Głóg dobry na serce i układ krążenia

0,0 (0)

Głóg to znana już od czasów starożytnych roślina wykazująca liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Zarówno owoce, liście oraz kwiaty głogu wykazują korzystne działanie na układ sercowo – naczyniowy. Ekstrakty głogu mają również duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, obniżają poziom "złego" cholesterolu, wzmacniają odporność organizmu, a także wykazują działanie antystresowe. Z tego powodu warto mieć w swojej kuchni suszone kwiaty głogu oraz zaopatrzyć się na okres jesienno – zimowy w własnoręcznie zrobione przetwory lub nalewkę z głogu.

Głóg – charakterystyka

Głóg – łac. Crateagus – to roślina z rodziny różowatych. Swoim zasięgiem obejmuje strefę umiarkowaną. Najczęściej można go spotkać w parkach, na polach, w ogrodach, a także na nieużytkach.

Ogólnie różnicuje się 169 gatunków głogu, w Europie rozróżnia się 21 gatunków, natomiast do najbardziej popularnych odmian występujących w Polsce należy zaliczyć:

  • głóg dwuszyjkowy
  • głóg jednoszyjkowy;
  • głóg pośredni;
  • głóg szkarłatny.

W Polsce głóg często określa się nazwami ludowymi: babi mąka, ptasi chleb, zajęcze gruszki, kolidupa.

Większość gatunków wykorzystuje się w celach jadalnych oraz leczniczych, niektóre pełnią funkcje ozdobne. Drewno głogu jest wykorzystywane jako opał lub w celach użytkowych np. w rzeźbiarstwie.

Jak wygląda głóg?

Głóg rośnie w postaci dużych, ciernistych krzewów lub drzew. Krzewy mogą osiągać wysokość 3-4 metrów, natomiast drzewa nawet 12 metrów.

Kwiaty i liście

Głóg charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi, natomiast kwiaty w okresie kwitnienia przybierają barwę białą lub jasnoróżową. To właśnie kwiaty są najcenniejsze pod względem zdrowotnym, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Owoce

Owoce głogu mają postać niewielkich ciemnoczerwonych kulek z pestką w środku. Owoce również są cennym surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych.

Właściwości głogu

Zdrowotne działanie głogu wynika z zawartych w nim związkom bioaktywnym. Głównie są to glikozydy. Substancje te pomagają sercu wydajniej pracować.

Zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidyny sprawiają, że serce staje się mocniejsze, ale jednocześnie zmniejszają częstotliwość skurczów. Z tego powodu głóg jest polecany szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Ponadto głóg zawiera znaczne ilości kwercetyny, błonnik, kwasy fenolowe, garbniki, olejki eteryczne, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, a także minerały: krzem, mangan, potas, wapń i żelazo.

Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości głogu należy zaliczyć:

  • korzystny wpływ na serce i układ krążenia;
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL;
  • obniżanie ciśnienia krwi;
  • działanie przeciwzapalne;
  • wzmacnianie odporności organizmu;
  • działanie antystresowe;
  • eliminowanie wolnych rodników;
  • wspomaganie trawienia.

Głóg na serce

Preparaty z głogiem zalecane są w szczególności osobom, które zmagają się z chorobą wieńcową lub innym stanem chorobowym układu krążenia, a także pacjentom po przebytym zawale mięśnia sercowego. Zawarte w głogu flawonoidy mogą skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Działają także rozkurczowo, dzięki czemu serce pracuje wydajniej. Mają one także przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i antyarytmiczne właściwości.

Zawarta w głogu witamina PP działa również rozszerzająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu.

Głóg na wysoki cholesterol

Ekstrakty zawarte w głogu mają działanie hipolipemiczne oraz wpływają na obniżenie cholesteru LDL (tzw. "zły cholesterol") i trójglicerydów. Jednocześnie podwyższają poziom cholesterolu HDL ("dobry cholesterol").

Zawarte w głogu proantycyjanidy są niezwykle istotne w profilaktyce zmian miażdżycowych. Ponadto uważa się, że głóg może zmniejszać istniejące już złogi miażdżycowe.

Głóg na odporność

W kwiatach i owocach głogu są zawarte znaczne ilości witaminy C, która ma pozytywny wpływ na odporność. Ponadto zawarte w głogu flawonoidy mają działanie przeciwzapalne. Głóg jest także bogatym źródłem witaminy PP, która pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry, przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.

Głóg ma również działanie przeciwdrobnoustrojowe w stosunku do chorobotwórczych bakterii i grzybów, na które działa neutralizująco.

Głóg na stres

W głogu zawarte są olejki eteryczne, które wpływają odprężająco i relaksująco na organizm. Głóg ma działanie uspokajające i kojące na układ nerwowy. Preparaty z głogiem mogą więc być stosowane przez osoby narażone na stres i uprawiające aktywność fizyczną.

Ponadto składniki zawarte w kwiatach i owocach głogu znakomicie dotleniają mózg, dzięki czemu głóg może być skuteczny w leczeniu zawrotów i bólów głowy o przewlekłym charakterze, a także pomaga w walce z bezsennością.

Głóg na trawienie

Zawarte w kwiatach i owocach głogu substancje czynne dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Przetwory z głogu mogą być pomocne w leczeniu niestrawności oraz biegunki.

Zastosowanie głogu

Głóg najczęściej kojarzy się z praparatami wzmacniającymi serce i układ krążenia, które można zakupić w aptece. Ich wybór jest naprawdę duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Występują one zarówno w postaci kapsułek, tabletek, jak i płynów.

Głóg można też samodzielnie wykorzystać w kuchni, żeby zrobić np. herbatę z głogu. W tym celu potrzebne będą zebrane wiosną i ususzone kwiaty głogu, bądź zebrane jesienią dojrzałe owoce.

Z owoców można także przygotować nalewkę, czy wyśmienite konfitury.

Głóg w kuchni

Napar z głogu

Przygotowanie naparu z głogu jest niezwykle proste i nie wymaga wiele wysiłku. Można go przyrządzić zarówno z owoców, jak i kwiatów głogu. W przypadku naparu z owoców, wystarczy wsypać do szklanki dwie łyżeczki owoców, zalać je gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem ok. 15 minut. Napar z kwiatów przygotowuje się identycznie, tylko wystarczy 1 łyżeczka suszonych kwiatów głogu.

Głóg można także dodawać do herbaty np. z miodem lub innymi zdrowymi dodatkami.

Napar z głogu doskonale działa na właściwą pracę serca, korzystnie wpływa na krążenie. Ponadto napar z głogu może świetnie wpływać na łagodzenie stanów napięcia psychicznego oraz ułatwia zasypianie.

Nalewka z głogu

Owoce głogu należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Ewentualnie można je zebrać i zamrozić na jedną noc.

Istotny jest też czas leżakowania gotowych butelek z nalewką. Zaleca się, żeby był to okres nawet 1 roku.

Składniki:

1 kg dojrzałych owoców głogu

4 szklanki spirytusu

4 szklanki przegotowanej wody

50 dkg cukru

kawałek laski cynamonu

10 goździków

skórka starta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce głogu należy umyć, wsypać do wysokiego naczynia np. słoika i rozgnieść. Zalać spirytusem wymieszanym z 1 szklanką wody. Naczynie szczelnie zakryć i odstawić na 2 tygodnie. Codziennie należy potrząsnąć naczyniem.

Po upływie 2 tygodni zlać spirytus z owoców.

Zagotować 3 szklanki wody z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i gożdzikami. Gotować kilka minut, przecedzić, ostudzić.

Połaczyć spirytus z wystudzonym syropem. Przelać do butelek i odstawić na co najmniej 8 tygodni., a najlepiej nawet na 8 miesięcy.

Nalewka z głogu ma doskonałe działanie na serce. Ponadto wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieneim.


Dżem z owoców głogu

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, dżem z owoców głogu posiada cenne właściwości prozdrowotne. Jest pomocny przy chorobach serca, a także pomaga na problemy trawienne.

Dojrzałe owoce najlepiej zbierać jesienią, są wtedy najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

Składniki:

500 g owoców głogu

250 g cukru

1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Głóg należy umyć, oczyścić i wycisnąć pestki. Owoce bez pestek zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, dosypać cukier i kwasek cytrynowy. Gotować do momentu, aż dżem zgęstnieje i stanie się szklisty.

Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Każdy słoik zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Przeciwwskazania w stosowaniu głogu

Głóg ma na tyle łagodne działanie, że może być stosowany przez dłuższy czas bez wywoływania żadnych skutków ubocznych.

Powinny uważać na niego jedynie osoby z niskim ciśnieniem, z uwagi na ryzyko oslabienia i omdleń, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

 

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.