10 korzyści zdrowotnych z jedzenia ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są jedną z przekąsek sezonu wiosenno – letniego, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem przez cały rok. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych mają również korzystny wpływ na zdrowie. Są uznawane za superfoods, ponieważ ich spożywanie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, nerwowy, kostny, a także pomagają zachować młody wygląd skóry oraz smukłą sylwetkę. Najlepsze są te przyrządzone według przepisu z babcinego zeszytu.
Ogórki małosolne przygotowuje się tak samo jak kiszone. Do zalewy dodaje się te same przyprawy i taką samą ilość soli. Różnią się one długością okresu fermentowania, co wpływa na ich walory smakowe. Ogórki małosolne są gotowe do spożycia już po 2 – 3 dniach od momentu włożenia do słoików. Stają się wtedy twarde, chrupiące i pełne aromatu. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, chłodników, koktajli, ale najlepiej smakują wyjęte prosto ze słoika.
Wartości odżywcze ogórków małosolnych
Ogórki małosolne są prawdziwą bombą witamin: C, B, K, E oraz minerałów: potasu, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza. Do tego są niskokaloryczne: 100 gram to tylko 12 kalorii!
Wartość odżywcza | Zawartość w 100 g ogórków małosolnych |
Woda | 96 g |
Tłuszcz | 0,20 g |
Białko | 0,30 g |
Węglowodany | 2,3 g |
Błonnik | 0,7 g |
Cukry | 1,38 g |
Witaminy | |
Witamina C | 3,2 mg |
Tiamina | 0,031 mg |
Ryboflawina | 0,025 mg |
Niacyna | 0,037 mg |
Witamina B6 | 0,051 mg |
Foliany | 14 ug |
Cholina | 5,7 mg |
Witamina A | 4 ug |
Witamina E | 0,03 ug |
Witamina K | 0,013 ug |
Minerały | |
Wapń | 14 mg |
Magnez | 12 mg |
Żelazo | 0,22 mg |
Fosfor | 21 mg |
Sód | 2 mg |
Cynk | 0,17 mg |
Miedź | 0,071 mg |
Selen | 0,1 mg |
Kwasy Tłuszczowe | |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0,013 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,002 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,003 g |
Tab. Wartości odżywcze ogórków malosolnych
Właściwości ogórków małosolnych
1. Są lekkostrawne
Ogórki małosolne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu zjedzenie już niewielkiej ich ilości zapewnia uczucie sytości. Ponadto zapobiegają zaparciom, dzięki pobudzaniu pracy jelit.
2. Wykazują właściwości izotoniczne
Sok z ogórków małosolnych doskonale nawadnia organizm i uzupełnia ważne mikroelementy. Można go wykorzystać w przypadku kaca lub odwodnienia organizmu.
3. Mają działanie probiotyczne
Podczas procesu fermentacji ogórków produkują one bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), które korzystnie wpływają na odpowiednią florę bakteryjną układu pokarmowego. Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii. Bakterie kwasu mlekowego mają również pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Pomagają zwalczać infekcje o podłożu wirusowym, biegunki oraz alergie pokarmowe.
4. Zawierają dużą ilość witaminy C
Dzięki zawartości witaminy C ogórki małosolne wzmacniają odporność oraz pomagają zachować młody wygląd skóry.
5. Są bogactwem witaminy E
Witamina E chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym.
6. Są bogactwem witaminy K
Witamina K wzmacnia kości i może zapobiegać powstaniu osteoporozy w dojrzałym wieku.
7. Zawierają antyoksydanty
Spożywanie ogórków małosolnych może opóźniać procesy starzenia organizmu.
8. Zawierają niewiele kalorii
100 gram ogórków małosolnych to tylko 12 kalorii.
9. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy
Dzięki zawartości magnezu, potasu i witamin z grupy B moga poprawiać nastrój i zmniejszać stres.
10. Są pyszne!
Świetnie smakują same oraz z ziemniakami, rzodkiewką, koperkiem, natką pietruszki czy pajdą chleba ze smalcem. Można je podawać nawet małym dzieciom.
Przepis na ogórki małosolne jak u babci
Najważniejszą zasadą przyrządzenia doskonałych ogórków małosolnych według przepisu babci jest ścisłe przestrzeganie zalecanych proporcji. Przepis jest prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Składniki:
świeże ogórki ze sprawdzonego źródła (1 kg na każdy 1 litr zalewy)
10 cm korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
6 ząbków czosnku
5 gałązek kopru razem z baldachimami
duży słoik lub naczynie z kamionki
zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr źródlanej wody
Przygotowanie:
1. Zagotować litr wody z 1 czubatą łyżką soli. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
2. Ogórki zalać zimną wodą , dokładnie umyć i poobcinać końcówki.
3. Do wyparzonego i suchego słoika włożyć 3 gałązki kopru, kilka kawałków chrzanu, 3 ząbki czosnku przekrojone na połówki. Pionowo ułożyć ogórki: niezbyt ciasno, ogórki mogą pływać w zalewie.
4. Od góry powkładać między ogórki resztę chrzanu i czosnku, a na wierzchu ułożyć pozostałe gałązki kopru. Całość zalać zimną zalewą. Na wierzch wystarczy położyć talerzyk – nie zakręcać zakrętki. Zabieg ten ułatwi proces fermentacji.
5. Słoik postawić w zacienionym miejscu. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.
Kto powinien uważać na ogórki małosolne?
Spożywanie ogórków małosolnych może być szkodliwe w przypadku występowania niektórych schorzeń. Powinny ich unikać osoby cierpiące na :
nadciśnienie – zawierają dużą ilość sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do podniesienia ciśnienia krwi;
alergię - podczas fermentacji ogórków powstaje histamina;
refluks żołądkowo – przełykowy – spożywanie fermentowanych produktów wzmaga produkcję kwasów żołądkowych;
kamicę nerkową – nadmiar sodu może zaostrzać objawy choroby;
chorobę wrzodową żołądka – zawarty w kiszonkach kwas może podrażniać zmiany chorobowe;
zespół jelita drażliwego – zawartość błonnika i kwasu mlekowego w ogórkach małosolnych może nasilać biegunki;
zakrzepicę – ogórki małosolne zawierają witaminę K, która może ograniczać działanie leków rozrzedzających krew.
Twoja opinia jest bardzo ważna.
Pomoże innym wybrać najlepszy produkt, a nam udoskonalić ofertę. Zaloguj się i dodaj opinię.
Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.