem zewnętrznym jaki i zapachem. Należy wybierać te owoce które są najbardziej pomarańczowe i miękkie jednakże nie powinny mieć one wolnych miejsc pod skórką, oznacza to że mandarynka jest wyschnięta. O tym czy mandarynka jest świeża świadczy o tym jej aromatyczny zapach.

Warto wiedzieć:

Wartość odżywcza mandarynek (w 100 g)

Wartość energetyczna - 53 kcal

Białko- 0.81 g
Tłuszcz - 0.31 g
Węglowodany - 13.34 g (w tym cukry proste: 10.58 g)
Błonnik - 1.8 g
Woda - 85.17%

Minerały:

Wapń - 37 mg
żelazo - 0.15 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 20 mg
Potas - 166 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0.07 mg

Witaminy:

Witamina C – 26.7 mg
Tiamina – 0.058 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.376 mg
Witamina B6 - 0.078 mg
Witamina A – 681 IU
Witamina E - 0.20 mg

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.