Czy znasz objawy niedoboru wapnia w organiźmie?
Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który powinien być dostarczany do organizmu z codziennym pożywieniem. Zarówno niedobór, jak i nadmiar wapnia w organiźmie jest niebezpieczny. Zatem jak właściwie zdiagnozować stan wapnia w organiźmie i co jeść, aby uzupełnić jego niedobór?
Wapń jest niezbędnym składnikiem do funkcjonowania całego naszego organizmu, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, poprawia przekazywanie impulsów nerwowych, a także szkieletowego. Wpływa również na przepuszczalność błon komórkowych i naczyń włosowatych. Pełni ważną funkcję w skurczu i rozkurczu naczyń krwionośnych i mięśni. Wchłanianie odbywa się w sposób aktywny w dwunastnicy i górnej części jelita cienkiego, a w sposób bierny na całej długości jelita. Przede wszystkim wapń odpowiada za prawidłowy wzrost naszych kości i zębów. Bardzo ważne jest systematyczne uzupełnianie wapnia szczególnie przez kobiety ciężarne, zwłaszcza te, które mają problemy z donoszeniem ciąży.
Dorosły człowiek powinien dostarczać do organizmu ok. 1000 mg wapnia w ciągu dnia, jednakże to zapotrzebowanie zmienia się w zależności od różnych przemian zachodzących w naszym organiźmie. Wapń jest szczególnie ważny u dzieci, kobiet w ciąży, a także osób starszych. Jego dzienne zapotrzebowanie wynosi od 1200 do 1500 mg.
Podstawowe funkcje wapnia:
- niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu (m.in. do budowy komórek)
- przyczynia się do zachowania mocnych zębów oraz kości
- wspomaga układ nerwowy
- reguluje ciśnienie krwi
- bierze udział w krzepnięciu krwi i ułatwia gojenie ran
- uczestniczy w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich oraz mięśnia sercowego
Niedobór wapnia w organiźmie nazywamy Hipokalcemią. O jego niedoborze mówimy w momencie, kiedy ilość wydalanego z organizmu wapnia znacznie przekracza tą, która jest dostarczana do organizmu.
Niedobór wapnia w organiźmie objawia się między innymi:
- problemami z układem kostnym (próchnicą zębów, kruchością oraz łamliwością kości, krzywicą),
- problemami z układem krwionośnym (zaburzeniami krzepliwości krwi, krwotoki z nosa, zaburzeniami rytmu serca),
- bólami mięśniowymi oraz stawowymi,
- mrowieniem oraz drętwieniem kończyn,
- stanami depresyjnymi oraz lękowymi.
Niedobór wapnia prowadzi do znacznego osłabienia kości, a co za tym idzie do ich zwiększonej łamliwości. Niedobór dotyka również zęby, które stają się znacznie słabsze i bardziej wrażliwe. Są także bardziej podatne na powstawanie próchnicy.
Nieodpowiednia ilość wapnia może również doprowadzić do nadmiernych skurczów mięśni. Skurcze te dotykają okolic mimicznych twarzy, a także dłoni poprzez ich gwałtowne zaciskanie.
Kolejnym z zauważalnych objawów niedoboru tego pierwiastka jest drętwienie kończyn i mrowienie. Pojawiają się także zaburzenia w krzepnięciu krwi, nadciśnienie tętnicze, krwotoki z nosa, nadpobudliwość, rzadziej bóle mięśni oraz stawów.
Bardzo ważne jest uzupełnianie niedoboru wapnia u dzieci i osób starszych. Osoby w podeszłym wieku znacznie częściej mają problemy z kośćmi. Dopada ich osteoporoza, jedna z najpopularniejszych chorób układu kostnego. Charakteryzująca się zmniejszeniem masy kostnej w organiźmie, pogorszeniem struktury kości, co zwiększa ich łamliwości.
Dzieci ze względu na szybki wzrost w okresie dojrzewania powinny zadbać o właściwy wzrost kości, gdyż niedobór tego pierwiastka może powodować wady postawy, a także zahamować sam wzrost dziecka. Wapń ważny jest także we właściwym uzębieniu, a także we właściwym funkcjonowaniu zębów w późniejszym czasie.
Nie tylko niedobór, ale i nadmiar wapnia we krwi może przynosić negatywne skutki. Zbyt wysoki poziom wapnia może powodować nudności, zaparcia oraz brak apetytu. Zwiększone stężenie wapnia pojawia się przy nadmiernym wchłanianiu go z przewodu pokarmowego, zbyt dużym uwalnianiu go z kości, a także na skutek niewielkiego wydalania z moczem.
Wapń przede wszystkim powinien być dostarczony w formie pożywienia. W taki też sposób nie można przedawkować tego jakże ważnego pierwiastka. Przede wszystkim najwięcej znajduje się go znajduje się w mleku i jego przetworach.
Produkty bogate w wapń:
- Ser twarogowy chudy
- Ser żółty ementaler
- Żółtko jaja
- Schab
- Pietruszka zielona
- Brokuły
- Fasola biała
- Fasolka szparagowa
- Marchew
- Morele suszone
- Czekolada mleczna z orzechami laskowymi
- Soja, nasiona
Trzeba zwracać również uwagę na inne pierwiastki przyjmowane w pożywieniu. Należy przy tym pamiętać, że nadmiar białka i fosforu w diecie może obniżyć wchłanianie wapnia. Produkty o dużej ilości sodu również mogą ujemnie wpłynąć na jego działanie.
Jeżeli w naszym organiźmie wystąpią znaczące braki wapnia, na rynku dostępne są produkty, które wspomagają uzupełnienie tego składnika. Należy jednak pamiętać o tym, że wapń przyjmowany w suplementach diety może nam zaszkodzić. Optymalna dzienna dawka to ok. 3 – 4 g wapnia przyjmowanego w tabletkach.
>>> SUPLEMENTY ZAWIERAJĄCE WAPŃ
Przed użyciem któregokolwiek z produktów należy uprzednio zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania. Konieczne jest także poinformowanie lekarza przepisującego nam antybiotyki o stosowaniu wapnia, gdyż wapń zmniejsza ich wchłanianie.