Acerola to owoc bardzo bogaty w witaminę C, a także polifenole i karotenoidy o działaniu antyoksydacyjnym. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że jest ona coraz chętniej włączana do codziennej diety. Zobacz, gdzie najczęściej acerola znajduje swoje zastosowanie.
Owoc na wagę złota. Co to jest acerola?
Acerola jest krzewem, który pochodzi z tropikalnych Wysp Karaibskich. Jedyną częścią jadalną są jej owoce, które wyglądem przypominają wiśnie – stąd wzięła się jej wymienna nazwa – wiśnia z Barbados. Małe, czerwone owoce z drobnymi pestkami przypominają nasze wiśnie lub czereśnie, ale smakują inaczej i mają szereg różnych właściwości. Owoce aceroli są drobne, ale ich potencjał prozdrowotny przewyższa wiele innych i znacznie większych owoców – wyróżnia się szerokimi właściwościami prozdrowotnymi. Popularne są m.in. tabletki oraz sok z aceroli. Na co pomaga ten niepozorny owoc i jakie ma zastosowanie?
Właściwości aceroli
Bogate źródło witaminy C. Acerola zyskała ogromną międzynarodową popularność stosunkowo niedawno, bo w ubiegłym wieku ze względu na dużą ilość witaminy C. Jest najcenniejszym, naturalnym źródłem kwasu askorbinowego. Badanie właściwości prozdrowotnych aceroli wykazało, że spożycie jedynie 3 owoców pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłego na witaminę C.
Jeśli chodzi o właściwości przeciwutleniające, jest jednym z najważniejszych produktów superfoods. To nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, zawierające cenne i różnorodne składniki działające na organizm człowieka bardzo korzystnie. Superfoods uzupełniają dietę, m.in.: o przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, witaminy i minerały, błonnik oraz aminokwasy.
Pozostałe właściwości Aceroli – wiśni z Barbados.
Acerola jest też bogata w witaminę A, E, z grupy B (niacyna, ryboflawina, tiamina), fosfor, żelazo oraz wapń. Jak wspomnieliśmy, zawiera też sporo karotenoidów i polifenoli, czyli związków również mających działanie antyoksydacyjne. Zdolności te pozwalają unieszkodliwiać wolne rodniki w organizmie, hamują procesy starzenia się, poprawiają kondycję i wygląd skóry, redukują ryzyko chorób cywilizacyjnych i przewlekłych, zapobiegają niebezpiecznym zmianom na poziomie komórkowym i w DNA, a także obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę czy cukrzycę.
Antocyjany dodatkowo ochraniają układ sercowo-naczyniowy oraz poprawiają przepływ krwi za pośrednictwem właściwości stymulujących uwalnianie tlenku azotu i rozszerzania naczyń krwionośnych. Antocyjany zawarte w aceroli mają też działanie przeciwkrzepliwe i są korzystne dla układu wzrokowego.
Systematyczne spożywanie owoców aceroli lub wzbogaconych o nią soków czy preparatów poprawia też ogólną odporność organizmu na stany zapalne, podatność na infekcje oraz choroby neurodegeneracyjne. Ceni się ją także jako produkt wspomagający układ odpornościowy profilaktycznie, w trakcie chorób lub w okresach rekonwalescencji.
Acerolę powinny też regularnie jadać osoby walczące z cukrzycą typu 2 oraz nadwagą. Udowodniono, że może ona przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru u chorych i ma działanie regulujące poziom glukozy we krwi oraz wspomagające gospodarkę węglowodanową.
Acerola – zastosowanie
Soki, konfitury, tabletki czy proszek z aceroli mogą być stosowane w codziennej diecie w celu uzupełnienia witaminy C. W smaku owoce aronii są lekko kwaśne, mogą być świetnym uzupełnieniem przetworów, a zarazem urozmaiceniem zdrowej, zbilansowanej diety. Na wakacjach na Karaibach można jeść świeże owoce, ale w Polsce dostępne są w innej postaci – jako przetwory lub soki, gdyż szybko ulegają fermentacji, a także w formie suszonej. Jednak w Polsce acerola – owoc – nadal nie jest popularna w kuchni. Suszoną acerolę można stosować jako dodatek do musli, jogurtów czy wypieków. W sezonie zimowym z kolei dobrym pomysłem będą rozgrzewające napary.
Wybierając soki czy dżemy, warto zwracać uwagę na ich skład – najlepsze będą produkty bez dodatku cukru lub z jego obniżoną zawartością. Przetwory sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy placków i jogurtu naturalnego. Wyjątkowo naturalną formą jest sok, który można znaleźć bez dodatków.
Dodatkowo jako alternatywa dostępna jest acerola w tabletkach lub w proszku – sproszkowany owoc można dodać m.in. do owsianki lub koktajli.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi 75 mg (1 mg/kg masy ciała)2. Ważne jest, aby przy przyjmowaniu suplementów z acerolą sprawdzić dokładnie zalecenia i propozycję dawkowania na opakowaniu, by nie przekroczyć dobowej normy. Najczęściej są to 1-3 tabletki dziennie lub 0,5-2 łyżeczki proszku, który można dodać do wody, herbaty czy koktajlu. Z kolei w przypadku soku zalecane ilości to zwykle około 10-50 ml.
Źródła
Cieślik E., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, 2, s. 93-100.
Majewski J., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, „Med. Rodz.” 2018, 21(2A), s. 32-35.