Czym słodzić kawę i herbatę? Najlepsza alternatywa dla cukru

Czym słodzić kawę i herbatę? Najlepsza alternatywa dla cukru

0,0 (0)

Dietetycy alarmują, że jemy za dużo cukru w najróżniejszych produktach, a przez to tyjemy i szkodzimy naszemu zdrowiu. I choć często słyszymy, że cukier jest niezdrowy, zjadamy go rocznie nawet 40kg! na osobę pod różnymi postaciami. Ponieważ całkowite wyeliminowanie cukru z naszej diety, może okazać się trudne, warto wiedzieć, czym możemy go zastąpić. Lista zdrowych zamienników cukru jest całkiem spora. Wśród produktów, które możemy z powodzeniem stosować zamiast cukru są m.in.:

  1. ksylitol,
  2. syrop z agawy,
  3. melasa,
  4. stewia.

KSYLITOL

czyli cukier wytwarzany z kory brzozy, który zawiera aż o 40 procent kalorii mniej niż cukier tradycyjny. Można słodzić nim praktycznie wszystko i być spokojnym o nadmierne kalorie, jest idealny dla cukrzyków. Ma sporo korzyści zdrowotnych: przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, wspomaga przyswajanie magnezu i wapnia. Według wielu badań wpływa również pozytywnie na mikroflorę jelitową, a jego długotrwałe przyjmowanie, może zahamować łaknienie na słodycze.

SYROP Z AGAWY

najczęściej znajdziemy go na półkach w sklepach ze zdrową żywnością. Głównym składnikiem syropu z agawy jest fruktoza zaburzająca mechanizm sytości. Jego popularność wynika z przyjemnego, bardzo słodkiego smaku, który jest trzykrotnie silniejszy niż w przypadku białego cukru. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (15-30) i jest zależny od zawartości fruktozy – im więcej fruktozy w składzie, tym niższy IG. 100 g syropu z agawy dostarcza 310 kcal, czyli o ok. 25 procent mniej niż cukier. Jest jednak słodszy, więc w kuchni można go użyć mniej i w konsekwencji zredukować ilość kalorii nawet o połowę w porównaniu z użyciem cukru.

MELASA

występuje w postaci ciemnobrązowego syropu. Zawiera żelazo, magnez, potas, wapń, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B. Można nią posmarować pieczywo, dodać do musli, twarogu czy naleśników. Nadaje się również do słodzenia kawy i herbaty, wypieku ciast i pierników, a także jako składnik marynat. 100 g melasy dostarcza ok. 290 kcal.

STEWIA

od stuleci była wykorzystywana przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i lecznicza. Indianie wykorzystywali ją do słodzenia potraw i napojów, jako lek na dolegliwości trawienne, nadciśnienie tętnicze, zgagę, otyłość, a także jako środek wzmacniający serce i układ krążenia. Stewia jest zalecana przede wszystkim osobom mającym problemy z cukrzycą oraz otyłością. Ma działanie antyoksydacyjne, bo zawiera flawonoidy. Ma również szereg innych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega próchnicy zębów. Ma też minerały m.in. żelazo, fosfor, wapń, potas, sód, magnez, cynk, witaminy A i C. Jest także bogata w błonnik pokarmowy. Stewia nie tylko nie dostarcza kalorii, ale również zmniejsza łaknienie i chęć podjadania, wspomagając utratę wagi. Popularność stewii sprawiła, że obecnie dostępna jest pod różnymi postaciami. Kupimy ją przede wszystkim pod postacią suszu z liści, tabletek, koncentratów, proszków i płynów. Stewia doskonale sprawdzi się w kuchni. Stosuje się ją według własnego uznania do słodzenia napojów i potraw. Może być bardzo długo przechowywana i nie ulega fermentacji, dzięki czemu nadaje się do wszelkiego rodzaju marynat i przetworów. Jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego jest idealna do pieczenia i gotowania. W temperaturze do 200°C nie ulega rozpadowi, może być więc stosowana do produkcji dżemów, galaretek, a także do pieczenia ciast i ciasteczek. Można stosować ją również do produkcji zdrowych soków, słodzenia kawy, herbaty, zimnych i gorących napojów, jogurtu, budyniu, sałatek, różnego rodzaju sosów i deserów czy naleśników.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.