Esberitox N, 50 tabletek

Esberitox N, 50 tabletek

Cena 12,60 zł
Probiotic 10 kapsułek

Probiotic 10 kapsułek

Cena 8,07 zł
Febricold Baby płyn 120 ml

Febricold Baby płyn 120 ml

Cena 17,45 zł

Kurkumina - przyprawa XXI w

0,0 (0)

Kurkuma znana od przeszło 2000 lat kojarzy się przede wszystkim z bardzo popularną przyprawą z kuchni indyjskiej. Tymczasem jej główny aktywny składnik, jakim jest kurkumina, niesie ze sobą niesamowite korzyści zdrowotne.

Kurkumina - substancja ta w dawnej medycynie stosowana była jako środek odkażający o właściwościach przeciwzapalnych, przyśpieszający gojenie się ran, a także regulujący pracę żołądka. Obecnie jest przyprawą o najlepiej udokumentowanych w literaturze naukowej właściwościach nowotworowych.


Kurkumina jest pochodną kurkumy, czyli barwnika, który nadaje curry kolor żółtopomarańczowy. Wpływa na nasze zdrowie na wiele sposobów, dlatego też stała się jednym z najbardziej popularnych suplementów diety. Na 100 gramów tej przyprawy od 3 do 5 gramów jest właśnie kurkuminy.


Kurkumina wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że zwalcza niezwykle szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. W ten sposób kurkumina przyczynia się do hamowania skutków starzenia się organizmu, wpływając tym samym odmładzająco na całe ciało człowieka.. Dodatkowo podnosi odporność organizmu, zwiększając jego wydolność i wzmocnienie. Jest też zbawienna dla układu pokarmowego, ponieważ stymuluje wydzielanie żółci, usprawniając tym samym proces trawienia i wpływając regenerująco na pracę wątroby. Z tego powodu kurkumina jest chętnie stosowana w leczeniu dolegliwości żołądkowych.


Ponadto kurkumina polecana jest przy leczeniu demencji oraz choroby Alzheimera, również jako środek walki z cukrzycą oraz przy reumatycznych zapaleniach stawów. Z jej wysoce zbawiennych dla organizmu skutków zalicza się: poprawa krążenia, zapobieganie zapaleniu się płytek krwi, przyspieszanie gojeniu się ran oraz oczyszczanie organizmu z toksyn.
Niektóre suplementy diety zawierają w składzie kurkuminę np. Aronta oraz Cumind HR, pomocną w leczeniu wielu rodzajów raka.


Warto zaznaczyć, że kurkumina nie wpływa w w żaden sposób na komórki zdrowe, oznacza to, że ma działanie selektywne wobec komórek nowotworowych. Uznano także, że wykazuje synergię działania z 2 lekami używanymi przy chemioterapii, a tym samym wpływając korzystnie na usuwanie komórek rakowych z organizmu.


Stwierdzono naukowo, że kurkumina powstrzymuje zdolność przemieszczania się komórek nowotworowych raka piersi oraz ich rozprzestrzeniania się. Potwierdzono również, iż kurkumina jest inhibitorem wzrostu komórek raka trzustki, a jednocześnie wpływa na podatność tych komórek na działanie związane z chemioterapią. Zwalcza również bóle zapalne oraz goi rany. Okazuje się, że działanie przeciwzapalne kurkuminy jest tak silne, że przewyższa skuteczność niektórych leków przeciwzapalnych (nie dając przy tym skutków ubocznych).

Podsumowując dowody naukowe potwierdzają, że kurkumina posiada niesamowite właściwości terapeutyczne i choć wydawałoby się jest jedynie składnikiem przyprawy, okazuje się że jest najbardziej godnym polecenie lekiem ponieważ wykazuje następujące działania:

  • zapobiega zawałowi serca

  • hamuje agregację płytek krwi

  • obniża poziom cholesterolu

  • hamuje zakrzepicę

  • zwalcza cukrzycę

  • hamuje reumatoidalne zapalenie stawów

  • wpływa na mechanizmy chroniące i regenerujące komórki w mózgu po udarze

  • hamuje stwardnienie rozsiane

  • hamuje rozwój choroby Alzheimer’a

  • przyspiesza gojenie ran

  • łagodzi stany zapalne

  • zwiększa wydzielanie żółci

  • chroni przed uszkodzeniem wątroby

  • chroni przed zaćmą

  • chroni przed toksycznością płucną i zwłóknieniami

Ciekawą informacją jest, iż w Indiach gdzie kurkumę stosuje się w potrawach powszechnie, częstotliwość występowania czterech najbardziej rozpowszechnionych rodzajów nowotworów, czyli raka okrężnicy, raka piersi, raka prostaty i raka płuc jest aż 10 razy mniejsza. Rak prostaty, który w Europie jest najczęściej diagnozowany ze wszystkich nowotworów w Indiach występuję niezwykle rzadko. I właśnie potrawom z kurkumą przypisuje się ten niewielki wskaźnik jego występowania.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.