5 ciekawostek zdrowotnych o szparagach
Bez wątpienia w obecnych czasach nastała moda na zdrowe odżywianie. Spożywanie owoców i warzyw jest bardzo istotne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Brokuły, cukinia, brukselka, a może szparagi? Jakie właściwości posiadają te niedocenione przez nas warzywa? Czy wiemy, jakich witamin dostarczają szparagi? Te i inne informacje znajdziecie w poniższym artykule.
Niestety w Polsce szparagi uznawane są za „towar luksusowy”, dlatego też ich spożycie jest na bardzo niskim poziomie. Również wiedza na temat tychże wspaniałych warzyw jest znikoma.
Szparagi to bez wątpienia jedne z najmniej kalorycznych warzyw, gdyż w 100g mamy tylko 22 kCal, są również bardzo pożywne i zawierają duże ilości białka.
Specjaliści zachęcają do spożywania szparagów, gdyż są one lekkostrawne oraz delikatne, dzięki czemu nie wywołują praktycznie żadnych skutków ubocznych. Nie obciążają również wątroby oraz nerek. Czy szparagi są zdrowe? Oczywiście, że tak!
Jakie witaminy mają szparagi?
Specjaliści zachęcają do spożywania szparagów, gdyż posiadają one w swoim różnego rodzaju witaminy. Są one cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Dostarczają również duże ilości witaminy A, która jest niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku, skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo warzywa te dostarczają wartościowych składników odżywczych takich jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, selen oraz kwas foliowy
Właściwości odżywcze i zdrowotne szparagów
- poprawiają pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika,
- zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
- zwiększają krzepliwość krwi,
- obniżają poziom cholesterolu,
- mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu,
- zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków,
- zawierają małe ilości sodu, dzięki czemu bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby z nadciśnieniem
- wykazują nieznaczne działanie moczopędne oraz przeczyszczające,
- nie są wskazane do spożycia przez osoby z dną moczanową oraz chorobami nerek, gdyż zawierają w swoim składzie związki purynowe.
Wartości odżywcze szparagów:
Wartość energetyczna - 22 kcal
Białko ogółem - 2.40 g
Tłuszcz - 0.22 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 1.30 g)
Błonnik - 2.0 g
Witaminy:
Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.162 mg
Ryboflawina – 0.139 mg
Niacyna - 1.084 mg
Witamina B6 - 0.079 mg
Kwas foliowy - 149 µg
Witamina A – 1006 IU
Witamina E – 1.50 mg
Witamina K - 50.6 µg
Minerały:
Wapń – 23 mg
Żelazo - 0.91 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 54 mg
Potas - 224 mg
Sód – 14 mg
Cynk - 0.60 mg
Szparagi jako afrodyzjak
Nie każdy wie, ale szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem. Jest to spowodowane tym, iż zawierają w swoim składzie fitoestrogeny, które wykazują podobne działanie do estrogenów, które u kobiet wywołują popęd płciowy.
Rodzaje szparagów
Dostępne są 3 odmiany szparagów: biała, zielona oraz fioletowa. W Polsce najbardziej rozpoznawane są szparagi białe, są one również uprawiane w naszym kraju, najwięcej w Wielkopolsce.
Szparagi zielone – wyrastają wysoko ponad ziemię, dzięki temu mogą uzyskać swój piękny zielony kolor. Są one najcieńsze ze wszystkich, bardzo aromatyczne, oraz mają wyrazisty, ostry smak. Dzięki temu, iż są miękkie nie wymagają obierania, a co za tym idzie zachowują najwięcej właściwości odżywczych. Największą popularność zdobyły we Francji, a uprawiane są głównie w amerykańskich plantacjach.
Szparagi białe – rosną pod ziemią, nie dociera do nich światło słoneczne, dlatego też nie wytwarzają żadnego barwnika. Są średniej grubości i są łagodne w smaku. Są nieco twardsze niż te zielone, dlatego też przed przygotowaniem konieczne jest ich obranie, co powoduje, iż tracą dużą ilość składników odżywczych.
Szparagi fioletowe – są najgrubsze ze wszystkich odmian, wyrastają tylko kilka centymetrów nad ziemię i mają purpurowo – fioletową barwę. W swoim składzie posiadają znacznie więcej cukru, a mnie błonnika niż pozostałe odmiany. Uprawa tego rodzaju szparagów jest dość trudna, gdyż trzeba zebrać je w odpowiednim momencie, zanim zabarwią się na kolor zielony, dlatego też są uprawiane głównie w Anglii i we Włoszech.