Grypa żołądkowa – objawy i leczenie
Nie wiesz, czy dopadła cię grypa żołądkowa? Główne objawy to osłabienie organizmu, wysoka gorączka oraz biegunka. W skrajnych przypadkach może też doprowadzić do odwodnienia. Podpowiadamy, jak ją skutecznie leczyć.
Grypa żołądkowa to potoczne określenie, które w większości przypadków oznacza ostrą biegunkę wirusową. Przyczyną pojawienia się objawów są najczęściej rotawirusy, ale także norowirusy, sapowirusy lub adenowirusy jelitowe. Jest to choroba sezonowa i większość zachorowań występuje w okresie jesienno-zimowym, gdyż odporność jest wtedy niższa. Jelitówka jest najbardziej niebezpieczna dla małych dzieci oraz osób starszych.
Grypa jelitowa – objawy
Najczęściej dokucza nam biegunka o podłożu rotawirusowym. Okres wylęgania choroby wynosi zwykle od 1 do 3 dni. Zaczyna się ona nagle, a pierwszym symptomem są zwykle silne wymioty. Wywołana norowirusami ma zwykle łagodniejszą formę.
Jelitówka – objawy. Podstawowymi objawami grypy żołądkowej są częste wymioty i biegunka oraz ogólne osłabienie organizmu i podwyższona temperatura – nawet ponad 39°C. Mogą one szybko doprowadzić do odwodnienia, co też odbiera nam siły. Dodatkowo mogą wystąpić także bóle i skurcze brzucha, głowy oraz mięśni, brak apetytu, nudności, uczucie zimna i dreszcze.
Jelitówka – ile trwa? Każdy może nieco inaczej przejść tę chorobę – nie zawsze występują wszystkie objawy, czasem przebiega ona bez gorączki lub wymiotów. Biegunka razem ze współistniejącymi wymiotami i gorączką najczęściej występuje od 3 do 7 dni, jeśli wdrożymy odpowiednie leczenie. Infekcja wirusowa wywołująca grypę żołądkową nie powinna doskwierać dłużej niż 10 dni. Gdy pojawią się pierwsze objawy, najlepiej zostać w domu, by nie przenosić zarazków, a także dać sobie czas na odzyskanie sił.
Jak leczyć grypę żołądkową?
Ważne jest, by nie doszło do odwodnienia organizmu, dlatego należy zadbać o właściwe nawodnienie. Sama choroba często po prostu mija, ale jej efektem mogą być odwodnienie organizmu i zaburzenia elektrolitowe. Co na jelitówkę? Podstawowe leczenie polega zatem na nawodnieniu, lekkostrawnym i ograniczonym żywieniu, a także farmakologii.
Co można jeść przy grypie jelitowej?
Przede wszystkim należy jeść mniejsze porcje, gdyż pokarm zazwyczaj powoduje odruchy wymiotne. Wskazany jest, m.in. kleik ryżowy z ugotowaną marchewką lub jabłkiem, kasza manna na wodzie, dojrzałe banany, sucharki, ryba lub pierś kurczaka na parze, pszenne pieczywo z masłem, czyli przede wszystkim posiłki lekkostrawne. Postaw na dania proste i gotowane, unikaj potraw smażonych. Mimo choroby należy jeść regularnie, by dodać sobie siły do walki z infekcją.
Co pić podczas grypy żołądkowej?
Warto zaopatrzyć się w elektrolity lub przygotować napoje izotoniczne samodzielnie. To najlepszy sposób, by uzupełnić nie tylko wodę, ale też glukozę i niezbędne w organizmie jony soli. Od nich zależy gospodarka wodna organizmu. Poza nimi należy pić wodę, napary mięty, gorzką herbatę oraz domowe kompoty.
Jakie leki przyjmować na grypę żołądkową?
Wiele zależy od konkretnych objawów. Przy ostrej biegunce wirusowej dobre będą probiotyki, m.in. ze szczepami Lactobacillus GG lub Saccharomyces boulardii. Warto zaopatrzyć się też w leki na biegunkę, które hamują motorykę układu pokarmowego. Na silną i wodnistą polecany jest węgiel leczniczy.
Do wyboru są różne produkty, których składnikiem czynnym jest loperamid. W razie skurczowych bóli brzucha dobre będą leki rozkurczowe. Jeśli występuje także wysoka gorączka, najpopularniejszymi lekami są preparaty z grupy NLPZ oraz paracetamol. Aby złagodzić wymioty, dobre będą leki na bazie wyciągu z imbiru, a także tabletki łagodzące wzdęcia. Można też wzmacniać się preparatami multiwitaminowymi. Większość z nich jest dostępna bez recepty.
Jeśli jednak leczenie nie przynosi poprawy, cały czas występuje duże osłabienie i silne wymioty lub biegunka, należy skorzystać z konsultacji lekarskiej.
Jak uchronić się przed jelitówką, gdy choruje inny z domowników?
Zachorowanie jest trudne do uniknięcia przez współmieszkańców oraz osoby mające cały czas kontakt z osobą chorą. Grypa jelitowa wywoływana przez rotawirusy wyróżnia się bardzo wysoką zakażalnością. Najłatwiej można się zarazić drogą fekalno-oralną, czyli poprzez przeniesienie wirusów do ust na brudnych dłoniach.
Częsta i staranna dezynfekcja rąk to podstawa, by uchronić się przed jelitówką. Jeżeli ktoś w domu zachoruje na jelitówkę, trzeba wdrożyć specjalne zasady higieny – pilnować czystości toalety, odkażać muszlę po każdym użyciu, a także dezynfekować klamki, uchwyty na papier toaletowy czy baterie łazienkowe, używać innego ręcznika.
Źródła
Brunton L.L., Lazo J.S., Parker K.L., Farmakologia Goodmana i Gilmana, 2007.
Mutschler E., Farmakologia i toksykologia, red. Buczko W., 2013.
Szajewska H, Chmielewska A., Powikłania zakażenia rotawirusowego – przegląd piśmiennictwa, „Pediatria Współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka”, 2008.