Działanie kwasów tłuszczowych Omega-3 na organizm człowieka
Asparaginian Cardio Duo, 50 tabletek

Asparaginian Cardio Duo, 50 tabletek

Cena 10,08 zł
Bodymax Tonik Od Serca, 750 ml

Bodymax Tonik Od Serca, 750 ml

Cena 38,06 zł
Hirudoid, żel, 40 g

Hirudoid, żel, 40 g

Cena 20,85 zł

Działanie kwasów tłuszczowych Omega-3 na organizm człowieka

0,0 (0)

Kwasy Omega-3 i Omega-6 to niezbędne dla zdrowia człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, dlatego konieczne jest przyjmowanie kwasów Omega wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i procesie wzrostu oraz różnicowania komórek.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 możemy podzielić na 3 grupy:

  • kwasy α-liponowe - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich,
  • kwasy eikozapentaenowe - EPA (Eicosapentaenoic acid),
  • kwasy dekozakeksaenowe - DHA (Decosakexaenoic acid).

Jaki wpływ mają kwasy tłuszczowe Omega-3 ?

  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 są istotnym elementem prawidłowo zbilansowanej i zróżnicowanej diety. W wielu badaniach wykazały one działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

    >>> Preparat Biomarine
  • Wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia.

Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia poprzez:

- działanie antyarytmiczne - szczególne znaczenie ma zmniejszanie podatności na komorowe zaburzenia rytmu (migotanie komór), co obniża ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45%;
- działanie hipotensyjne poprzez obniżenie oporu naczyń obwodowych;
- poprawę funkcji komórek śródbłonka naczyń krwionośnych (endothelium);
- hamowanie agregacji płytek krwi i zmniejszanie lepkości krwi - spadek ryzyka powikłań zatorowo-zakrzepowych;
- obniżanie poziomu trój glicerydów;
- działanie przeciwzapalne;

>>> Preparat Biocardine

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe - szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 - wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne.

Kwasy tłuszczowe omega 3 - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) są niezbędne dla życia człowieka - są głównym składnikiem fosfolipidów błon komórkowych, stanowią około 36% kwasów tłuszczowych mózgu, siatkówki oka i plemników

  • Stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego.

    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują zwłaszcza ryby morskie, mogą działać terapeutycznie w różnych schorzeniach neurologicznych. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę jako składniki strukturalne fosfolipidów błon komórkowych mózgu oraz biorą udział w regulacji czynności układu nerwowego poprzez modyfikację systemu przekaźnikowego oraz regulację funkcji receptorów membranowych
  • Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w naszym organizmie

    Wpływają na krzepnięcie krwi, zwężanie oskrzeli, różnicowanie komórek, reakcje naczynioruchowe, reakcje układu odpornościowego. Ponadto ze względu na ich udział w budowie serotoniny (hormon szczęścia) wykazują antydepresyjne działanie. Ich niski poziom, poza wymienionymi stanami depresyjnymi, może wywoływać również zaburzenia emocjonalne.
  • Wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.

    Kwasy z szeregu Omega odgrywają kluczową rolę w fizjologii skóry. Niedobór tych związków prowadzi do łuszczenia się i pogrubienia naskórka oraz zwiększonego dyfundowania z niego wody. Spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z przyczyn trądziku pospolitego.
    Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na skórę poprzez:
    - pomoc w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i trądzikiem;
    - leczenie odleżyny, owrzodzenia i czyraki;
    - przyspieszanie regeneracji naskórka i skóry właściwej;
    - pomoc przy kuracji zapobiegającej wypadaniu włosów;
    - symulację zdrowego wzrostu włosów;
    - przyspieszanie tempa gojenia się oparzeń;
    - wzmacnianie paznokci oraz ochronę ich przed rozdwajaniem i łamaniem.
  • Pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa.

    Kwasy Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym.
    Kwas Omega-3 wykazuje korzystny wpływ na układ kostny poprzez:
    - łagodzenie objaw choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz innych schorzeń stawowo–kostnych;
    - sprzyjanie likwidacji przewlekłych stanów zapalnych;
    - zwiększanie skuteczność leków przeciwzapalnych;
    - zmniejszanie resorpcję kości (utratę masy kostnej) wspomagając profilaktykę i leczenie osteoporozy. Badania wykazały, że nadmiar kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3 są przyczyną zwiększonej symulacji resorpcji kości.
  • Wspomagają odchudzanie

    Kwasy omega-3 i omega-6 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Poza tym wspomagając pracę mózgu ułatwiają jego odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową - leptynę. Hormon ten wpływa na zmniejszanie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organiźmie człowieka jest propocjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U ludzi z nadwagą i otyłych jest go więc za dużo. To z kolei powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny powodując zaburzenia łaknienia. Wzbogacenie diety w kwasy omega-3 i omega-6 reguluje ten proces, ułatwiając nam spalanie tkanki tłuszczowej.
  • Podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie i wirusy.

    Podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju. Natomiast po przebytej chorobie wspomagają procesy regeneracyjne. Ponadto przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmom i różnego typu alergiom.

Wykazano związek niedoboru kwasów tłuszczowych omega 3 z następującymi chorobami:

  • endokrynologicznymi (rozregulowany system hormonalny)
  • metabolicznymi (cukrzyca, otyłość)
  • układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość -zespół ADHD, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja)
  • nowotworami
  • dermatologicznymi (egzemy, pęknięcia skóry - np. pięt),
  • układu odpornościowego (alergie, stany zapalne)
  • układu pokarmowego (zaburzenia trawienia -regulowane przez prostaglandyny).
  • układu krążenia (miażdżyca)

Objawy, które towarzyszą deficytowi omega-3 w organizmie to:

  • sucha skóra i włosy,
  • problemy z drogami oddechowymi (astma, zapalenie oskrzeli),
  • pękanie skóry na piętach,
  • częste oddawanie moczu,
  • pragnienie,
  • nadwaga,
  • zespół suchego oka,
  • apetyt na tłuszcze,
  • wolne gojenie się ran,
  • obniżenie odporności,
  • "brzydkie" paznokcie,
  • chroniczne zapalenie gardła,
  • kurcze nóg w czasie chodzenia,
  • częste infekcje ucha środkowego,
  • o wiele szybsze starzenie się,
  • choroby układu krążenia (zawał, wylew).

Głównymi naturalnymi źródłami kwasów Omega-3 są:

  • Łosoś atlantycki
  • Sardela europejska
  • Sardynki w sosie pomidorowym
  • Śledź atlantycki
  • Makrela atlantycka
  • Pstrąg tęczowy
  • Miecznik (ryba miecz)
  • Tuńczyk biały
  • Halibut smażony
  • Dorsz atlantycki
  • Len
  • Orzechy włoskie
  • Olej rzepakowy
  • Zielone warzywa liściaste

Jeżeli z jakiś powodów nie jest możliwe spożywanie pokarmów bogatych w Omega-3 należy dostarczać nienasycone kwasy Omega-3 w postaci suplementów diety bogatych w ten składnik. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo produktów zawierających ten bardzo cenny składnik:

>>> Preparaty z kwasem Omega-3

>>> Trany z kwasem Omega-3

 

mgr farm. Wiktor Pawliczak

Ukończył farmację na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Prywatnie miłośnik gór. Każdy wolny weekend stara się wykorzystać aktywnie przemierzając szlaki górskie. Gdy aura nie rozpieszcza i nie ma możliwości wybrać się na szlak, dobra gra strategiczna z powodzeniem wypełnia tą lukę.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.