Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu
Wątroba to jeden z największych i najważniejszych narządów w organizmie. Znajduje się po prawej stronie w górnej części brzucha i bierze udział w prawie każdym procesie fizjologicznym. Pełni niezwykle istotne funkcje, od produkcji białek, magazynowania wielu ważnych związków, po procesy detoksykacji. Trzeba więc o nią dbać, aby mogła prawidłowo działać.
Wątroba pełni różnorodne funkcje, m.in.:
- przekształca spożywane pokarmy w energię i wytwarza związki chemiczne niezbędne dla mózgu i rdzenia kręgowego
- zapewnia odtruwanie organizmu dzięki metabolizowaniu i wydalaniu leków i narkotyków, alkoholu i obecnych w środowisku toksyn
- kontroluje krzepnięcie krwi oraz wytwarzanie i wydalanie cholesterolu, magazynuje witaminy, sole mineralne i cukry oraz reguluje gospodarkę zapasami tłuszczu
- wytwarza żółć, substancję pomagającą w trawieniu pokarmów i wchłanianiu ważnych składników pokarmowych
- zwiększa odporność na zakażenia poprzez wytwarzanie czynników odpornościowych i usuwanie bakterii z krwi
magazynuje ważne witaminy, energię i sole mineralne oraz uwalnia je w razie potrzeby do krwi.
Wątroba to narząd, który stanowi ważny element układu pokarmowego i jest ośrodkiem wielofunkcyjnego działania. Zbudowana jest z płatów i widocznych tylko pod mikroskopem zrazików, między którymi znajdują się tętnice, żyły i przewodziki międzyzrazikowe. Te małe struktury pełnią ważną rolę dla funkcjonowania całego organizmu. To w nich odbywa się proces filtracji krwi.
We wnętrzu wątroby zachodzi jeden z ważniejszych procesów metabolicznych – zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę. Glukoza odżywia komórki organizmu (nagły spadek poziomu glukozy, czyli hipoglikemia może być niebezpieczny zwłaszcza dla mózgu). W wątrobie powstaje też glikogen – cukier złożony, który może zostać zamieniony w razie potrzeby na glukozę – to zmagazynowana glukoza. Jeśli wraz z pożywieniem organizmowi dostarcza się większej ilości węglowodanów, przekraczając tym samym zapotrzebowanie energetyczne, wątroba może przekształcić je w tłuszcz.
Aby zachować wątrobe w dobrym stanie należy przestrzegać kilku zasad:
1. Zróżnicowana dieta w składniki odżywcze - pokarmy, które spożywamy powinny być wzbogacone w różnego rodzaju składniki odżywcze, powinny także zawierać dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. W jadłospisie powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw. Dostarczanie witamin i mikroelementów pozwala na zachowanie wątroby w dobrej kondycji oraz chroni ją przed rozmaitymi schorzeniami oraz wzmacnia odporność organizmu. Warzywa także zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie.
2. Spożywanie gotowanych posiłków – specjaliści zalecają, aby ograniczyć spożywanie tłustych, smażonych posiłków, a sięgnąć po znacznie zdrowsze potrawy gotowane, zawierają one znacznie więcej składników odżywczych, które podczas smażenia „uciekają" podczas smażenia. Posiłki są znacznie lżejsze i lekkostrawne.
3. Zmniejszenie ilośći smażonych potraw – potrawy smażone na oleju bądź też pieczone są ciężkostrawne, wątroba jest znacznie bardziej obciążona, musi wytęrzyć swoją pracę aby strawić tłuszcz. Podczas takiej obróbki wiele witamin i składników odżywczych jest „zabijanych" przez co znacznie mniej dociera do organizmu.
4. Picie herbat ziołowych – warto sięgać bo ogólnie dostępne herbatki ziołowe, które dostępne są w aptekach. Usprawniają one pracę wątroby, wspomagają trawienie oraz zapobiegają wzdęcią
- Verdin Fix, 40 saszetek
- Herbatka Wspomagająca Wątrobę, 1,5 g, 20 szt.
- Herbatka Ułatwiajaca Trawienie, 1,5g, 20 szt.
- Hepatosan Fix, 2g, 20 szt.
5. Jedzenie mniejszych porcji, małymi kęsami - wspomaga to pracę wątroby, gdyż jest ona w stanie strawić cały dostarczany do organizmu pokarm. Zaleca się spożywanie od 4 do 6 posiłków dziennie w mniejszych porcjach, wątroba jest wtedy w stanie dobrze strawić każdy posiłek i nie jest obciążona. Kiedy spożywamy jedynie 3 posiłki nie nadąża produkować żółci i jej praca jest zaburzona. Specjaliści zalecają jedzenie powoli bez pośpiechu, gdyż jedynie wtedy wątroba jest w stanie „wyłapać" wszystkie szkodliwe substancje.,
6. Stosowanie przypraw ziołowych – zaleca się zrezygnowanie z soli i zamienienie jej na przyprawy ziołowe, które nie tylko nadają potrawą doskonały smak i aromat, ale także wspomagaja trawienie. Do takich potraw należą głównie majeranek, imbir, bazylia, tymianek, mięta (pobudzają wydzielanie soków i ułatwiaja trawienie) oraz oregano i kminek (działają rozkurczowo na przewody żółciowe). Należy unikać potraw, które mogą podrażniac przewód pokarmowy: pieprz, curry, ostra papryka, musztarda i ocet.
7. Ograniczenie picia alkoholu – to właśnie alkohol jest największym wrogiem wątroby. Podczas, gdy człowiek spożywa alkohol nawet w niewielkich ilościach do wątroby docierają substancje silnie trujące, które wątroba musi zneutralizować do takiego stopnia, aby nie były one szkodliwe dla naszego organizmu. Jest to bardzo niebezpieczne dla naszej wątroby, gdyż kiedy alkohol przyjmowany jest w dużych ilościach wątroba może nie poradzic sobie z rozkładem substancji szkodliwych co w efekcie może prowadzic do chorób wątroby.
8. Właściwe przyjmowanie leków – leki podobnie jak i alkohol niewłaściwie przyjmowane mogą doprowadzic do uszkodzenia wątroby. Szczegónie niebezpieczne są leki przyjmowane długotrwale które są ogólniedostępne w aptekach bez recepty. Szczególna uwage należy zwrócic na leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, bo to właśnie takie leki są najczęściej przyjmowane. Zawierają one oprócz substancji uśmierzających ból, substancje toksyczne które są odkładane w wątrobie.
9. Nadwaga – podobnie jak alkohol i leki ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby może doprowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie czy marskość wątroby. Dlatego też należy zadbać o swoje zdrowie i zrzucic zbędne kilogramy. Nie należy jednak stosować drastycznych diet, gdyż i to wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie wątroby. Podczas nadwagi mogą wystąpic dolegliwości typu stłuczenie wątroby, natomiast przy długotrwałej i drastycznej diecie mogą powstawać kamienie żółciowe, gdyż żółć jest zabardzo zagęszczona
10. Przyjmowanie preparatów, które wspomagają pracę wątroby – aby nasza wątroba lepiej funkcjonowała w aptekach dostępne są specjalistyczne preparaty wspomagające jej pracę. Zawirają one głównie naturalne składniki które ułatwiają trawienie.
- Esseliv Duo, kapsułki, 40 szt.
- Essentiale Forte, kapsułki 300 mg, 50 szt.
- Verdin Complexx Krople Trawienne, 40 ml
- Hepason Complex, kapsułki, 30 szt.
- Karczoch, 30 tabletek
Najczęściej spotykanymi a zarazem najniebezpieczniejszymi chorobami wątroby są wirusowe zapalenia wątroby typu A, B i C. Specjaliści wyróżniają jeszcze typ D i E ale są one znacznie żadsze niż 3 wczeąśniejsze.
- wirusowe zapalenie wątroby typu A – żółtaczka tego typu to „choroba brudnych rąk", występuje głównie w krajach biednych, przenosi się poprzez zakażoną wodę;
- wirusowe zapalenie wątroby typu B – zakażenia najczęściej pojawiają się podczas operacji chirurgicznych i zabiegów przerywających ciągłość tkanek, takich jak np. tatuowanie;
- wirusowe zapalenie wątroby typu C – żółtaczka tego typu jest najczęstsza w krajach rozwiniętych, do zakażenia dochodzi w szpitalach, podczas przetaczania krwi itp.;
- wirusowe zapalenie wątroby typu D – występuje razem z wirusowym zapaleniem wątroby typu B;
- wirusowe zapalenie wątroby typu E – wirus przenosi się poprzez wodę, nie występuje w Polsce.
Objawy nieprawidłowej pracy wątroby:
- Słabe trawienie: wzdęcia, nudności, (szczególnie po zjedzeniu tłustych pokarmów) zaparcia, odkładanie się tkanki tłuszczowej wokół talii, nieświeży oddech, obłożony język
- Wahania nastroju, depresja, zamglony umysł, drażliwość, napięcie nerwowe, nawet skłonności samobójcze, agresja, zły sen
- Zapoczątkowanie lub zaostrzenie objawów alergicznych: katar sienny, wysypki skórne, astma. Szczególnie u osób, u których objawy pojawiły się w wieku średnim, winnym jest nieprawidłowo pracująca wątroba
- Bóle głowy, łagodzone przez środki przeciwbólowe, które jeszcze dodatkowo obciążają niewydolną wątrobę
- Podwyższone ciśnienie krwi, zatrzymywanie wody w organizmie
- Wahania stężenia cukru we krwi, co powoduje łaknienie cukru i uzależnienie od słodyczy.
- Nadwaga i otyłość
- Nietolerancja tłustych pokarmów
- Chroniczne zmęczenie
- Obniżenie libido i trudności w zajściu w ciążę
- Nadmiar ciepła w organizmie – pocenie, nieprzyjemny zapach ciała, uczucie gorąca
- Słabe paznokcie, włosy, sztywność mięśni i ścięgien
- Liczne brązowe plamki, pieprzyki, piegi na skórze ciała. Wykwity skórne, skłonność do pękających naczynek, trądzik różowaty
- Suche, zaczerwienione, swędzące oczy. Natomiast błyszczące, czyste oczy świadczą o dobrym stanie wątroby
- Zmniejszona tolerancja na alkohol – szybkie upijanie się, złe samopoczucie po małej ilości alkoholu, nawet po piwie
- Nagła silna reakcja alergiczna na leki zażywane dotąd bez podobnych reakcji