B jak bądź zdrów!
Chociaż organizm ludzki potrafi wytrzymać naprawdę wiele – codzienny pośpiech, niezbilansowane posiłki, jedzenie na mieście, alkohol i palenie papierosów – potrafią mocno nadszarpnąć nasze zdrowie. Lojalny organizm wysyła znaki ostrzegawcze. Wypadanie włosów, łamiące się paznokcie, szara cera, osłabienie i brak koncentracji, kłopoty związane z utrzymaniem prawidłowej wagi lub zrzuceniem zbędnych kilogramów – to oznaki niedoborów w organizmie, powstałych na skutek złego odżywiania się. Warto wtedy popracować nad dietą i ruchem, a żeby wspomóc te działania – sięgnąć po suplementy diety.
Drożdże piwowarskie jako dobroczynny suplement diety
Suplementy diety to składniki żywności, substancje dodatkowe, gotowe produkty spożywcze oraz tabletki, kapsułki, proszki lub płyny, których spożycie przynosi nam dodatkowe korzyści zdrowotne. Ich zadaniem jest dostarczyć nam w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje o działaniu żywieniowym, lub fizjologicznym. Pomogą schudnąć, podbudują układ odpornościowy, poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów — ogólnie wzmocnią organizm. Polepszą też samopoczucie. Zawierają wyciągi z ziół, witaminy, mikroelementy, substancje typu CLA, L-karnityna czy drożdże. Te ostatnie są prawdziwą skarbnicą odżywczego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B oraz wiele substancji mineralnych, m.in. magnez, fosfor, cynk, selen, żelazo, chrom, miedź, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Drożdże piwowarskie można kupić w aptekach w postaci tabletek. Często dodatkowo wzbogacane są różnymi ziołami, np. melisą i miętą. Nim jednak przybiorą formę tabletek poddawane są wstępnemu przetworzeniu - zostają wysuszone i oczyszczone oraz często pozbawione goryczy.
Te wspaniałe B
Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B. Zadaniem tiaminy, czyli witaminy B1 jest przekształcenie węglowodanów dostarczanych z pożywieniem, w energię. Niedawno naukowcy zaobserwowali, że u osób chorych na cukrzycę spada poziom witaminy B1, a właśnie tiamina jest naturalną ochroną komórek przed wysokim stężeniem glukozy. Jest też istotnym wsparciem dla pracy serca oraz układu nerwowego. Ryboflawina – witamina B2 – ma z kolei ogromne znaczenie dla ochrony oczu. Zapobiega występowaniu jaskry, wywołującej zaćmę, a także opóźnia rozwój tej groźnej choroby. Dobroczynne działanie witaminy B2 zostało stwierdzone także w zakresie zmniejszania częstotliwości migren oraz łagodzenia zmian skórnych. Dowiedziono też, że bierze ona udział w syntezie hormonów tarczycy, które utrzymują właściwe tempo przemiany materii.
Odporność wzmocniona
W drożdżach obecna jest też witamina B3. Jej rola polega na wspomaganiu przemiany węglowodanów oraz pracy układów krwiotwórczego i ośrodkowego układu nerwowego.
Niezwykle cenne jest też uzupełnienie witaminy B12, gdyż jej niedobór zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a nawet choroby Alzheimera. Jest ona niezbędna do procesu podziału komórek i wytwarzania czerwonych krwinek. Zapobiega zaburzeniom neurologicznym oraz objawom drętwienia, oraz mrowienia. Odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina B15 z kolei wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczowy, pobieranie tlenu przez tkanki oraz odkładanie się glikogenu w mięśniach i wątrobie. Ze względu na te wszystkie cenne dla zdrowia składniki drożdże w postaci preparatu są zalecane m.in. w przypadku przebytej choroby i zabiegu operacyjnego, ogólnej demineralizacji organizmu, w wielu chorobach skórnych – zwłaszcza wieku młodzieńczego, zakażeniach żołądkowo-jelitowych, schorzeniach wątroby, przy niedokrwistości oraz dolegliwościach sercowo-naczyniowych i miażdżycy.