Indeks glikemiczny – jaki indeks mają poszczególne produkty spożywcze?
Morwa Vita, 90 kapsułek

Morwa Vita, 90 kapsułek

Cena 19,47 zł
Alanerv, kaspułki, 30 szt.

Alanerv, kaspułki, 30 szt.

Cena 46,05 zł

Indeks glikemiczny – jaki indeks mają poszczególne produkty spożywcze?

0,0 (0)

Indeks glikemiczny jest szczególnie istotny dla cukrzyków, to oni powinni uważać na to co jedzą. Indeks glikemiczny ma za zadanie pokazać jak gwałtownie wrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Dlatego też przydatna jest tabela, która szczegółowo pokazuje jaki indeks glikemiczny mają poszczególne produkty.

Co to jest indeks glikemiczny i dlaczego jest tak ważny w diecie cukrzyków?

Indeks glikemiczny (IG)  to parametr stosowany do wyznaczenia wahań glikemii we krwi.  Indeks glikemiczny wykorzystuje się do regulacji tempa wzrostu stężenia glukozy we krwi, który nastąpił w ciągu 2-3 godzin po spożyciu pokarmów zawierających 50 g węglowodanów, w porównaniu ze wzrostem cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Skala wartości IG mieści się od 0-100. Dla czystej glukozy przyjmuje się   IG = 100. Produkty o indeksie 0 to np. erytrytol.

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkt ulega szybszemu strawieniu, ostatecznie dochodzi do gwałtownego spadku glukozy we krwi. Tak duże wahania glikemiczne nie są zjawiskiem korzystnym dla zdrowia.

Przyjmuje się, że u zdrowego człowieka poziom cukru we krwi nie powinien przekraczać 150 mg/dl w ciągu doby.

Produkty spożywcze można poszeregować  wg. poniższej skali:

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym <55
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym 56 – 59
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym >70

Bez wątpienia dla naszego zdrowia powinno się wybierać produkty, które mają jak najniższy IG.

Spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie istotne u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – cukrzycy, insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej itp.,

Stosowanie reguł diety o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego oraz pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach talii. 

Wiele osób nie zwraca uwagi na IG produktów, co oczywiście jest błędem. Powinno się wybierać produkty, które są najmniej przetworzone, pełnoziarniste, zawierające spore ilości błonnika.

Natomiast należy wystrzegać się słodyczy, jogurtów owocowych oraz różnego rodzaju wyrobów cukierniczych.

Co wpływa na wysokość indeksu glikemicznego w produktach?

Wysokość indeksu glikemicznego produktów zależy także od takich czynników jak:

  • zawartość błonnika pokarmowego – im go więcej, tym niższy IG, np. pieczywo pełnoziarniste ma niższy IG niż jasne pieczywo,
  • stopień rozdrobnienia produktów – zupa z kawałkami warzyw i ziemniaków ma niższy IG niż zupa krem, całe jabłko ma niższy IG niż przecier lub sok jabłkowy,
  • czas gotowania – rozgotowane ziemniaki, ryż czy makaron mają wyższy IG niż ugotowane aldente, surowe warzywa i owoce mają niższy IG niż poddane obróbce termicznej,
  • obecność tłuszczu i białka – składniki te wpływają na obniżenie IG.

Dla określenia indeksu glikemicznego produktów często przydaje się tabela, która szczegółowo pokazuje jakie IG mają poszczególne produkty.

>>> Preparaty dla cukrzyków

Tabela IG na poszczególne produkty

Produkty z zerowym IG = 0

Róznego rodzaju, mięsa, jaja oraz ryby. Praktycznie wszystkie ryby, surowe mięsa, jaja oraz tłuszcze mają zerowy Indeks Glikemiczny.

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
olej roślinny 0
mięso ( wieprzowina, drób, cielęcina, wołowina ) 0
ryby (łosoś, dorsz) 0
jaja 0
ser żółty 0

 

Indeks glikemiczny warzyw

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
bakłażan 20
bób 40
bób gotowany 65 - 80
burak 30
cebula 15
cukinia 15
cykoria 15
czosnek 30
dynia 75
fasola biała ugotowana 33
groch gotowany 22
groszek zielony 48
groszek zielony konserwowy 66
kalafior 15
kapusta biała 15
kapusta czerwona 15
kapusta pekińska 15
kapusta włoska 15
kukurydza konserwowa 55
marchew 16
marchew gotowana 47
ogórek 15
papryka czerwona 15
papryka zielona 15
pieczarki 10
pomidor 15
por 15
rzepa 72
rzodkiewka 15
sałata 10
sałata lodowa 10
seler korzeniowy 35
seler naciowy 15
soczewica czerwona gotowana 26
soja gotowana 18
sok pomidorowy 38
sok z marchwi 43
szczaw 15
szpinak 15
ziemniaki gotowane 95

 

Ingeks glikemiczny owoców

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
agrest 15
ananas 69
ananas - plastry w syropie 55
arbuz 72
awokado 10
banan 52
brzoskwinia 30
brzoskwinia w syropie 52
czereśnie 22
daktyle suszone 103
figi suszone 50
grejpfrut 25
gruszka 38
jabłko 38
jabłka suszone 29
kiwi 53
maliny 25
mandarynki 30
mango 51
melon 65
morele 57
morele suszone 31
nektarynka 35
papaja 59
pomarańcza 42
porzeczka czarna 15
rodzynki suszone 64
sok grejpfrutowy 48
sok jabłkowy 40
sok pomarańczowy 52
śliwki 39
śliwki suszone z pestką 29
truskawki 40
winogrona 46
wiśnie 22

 

Indeks glikemiczny produktów spożywczych

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
bagietka 95
biszkopt 54
bułki i rogale maślane 55 - 60
chleb pszenny 70
chleb żytni pełnoziarnisty 58
chleb żytni razowy 50
kajzerka 70
kasza gryczana 40
kasza gryczana ugotowana 54
kasza jaglana ugotowana 71
kasza jęczmienna perłowa gotowana 70
kasza jęczmienna pęczak 25
kasza manna 55
makaron dwujajeczny gotowany 55
otręby pszenne 45
pieczywo chrupkie 35
płatki kukurydziane 81
płatki owsiane 40
pumpernikiel 46
ryż biały 70
ryż biały gotowane 64
ryż brązowy 55
ryż brązowy gotowany 60
wafle ryżowe 64

 

Indeks glikemiczny produktów mlecznych

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
jogurt naturalny 2% tłuszczu 36
jogurt naturalny 0% tłuszczu 27
kefir 2% tłuszczu 32
mleko 0,5% tłuszczu 32
mleko 3,2% tłuszczu 55
mleko zagęszczone słodzone 61
ser kozi miękki 0
ser mozzarella 0
ser twarogowy chudy 30
ser feta 0
ser brie pełnotłusty 0
ser camembert pełnotłusty 0
ser ementaler pełnotłusty 0
ser salami pełnotłusty 0
śmietana 12% tłuszczu 0
śmietana 18% tłuszczu 0

 

Indeks glikemiczny słodyczny i przekąsek

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
ciasteczka owsiane 57
chipsy solone 90
czekolada gorzka 22
czekolada mleczna 43
czekolada biała 44
herbatniki 57
baton Mars 65
baton Twix 44
frytki 75
lody śmietankowe 35 - 61
żelki 78

 

Indeks glikemiczny alkoholi

Indeks glikemiczny alkoholi zależy od ilości zawartych w nim węglowodanów. W przypadku mocnych trunków takich jak gin, wódka, rum pzryjmuje się IG= 0. Najwyższe IG ma piwo.

Produkt Indeks glikemiczny (IG)
wino czerwone słodkie/ półsłodkie / wytrwane 30
wino białe słodkie/ półsłodkie / wytrwane 50
szampan 51
piwo 105-110
wódka 0
gin 0
rum 0

 

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest zalecana w szczególności osobą borykającym się z cukrzycą czy też insulinoopornością, jednakże każdy z nas powinien zwracać uwagę na to, co je i wybierać te produkty, które posiadają niski IG. Jest to istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu, a także dla zachowania zdrowia na długie lata.

mgr farm. Wiktor Pawliczak

Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Prywatnie miłośnik gór. Każdy wolny weekend stara się wykorzystać aktywnie przemierzając szlaki górskie. Gdy aura nie rozpieszcza i nie ma możliwości wybrać się na szlak, dobra gra strategiczna z powodzeniem wypełnia tą lukę.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.