11 antybiotyków prosto z natury
Naturalne antybiotyki tak samo jak specyfiki na receptę zabijają bakterie będące przyczyną choroby. Jednak w przeciwieństwie do swoich syntetycznych odpowiedników nie powodują antybiotykooporności, nie wyniszczają naturalnej flory bakteryjnej oraz nie są toksyczne dla organizmu.
Czosnek
Czosnek jest uważany za najsilniejszy naturalny antybiotyk na świecie. Jest też bez wątpienia jednym z najstarszych specyfików stosowanych w medycynie ludowej na przeziębienie i grypę. Zawarte w czosnku aktywne związki siarki zwalczają drobnoustroje oraz mobilizują układ odpornościowy. Podczas infekcji zaleca się jedzenie 2 – 3 ząbków surowego czosnku dziennie, najlepiej zmiażdżonego 10 minut przed spożyciem. Powoduje to uwalnianie allinazy – enzymu, który wykazuje silne działanie antybiotykowe podobne do penicyliny. Ponadto przy zgniataniu czosnku uwalnia się jeszcze jeden enzym – ajoen, który działa wspomagająco na limfocyty w ich walce z wirusami wywołującymi infekcję.
Czosnek zaleca się przy przeziębieniu, rinowirusach, koronawirusach oraz grypie.
Syrop z czosnku i cytryny
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 cytryny
6 łyżek prawdziwego miodu
1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryn, miodem i wodą. Odstawić na 24 godziny w ciemne i chłodne miejsce. Przelać do butelki z ciemnego szkła.
Cebula
Cebula i sok z cebuli to idealny specyfik pomocny w zwalczaniu infekcji. Zawarte w niej fitochemikalia stymulują układ odpornościowy i zwalczają toksyny powodujące choroby i stany przewlekłe. Ponadto zawiera kwercetynę, która ma działanie przeciwwirusowe.
Zawiera ona silne związki o działaniu odkażającym, przeciwkaszlowym i zwalczającym ból gardła, a także wzmacniającym odporność. Związki te uwalniają się podczas krojenia lub miażdżenia warzywa.
Cebula zalecana jest na infekcje układu oddechowego zarówno o podłożu bakteryjnym, jak i wirusowym: kaszel, ból gardła, na bakteryjne zakażenia układu pokarmowego oraz na pasożyty.
Syrop z cebuli i miodu
Składniki:
2 – 3 cebule
kilka łyżek miodu
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać miodem. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Syrop jest gotowy do spożycia.
Imbir
Zawarte w korzeniu imbiru aktywne związki – zingiberol, zingiberen i gingerol wykazują silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność. Ponadto zawarte w imbirze olejki eteryczne działają napotnie, rozgrzewająco, łagodząco na bóle stawów i mięśni.
Imbir zaleca się na przeziębienie, grypę, a także na choroby układu pokarmowego i moczowego o podłożu bakteryjnym.
Wywar z imbiru
Składniki:
korzeń imbiru
gorąca woda
Przygotowanie:
Korzeń imbiru umyć i drobno pokroić. Zalać gorącą wodą i gotować kilka minut. Przecedzić.
Miód
Miód może być doskonałym lekarstwem na przeziębienie i towarzyszące mu kaszel oraz ból gardła. Dzięki zawartości nadtlenku wodoru ma działanie bakteriobójcze. Substancje antybiotyczne, które wystepują w miodzie to lizozym oraz apidycyna. Mają one właściwości niszczące bakterie zarówno gram – dodatnie, jak i gram – ujemne. Z tego powodu zalecany jest na trudno gojące się rany i chorobowe zmiany skórne. Doskonale zwalcza również grzyby z rodzaju Candida.
Miód przede wszystkim zaleca się na przeziębienie, chore gardło, chorobę wrzodową żołądka oraz bakteryjne zakażenia skóry.
Syrop miodowo – imbirowy
Składniki:
świeży korzeń imbiru
2 cytryny
naturalny miód
Przygotowanie:
Korzeń imbiru dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i pokroić na plastry. W wysokim słoiku układać na przemian warstwami: starty imbir, następnie plastry cytryny i kolejna warstwa to 2-3 łyżki miodu. Układać aż do wypełnienia słoika. Zapełniony słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Gotowy syrop przecedzić, przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce.
Olejek z oregano
Olejek eteryczny uzyskiwany z ziela oregano zawiera substancje aktywne: karwakrol i tymol, które mają silne działanie antybiotyczne. Bardzo skutecznie pomagają zwalczać wirusy, grzyby oraz bakterie. Są doskonałe na leczenie ciężkich, antybiotykoopornych zmian trądzikowych oraz gronkowca złocistego.
Ponadto olejek z oregano wspiera walkę z infekcjami i przeziębieniem, wzmacnia odporność oraz ma działanie przeciwbiegunkowe i odtruwające.
Olejek z oregano zalecany jest na bakteryjne zakażenia układu oddechowego, w tym ciężkie zapalenia płuc, na drożdżaki i ropnie, chorobę wrzodową żołądka, a także na ostre zatrucia pokarmowe.
Mikstura z olejkiem oregano
Składniki:
2 – 3 krople olejku z oregano
szklanka wody
sok z cytryny
Przygotowanie:
Olejek z oregano i sok z cytryny dodać do chłodnej wody i wymieszać. Tak przygotowaną miksturę można spożywać 3 razy dziennie.
Ekstrakt z pestek grejpfruta
Esencja uzyskiwana z nasion grejpfruta zawiera związki flawonowe, kwas askrobowy i cytrynowy, tokoferole, linomoidy, laringeniny- substancje niszczące bakterie. Co ciekawe, niszczą one również bakterie oporne na działanie antybiotyków syntetycznych. Ponadto ekstrakt z pestek grejpfruta zwiększa skuteczność antybiotyków przypisywanych przez lekarza na receptę.
Wyciąg z nasion grejpfruta wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Jest więc zalecany na problemy skórne wywoływane przez kandydozę. Jest też skuteczny w walce z grzybicą paznokci.
Echinacea
Echinacea – jeżówka purpurowa – stymuluje układ odpornościowy do większej produkcji leukocytów oraz pobudza je do wytwarzania interferonu, który ma działanie przeciwwirusowe. Ponadto zawarte w niej przede wszystkim polisacharydy, alkamidy, flawonoidy oraz związki fenolowe wspomagają układ odpornościowy w wychwytywaniu i niszczeniu bakterii i wirusów. Ponadto echinacea wykazuje działanie napotne i obniżające wysoką gorączkę.
Jeżówka purpurowa polecana jest przy infekcjach ze strony układu oddechowego, przeziębieniach, przy obniżonej odporności.
Herbata z jeżówki
Składniki:
1 łyżeczka suszonych ziół jeżówki purpurowej
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Echinaceę zalać wodą i gotować ok. 15 minut mieszając co jakiś czas. Odstawić na kolejne 15 minut do przestudzenia. Spożywać.
Chrzan
Korzeń chrzanu jest jednym z najstarszych naturalnych antybiotyków. Zawarte w nim glikozydy siarkocyjanowe wykazują działanie odkażające, niszczące bakterie, wirusy i grzyby. Ponadto działa wykrztuśnie i rozgrzewająco.
Chrzan zalecany jest przy przeziębieniach, uciążliwym kaszlu, stanach zapalnych zatok oraz na powiększone migdałki. Ponadto niszczy pasożyty w układzie pokarmowym.
Syrop z chrzanu
Składniki:
200 g startego korzenia chrzanu
1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
200 g miodu (najlepiej lipowy lub akacjowy)
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Chrzan wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na godzinę i przecisnąć przez gazę. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Zaleca się stosowanie 1 łyżki 3 razy dziennie. Syrop należy rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody.
Żurawina
Owoce żurawiny są najpopularniejszym naturalnym lekiem na infekcje ze strony układu moczowego.
Ponadto żurawina wykazuje właściwości chroniące żołądek przed stanami zapalnymi.
Sok żurawinowy
Składniki:
1 kg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
500 g cukru
700 ml wody
Przygotowanie:
W przypadku świeżej żurawiny należy ją przemrozić conajmniej 6 godzin przed przygotowaniem soku. Zmrożone owoce należy umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować ok. 2 godzin na małym ogniu.
Następnie tak przygotowany sok należy lekko przestudzić i dokładnie przecedzić, tak żeby wycisnąć z owoców cały sok. Powstały płyn należy ponownie zagotować i przelać do wyparzonych butelek lub słoików.
Kora lapacho
Lapacho to kora tropikalnego drzewa Tabebuja. Przygotowuje się z niej napój o wyjątkowych właściowościach. Dzięki zawartości składników aktywnych – lapacholu i betalapacholu ma ona działanie zabijające bakterie, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Spożywanie naparu z kory lapacho zaleca się przede wszystkim na wirusy grypy oraz opryszczki, a także w leczeniu chorób skóry o podłożu bakteryjnym (w tym gronkowca złocistego).
Herbata z lapacho
Składniki:
1 łyżka kory lapacho
500 ml wody
Przygotowanie:
Korę lapacho należy zagotować w 500 ml wody. Gotować pod przykryciem 15 – 20 minut i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Tymianek
Tymianek wykazuje bardzo silne działanie odkażające, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze. Zawdzięcza to zawartości tymolu oraz związkom fenolowym.
Badania naukowe wykazały, że zawarte w zielu tymianku olejki eteryczne mają silniejsze działanie niż syntetyczne antybiotyki. Skutecznie niszczą bakterie powodujące infekcje jamy ustnej, układu oddechowego, dróg moczowych oraz bakterie szpitalne, które są odporne na antybiotyki.
Tymianek zaleca się na męczący kaszel, ból gardła, zmiany trądzikowe oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Napar z tymianku
Składniki:
1 łyżka suszonego tymianku
300 ml wody
Przygotowanie:
Ziele tymianku zalać 300 ml wrzącej wody, przykryć i zaparzać ok. 15 minut. Zdjąć pokrywkę i po kolejnych 15 minutach przecedzić. Popijać małymi łykami w ciągu dnia.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.