Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego
Balsolan, maść 30 g

Balsolan, maść 30 g

Cena 12,78 zł
EPADERM Cream, krem do ciała, 150g

EPADERM Cream, krem do ciała, 150g

Cena 36,23 zł

Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego

0,0 (0)

Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy można wykorzystać na wiele sposobów: w kuchni, w kosmetyce oraz do pielęgnacji dzieci już od pierwszych miesięcy życia. Stanowi źródło witamin oraz składników mineralnych. Świetnie nadaje się do skóry suchej, działa przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza gojenie ran. Stosowany w odpowiedni sposób i w ograniczonych ilościach może przynieść wiele dobrego.

Charakterystyka – czym jest olej kokosowy, pochodzenie

Olej kokosowy, zwany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym to produkt uznany za żywność superfoods. Uważa się go za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Uzyskuje się go z owoców palmy kokosowej uprawianej głównie w Indonezji, Indiach, Malezji, na Filipinach i Sri Lance. Mieszkańcy tych obszarów uważają palmy kokosowe za "drzewo życia", a kokosy są używane jako lekarstwo na różne dolegliwości i choroby.
Olej kokosowy wytwarzany jest z kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej.

Rodzaje oleju kokosowego

Olej kokosowy pod względem sposobu wytwarzania dzieli się na:

1. rafinowany – produkt wysoko przetworzony, po procesie rafinacji, który obejmuje bielenie i dezodoryzację. Taki olej jest często poddawany obróbce termicznej w bardzo wysokich temperaturach, co powoduje utratę cennych antyoksydantów. Olej rafinowany nie ma kokosowego aromatu, ani smaku;

2. nierafinowany – produkt nisko przetworzony, dzięki czemu zachowuje wiele wartości odżywczych. Produkuje się go z kopry, wiórków kokosowych lub ze świeżego miąższu kokosa. Najbardziej wartościowy olej z najwyższą zawartością składników bioaktywnych to taki o charakterystycznym kokosowo – orzechowym smaku i zapachu.

Wartości odżywcze oleju kokosowego

Olej kokosowy w zależności od temperatury przybiera inną postać: w temperaturze poniżej 25 stopni Celsiusza przybiera formę stałą, dlatego nazywany jest masłem kokosowym. W wyższej temperaturze natomiast staje się płynny i ma żółtą barwę.
Skład oleju kokosowego to w 90% bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych:

  • kwas laurynowy;
  • kwas mirystynowy;
  • kwas palmitynowy;
  • kwas kaprylowy;
  • kwas stearynowy;
  • kwas oleinowy;
  • kwas linolowy;
  • kwas kapronowy.

Jest również bogatym źródłem naturalnej witaminy E, która przywraca zmęczonej skórze witalność i młody wygląd. Posiada także witaminę K, wapń, cynk, żelazo oraz aminokwasy.

Wartość odżywcza Zawartość w 100 g oleju kokosowego
Wartość energetyczna 833 kcal
Kwasy tłuszczowe
nasycone 82,5 g
jednonienasycone 6,31 g
wielonienasycone 1,7 g
Minerały
Wapń 1 mg
Cynk 0,02 mg
Żelazo 0,05 mg
Witaminy
Witamina E 0,11 mg
Witamina K 0,6 µg

Wartości odżywcze oleju kokosowego


Właściwości oleju kokosowego

  1. Pielęgnuje skórę i włosy – dzięki zawartości antyoksydantów doskonale nadaje się do pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Chroni również przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także rozjaśnia przebarwienia i działa rozświetlająco na cerę. Ma również właściwości nawilżające, kojące i łagodzące podrażnienia oraz regenerujące suche, rozdwojone końcówki włosów.
  2. Wspomaga walkę z otyłością – przyspiesza spalanie tłuszczu. Uważa się, że przy spożywaniu 2 łyżek oleju kokosowego dziennie można zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w przeciągu 1 – 3 miesięcy.
  3. Korzystnie działa na układ pokarmowy – dzięki zawartości błonnika poprawia trawienie. Zwiększa również wchłanianie substancji odżywczych oraz działa probiotycznie na jelita.
  4. Zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Spożywanie oleju kokosowego ma wpływ na zwiększenie ilości "dobrego" cholesterolu – HDL - w organizmie przy jednoczesnym zmniejszeniu "złego" cholesterolu – LDL.
  5. Zapobiega próchnicy – wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
  6. Wzmacnia odporność – ma działanie przeciwwirusowe. Olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu może pomagać zwlaczać wirusy przeziębienia czy opryszczki, a także może likwidować bakterię powodującą wrzody. Można go również stosować jako naturalny probiotyk, dzięki działaniu przeciwgrzybicznemu.
  7. Poprawia funkcje poznawcze – może łagodzić objawy np. choroby Alzheimera.
  8. Profilaktyka cukrzycy – dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych może zapobiegać insulinooporności.
  9. Przyspiesza gojenie ran – dzęki właściwościom kojącym łagodzi podrażnienia i stany zapalne, pomaga odbudowywać uszkodzoną skórę.
  10. Łagodzi napady padaczkowe.
  11. Działa antystresowo – reguluje poziom hormonów w organizmie.

Zastosowanie oleju kokosowego:

Olej kokosowy w przemyśle spożywczym

Oleju kokosowego używa się głównie do smażenia potraw oraz jako dodatek do ciast, pieczywa, słodyczy. Przemysł spożywczy wykorzystuje olej kokosowy do produkcji czekolad, margaryn.

Dodatek oleju kokosowego nadaje potrawom orentalny, delikatnie kokosowy smak i aromat.

Olej kokosowy zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, dlatego też jest często stosowany przez wegetarian.

Olej kokosowy w przemyśle kosmetycznym

Olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Dodaje się go do wyrobu kremów nawilżających, przeciwzmarszczkowych, balsamów, maści, maseczek, mydeł, płynów do kąpieli oraz szamponów i serum do włosów.

Olej kokosowy dla dzieci

Olej kokosowy można wykorzystać do pielęgnacji skóry już od pierwszych miesięcy życia. Jest hipoalergiczny i zapobiega podrażnieniom, więc doskonale nadaje się w profilaktyce odpieluszkowego zapalenia skóry. Można go stosować również na zaczerwienienia skóry, trądzik oraz otarcia.

Olej kokosowy można stosować także na ciemieniuchę – należy za pomocą miękkiej szczoteczki wmasowywać olej w głowkę dziecka.

Olej kokosowy można również wykorzystać do zrobienia naturalnej pasty do zębów. Wystarczy wymieszać ćwierć szklanki oleju kokosowego, 5 łyżek ksylitolu, 2 łyżeczki olejku miętowego i pół szklanki sody oczyszczonej. Pasta ma działanie przeciwpróchnicze i przeciwzapalne.

Oleju kokosowego mozna używać np. do masażu dziecka. W połaczeniu z olejkiem eterycznym taki masaż będzie miał działanie uspokajające, relaksujące i ułatwiające zasypianie.

Olej kokosowy w ciąży

Olej kokosowy może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w ciąży. Kobietom ciężarnym zczególnie poleca się kosmetyki zawierające w swoim składzie olej kokosowy, ponieważ ma on doskonałe działanie na skórę: nawilża, regeneruje i zapobiega rozstępom.
Specjaliści polecają ssanie oleju kokosowego – zapobiega to próchnicy i stanom zapalnym jamy ustnej oraz zwiększa odporność.

Zagrożenia związane ze stosowaniem oleju kokosowego

Pomimo niewątpliwych zalet związanych ze stosowaniem oleju kokosowego, może on nieść ze sobą pewne zagrożenia. Nadmierna ilość tego tłuszczu w diecie może wpłynąć na podwyższenie cholesterolu LDL, zwiększać ciśnienie krwi, zaburzać pracę jelit oraz wywoływać reakcje alergiczne. Uważa się, że bezpieczna ilość to 2 łyżki dziennie. Ważne jest więc, żeby nie przekraczać tej ilości w codziennej diecie.

Twoja opinia jest bardzo ważna.

Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.

ZALOGUJ SIĘ

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności.