Czym jest zakwaszenie organizmu? Objawy, przyczyny, leczenie.
Zakwaszenie organizmu to stosunkowo nowe zjawisko. Pojawia się wraz ze zwiększoną ilością przetworzonego pożywienia. W efekcie spożywania produktów wysoko przetworzonych dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej, a co za tym idzie dolegliwości zdrowotnych. Warto na chwilę zatrzymać się i zastanowić jak uniknąć zakwaszenia organizmu.
Jak już zostało wspomniane powyżej pojęcie zakwaszenia organizmu to termin, który pojawił się dopiero kilka lat temu. Zjawisko to rozprzestrzenia się, ponieważ społeczeństwo spożywa coraz to więcej produktów wysoko przetworzonych np. typu fast food, duże ilości mięsa, zbóż oraz produktów mlecznych. Natomiast dieta uboga jest w owoce oraz warzywa. W tej właśnie sytuacji dochodzi do dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej.
Zakwaszenie organizmu może objawiać się w różny sposób m.in. poprzez przybieranie na wadze, łamliwe paznokcie, matowe włosy, częste infekcje oraz poprzez inne schorzenia, które nie koniecznie muszą wskazywać na zakwaszenie organizmu. Wiele osób pewnie zastanawia się, czy zakwaszenie organizmu rzeczywiście istnieje, czy to tylko chwyt reklamowy, który ma za zadanie przyciągać potencjalnych klientów do aptek po coraz to nowe suplementy diety.
W organizmie mamy dość szeroką skalę pH, a mianowicie od 0 do 14. Różne płyny w organizmie mają różne pH, które powinno być utrzymywane na odpowiednim poziomie. Najbardziej kwaśne środowisko istnieje w żołądku i płyn tam znajdujący się ma pH na poziomie 2. Innym przypadkiem jest mocz, który może mieć zarówno odczyn lekko kwaśny, obojętny, jak i lekko zasadowy. Wszystko to przez nerki, które odpowiadają za wydalanie z organizmu zbędnych substancji przemiany materii.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Do zakwaszenia organizmu dochodzi w szczególności poprzez nieprawidłową dietę. Każdego dnia spożywamy zarówno produkty kwasotwórcze, zasadotwórcze oraz obojętne. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, monocukry, kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne, które następnie są metabolizowane. Od efektu tych przemian zależy, czy żywność działa kwasotwórczo, czy zasadotwórczo. Na to oddziaływanie wpływa stężenie w produkcie fosforu, siarki i chloru (kwasotwórcze), wapnia, magnezu, sodu i potasu (zasadotwórcze), a także powstawanie kwasu węglowego oraz innych kwasów w wyniku metabolizmu. Oprócz niewłaściwej diety wpływ na zakwaszenie organizmu mogą mieć takie czynniki jak: stres, nadmierna aktywność fizyczna, głodzenie się czy też stosowanie różnego rodzaju używek.
Objawy zakwaszenia organizmu
Objawy zakwaszenia często są ciężko zauważalne i mogą być mylone z innymi dolegliwościami. Zakwaszenie może prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń m.in. enzymatycznych. Bardzo ciężko jednoznacznie stwierdzić czy to zakwaszenie odpowiada za konkretne dolegliwości. Jednakże jeżeli pojawia się u nas dolegliwości takie jak wymienione poniżej należy zastanowić się czy nie mamy do czynienia właśnie z zakwaszeniem.
- brak energii, stałe zmęczenie, depresja
- nerwowość, pobudzenie bez powodu, drażliwość,
- zapalenie dziąseł, zajady,
- biegunki, pieczenie odbytu,
- predyspozycje do zapalenia jelit,
- podrażnienie i pieczenie dróg moczowych,
- katar,
- sucha skóra, skłonna do podrażnień w miejscach największej potliwości,
- cienkie, łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
- słabe włosy ze skłonnością do wypadania,
- skurcze łydek,
- sztywnienie szyi,
- zmniejszenie masy kostnej, osteoporoza, reumatyzm, artretyzm,
- zapalenie ścięgien,
- migrujące bóle stawów.
Jak sprawdzić, czy doszło do zakwaszenia organizmu?
Otóż najprostszą metodą na sprawdzenie zakwaszenia jest użycie papierka lakmusowego kilka razy w ciągu jednego dnia. Obserwację należy rozpocząć od pierwszego, porannego moczu. Po zebraniu wszystkich „pomiarów” należy utworzyć wykres. Jeżeli wykres układa się w linie prosta bądź też lekko wznosząca się oznacza do, że możemy mieć do czynienia z zakwaszeniem organizmu. Należy zauważyć, iż pH moczu zmienia się wraz ze spożywanym posiłkiem, a co za tym idzie wraz z porą dnia. Warto zauważyć, iż wahania pH widoczne są jedynie w moczu. Jeżeli zmienia się pH innych płynów ustrojowych jest to niepokojące zjawisko i może świadczyć o poważnych zaburzeniach zdrowotnych.
Ważne:
Należy zwracać szczególną uwagę na produkty, które spożywamy. Bez wątpienia do składników odkwaszających organizm należą warzywa i owoce, natomiast do tych zakwaszających należy zaliczyć mięso, nabiał czy też zboża, najogólniej mówiąc wszystkie pozostałe produkty. Zarówno warzywa, jak i owoce powinny być składnikiem każdego posiłku i towarzyszyć pozostałym składnikom pokarmowym.
Aby uniknąć zakwaszenia organizmu należy zastosować się do kilku poniższych rad:
1. Jedz warzywa i owoce do każdego posiłku,
2. Pamiętaj, aby owoce i warzywa stanowiły ok. 70% jadłospisu
3. Pij ok. 2 litrów wody mineralnej każde dnia,
4. Wyklucz z jedzenia produkty wysoko przetworzone takie jak słodkie napoje, fast food, instant.
5. Rzuć palenie
6. Spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu,
7. Wysypiaj się.
Bez wątpienia najważniejszym czynnikiem zapobiegającym zakwaszeniu organizmu jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta, jednakże w niektórych przypadkach konieczne staje się wspomaganie organizmu środkami dostępnymi w aptekach:
- Proszek Zasadowy, 300 g
- Proszek Zasadowy Tabs, 30 tabletek
- Bizmutu Galusan Zasadowy Hasco, proszek 2 g
- Eliminacid, 30 tabletek
- HERBAYA CHLORELLA DETOX
- Detox + Cholester, 60 tabletek
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.